Opioidy v léčbě bolesti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Regionální konference cestovního ruchu
Vliv počasí na urologická onemocnění prim. MUDr
Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Vladimír Přikryl, generální ředitel CompuGroup Medical ČR a SR
Zkušenosti s podáváním SET v ordinaci praktického lékaře.
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Léčba křečových žil metodou ASVAL
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Péče o cévní mozkové příhody v České republice
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Darja Hrabánková Navrátilová
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Největší společný dělitel – teorie a procvičování
Systém financování v primární péči
Současný stav radiační onkologie Jiří Petera Předseda Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky ČLS JEP (SROBF)
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
MUDr. Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF v Praze.
PRAKTICKÝ LÉKAŘ, PSYCHIATR A JEJICH PACIENT Vaněk Jaroslav, MUDr., Vaněk David, MUDr., PhDr.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Celá čísla Dělení.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Veřejné mínění a export PRŮZKUM VNÍMÁNÍ PRŮMYSLU GLOBÁLNÍ PRŮZKUM DŮVĚRY.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
MUDr. Stanislav Kos. CSc. Předseda ČOPN
Přednost početních operací
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Epidemiologie inkontinence
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Úhel pohledu algeziologa Vztah paliativní medicíny a léčby bolesti Dana Vondráčková Subkatedra léčby bolesti.
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
CHRONICKÁ BOLEST A VYUŽÍVÁNÍ LÉKAŘSKÉ PÉČE Málek, J., Príkazský, V., Skála, B., Kurzová, A., Dáňová, J.
Bolest a primární péče MUDr.Bohumil Skála,PhD Praktický lékař pro dospělé SVL ČLS JEP Ústav soc.lékařství LF UK Hradec Králové.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
MIGRACE.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Primární pediatrie-Evropa a ČR MUDr. Gabriela Kubátová OSPDL ČLS JEP Praha červen 2015.
URGENTNÍ MEDICÍNA CO UMÍME NABÍDNOUT PACIENTŮM?
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: logopedie 2007–2016
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Opioidy v léčbě bolesti Praktický lékař Opioidy v léčbě bolesti

Opioidy a čeští lékaři Spotřeba morfia Jeden z ukazatelů kvality léčby bolesti Zkresleno možnou chybou vykazování Ale opřeno o fakt evidence opiátových receptů a žádanek na které je nutné morphin předepisovat

Opioidy a čeští lékaři porovnání se světem ( přepočet mg morphinu/1 obyvatele v roce 1999 ) Austrálie 1. – 64,9 Kanada 2. - 62,1 Rakousko 4 . – 49,7 GB 5. 35,8 USA 6. – 32,1 SRN 10. – 21,9 Belgie 12. – 11,0 Maďarsko 15. – 7,4 Polsko 19. – 6,2 ČR 21. – 5,5 Slovensko 22. – 4,8 Itálie 26. – 2,7 Izrael 32. – 0,7 Ruská federace 38. – 0,2

Spotřeba morfinu v mg na jednoho obyvatele za rok 1999

Léčba chronické bolesti v ČR u cca 10% populace závažná forma chronické bolesti Podíl on způsobuje výrazné utrpení a snižuje kvalitu života výrazně podléčena Mnoho pacientů s bolestí může mít prospěch z odborně vedené léčby opioidy Opioidy jsou součástí komplexního léčebného postupu (jedna z možností)

Příčiny nedostatečné léčby chronické bolesti „Opiofobie“ – mýty o morfinu a opioidech Nedostatek odborných znalostí o problematice léčby bolesti – mýty o bolesti Špatná spolupráce a komunikace mezi lékaři a pacienty, mezi lékaři všech odborností Nevhodná medializace a mýtizace

Opioidy a čeští lékaři možná tabu a důvody zatracení opioidů Poválečný rozvoj farmaceutického průmyslu Falešná představa, že chemicky připravené molekuly budou mít jiné, lepší účinky Ideologizace opioidů – rozdělení světa na východ a západ

Jak zlepšit současný stav Zlepšit vzdělání odborné veřejnosti Zlepšit osvětu nemocných, široké veřejnosti Zlepšit komunikaci mezi odborníky, mezi lékaři a pacient Zainteresovat všechny odbornosti lékařů na problematice léčby bolesti

Jak zlepšit současný stav Akutní bolest musí zvládnout lékaři všech odborností U chronické bolesti musí být informováni o postupech a způsobech léčby lékaři všech odborností konzultantem a konečným specialistou musí být odborník na léčbu bolesti Který navrací pacienta do ambulantní sféry nejlépe přímo do sféry primární péče

Praktické rady pro pacienta s chronickou bolestí Komunikace s praktickým lékařem, komunikace se všemi lékaři, kteří do styku s pacientem s chronickou bolestí přicházejí Požadavek na léčbu , Informace o léčbě, o konzultačních ordinacích léčby bolesti Návštěva specializovaného pracoviště pro léčbu bolesti (cca 80 pracovišť) Aktivita ze strany lékaře i pacienta Znám, umím, vím kde , vím jak