Průvodce systémem řízení rizik na krajském úřadě kraje Vysočina 2005

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Informační nástroje pro řízení po linii výkonu
Hodnocení škol a školských zařízení
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Zvýšení kvality řízení - Workshop A2, A4, A5 6. –
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
SW podpora krizového řízení Duben 2006 Tomáš Fröhlich, DiS. ISSS 2007.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Koncepce environmentální bezpečnosti
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Předmět: Řízení podniku 1
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Proces řízení rizik.
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Realizační tým ICZ duben 2005
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Rizika v projektech spojených s výstavbou
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Co je riziko ? Z historie:
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
Bezpečnostní politika
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Vnější a vnitřní kontrola
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Osobní management – modul č.4
Finanční účetnictví RADNICE
Presentation Title 1st September 2002
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
farmakovigilanční audit
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Průvodce systémem řízení rizik na krajském úřadě kraje Vysočina 2005 SYSTÉM ŘÍZENÍ RIZIK Průvodce systémem řízení rizik na krajském úřadě kraje Vysočina 2005

Proč se riziky zabýváme ? ukládá nám to zákon č. 320/2001 Sb. vize úřadu: … „chceme být moderní, respektovanou institucí“ … řízení rizik je součástí moderních systémů řízení sebehodnocení v rámci systému CAF „příležitost ke zlepšení“ plánování interního auditu Povinnost provádět pravidelnou analýzu rizik vychází z § 25 čl. 4 zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole) ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o finanční kontrole): „Všichni vedoucí zaměstnanci orgánu veřejné správy jsou v rámci vymezených povinností, pravomocí a odpovědností povinni zajistit fungování vnitřního kontrolního systému. Současně jsou povinni podávat vedoucímu orgánu veřejné správy včasné  a spolehlivé informace o výsledcích dosahovaných při plnění stanovených úkolů, o vzniku významných rizik, o závažných nedostatcích v činnosti orgánu veřejné správy  a o přijímaných a plněných opatřeních k jejich nápravě.“

Proč se riziky zabýváme ? rizika jsou nezbytnou podmínkou růstu

Co je to riziko ? Neexistuje jedna obecně uznávaná definice riziko je pravděpodobnost či možnost vzniku ztráty, obecně nezdaru pravděpodobnost jakéhokoliv výsledku, odlišného od výsledku očekávaného variabilita možných výsledků nebo nejistota jejich dosažení možnost, že specifická hrozba využije specifickou zranitelnost systému

Jak se rizika dělí ? Politická a teritoriální Ekonomická – tržní, inflační, kurzovní, úvěrová, obchodní, platební, rozpočtová Bezpečnostní Legislativní Právní a spojená s odpovědností za škodu Předvídatelná a nepředvídatelná Specifická Rizika ve veřejné správě

Co je to riziko podle Pokynu MF ? Riziko je specifikovatelná pravděpodobnost, že při zajišťování řádné správy a řízení orgánu veřejné správy nastane určitá událost, jednání nebo stav s následnými nežádoucími dopady na schválené záměry a cíle orgánu veřejné správy (viz pokyn Centrální harmonizační jednotky č. 6)

Co je nežádoucí dopad rizika ? Nežádoucí dopad je výsledek působení rizika, který spočívá především v ohrožení nebo újmě na majetku a právech ÚSC, v narušení bezpečnosti informací, v nehospodárném využívání veřejných prostředků, ve výkonu neefektivních nebo neúčelných činností, v nesplnění nebo v prodlení stanovených úkolů, v nedodržení požadované kvality realizovaných úkolů, v poškození pověsti orgánu veřejné správy.

Jak se rizika dělí ve veřejné správě ? Rizika ve veřejné správě riziko nesouladu strategických, taktických a operačních cílů riziko ztráty schopnosti ovládat růst nákladů riziko ztráty schopnosti vnímat potřeby klientů riziko nejisté kvality služeb riziko nespolehlivosti informačních systémů objektivní rizika (přírodní katastrofy)

Co nám může pomoci rizika zvládnout ? to, že je budeme znát a budeme se snažit ovlivňovat je budeme vědět o jejich existenci zformulujeme je budeme vědět, jak moc jsou důležitá budeme vědět, s jakou pravděpodobností nás mohou ohrozit budeme je řídit

Co nám může pomoci rizika zvládnout ? budeme vědět, že kontrola může snížit pravděpodobnost výskytu rizika nebo jeho dopad (nebo obojí)

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? podle Návodu k řízení rizik podle Příkazu ředitelky

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Provedeme analýzu rizik, která spočívá v systematickém postupu, ve kterém jsou rizika vztahující se k činnosti orgánu veřejné správy    včas rozpoznávána, vyhodnocována (určení stupně významnosti na základě zhodnocení pravděpodobnosti zapůsobení rizik a jejich možného dopadu)

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Budeme podávat informace o existujících rizicích o přijatých rozhodnutích, která umožní zvládnout předpokládané nežádoucí dopady rozpoznaných rizik.

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Analýza rizik konkrétně - prakticky definovat si klíčové cíle a činnosti Vašeho odboru poznat rizika (hledat odpověď na otázku „co se může stát ?“, „jak se to může stát ?“) celou analýzu provádět pokud možno kolektivně

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Poznané riziko zformulujeme a dále hodnotíme z pohledu ohodnocení nežádoucího dopadu stupně pravděpodobnosti výskytu

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Ohodnotíme nežádoucí dopadu definovaných rizik – např. potenciální finanční dopad Dopad rizika Stupnice Od   Do mil. Kč Nevýznamný 1 až Nízký 2 5 Střední 3 20 Vyšší 4 50 Vysoký 100 Velmi vysoký 6 a více

Pravděpodobnost výskytu rizika Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Ohodnotíme stupeň pravděpodobnosti výskytu rizika Pravděpodobnost výskytu rizika Stupnice Od   Do Téměř vyloučené 1 0% až 5% Velmi nepravděpodobné 2 20% Nepravděpodobné 3 40% Možné 4 60% Velmi pravděpodobné 5 80% Téměř jisté 6 100%

Významnost dopadu x pravděpodobnost výskytu Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Stupeň významnosti rizika Významnost dopadu x pravděpodobnost výskytu

Stupeň významnosti rizika Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Klíčová rizika Hlavní rizika Běžná rizika Stupeň významnosti rizika

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Navržení kompetence k řízení rizika mohu riziko ovlivnit v rámci své manažerské kompetence ? A/N jak mohu riziko řídit/řešit ?

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Řešení rizika: zmírním riziko - REDUKCE (např. zavedením dalších kontrol) odstraním příčiny rizika akceptuji riziko jako nevyhnutelné – AKCEPTACE, tj. přijmu riziko bez opatření přenesu riziko na jiný subjekt - PŘENOS vyhnu se riziku - VYVYROVÁNÍ

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Mapa rizik je grafické vyjádření nebo tabulkový přehled o výstupech ocenění významnosti rizik. Poskytuje informace o prioritách řízení rizik z hlediska jejich nežádoucího dopadu na řádnou správu a řízení orgánu veřejné správy.

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? MAPA RIZIK VYSOKÉ RIZIKO STŘEDNÍ RIZIKO DOPAD MALÉ RIZIKO PRAVDĚPODOBNOST

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Katalog rizik Je pracovní pomůcka (seznam rizik) pro správnou identifikaci potenciálních nebo v praxi se objevujících rizik, která vznikají v procesech a činnostech při plnění záměrů a cílů orgánu veřejné správy. V podmínkách krajského úřadu se rozumí katalogem rizik elektronická databáze identifikovaných rizik. Velmi zjednodušeně řečeno jde o „seznam rizik“, který umožňuje rizika seskupovat. Tento seznam obsahuje i „ohodnocení“ jednotlivých rizik stupněm významnosti.

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Úloha vedoucích zaměstnanců v systému řízení rizik navrhují, zavádějí, podporují a monitorují systém řízení rizik jsou účastníky analýzy rizik identifikují, měří, monitorují, řídí a podávají zprávy o rizicích vykonávají řízení rizik jako integrální součást plnění schválených záměrů a cílů orgánu veřejné správy předávají finální seznam aktuálních rizik a jeho aktualizaci určenému místu

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Úloha interního auditu v systému řízení rizik poskytuje ujištění vedoucímu orgánu veřejné správy o kompetentnosti a integritě systému řízení rizik v orgánu veřejné správy je účastníkem analýzy rizik neúčastní se přímého řízení rizik při zajišťování výkonu činností orgánu veřejné správy (nenese za zavedení a řízení rizik odpovědnost) v rámci své funkce poskytuje součinnost, iniciuje systém řízení rizik, je poradcem

Jak konkrétně budeme systematicky přistupovat k rizikům na Krajském úřadě kraje Vysočina? Závěrem Příklady rizik z jednorázového sběru (semináře) Zkušební provoz – od 6. 4. –18. 4. 2005 Ostrý provoz (hodnocení končí 30. 6. 2005) Očekávání ?

Děkuji za pozornost