VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE BATOLECÍ OBDOBÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Batole – motorický a kognitivní vývoj
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
Vývoj člověka - postnatální
Vývoj uchopování a manipulace
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Výchovné zaměstnání v období batolecím
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
OBECNÁ PSYCHOLOGIE VYUŽITÍ PSYCHOLOGIE V PRAXI
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE NOVOROZENECKÉ OBDOBÍ
Vývoj člověka Ontogeneze.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Mladší školní období.
BATOLE 1 – 3 rok.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE KOJENECKÉ OBDOBÍ
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zpracovala: Erika Vash Jarmila Strachoňová Lenka Russwurmová
DĚTSKÁ HRA.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Hrové chování.
SZŠ a VOŠZ Zlín Vývoj dětské hry Zdravotnický asistent, druhý ročník
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
Psychomotorický vývoj a jeho poruchy Kurz Pediatrie
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vývoj dítěte v období mezi 1 a 3 roky
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Motorické schopnosti.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
Motorika Pohybový vývoj a diagnostika. Motorika  Je souhrnné označení pro pohyb  Je ukazatelem psychomotorického vývoje dítěte  Je oblastí diagnostiky.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Zákony vývoje.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Složené úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Vývoj člověka Ontogeneze.
Lateralita.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE BATOLECÍ OBDOBÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009

BATOLECÍ OBDOBÍ Je to období od jednoho do tří let věku dítěte. V tomto období se zakládá celá osobnost člověka.

TĚLESNÝ VÝVOJ V období batolete se zpomaluje růst i zvyšování hmotnosti (batole vyroste asi o 20 cm – ve 2 letech dosáhne asi poloviny své výšky v dospělosti, ke konci období je jeho hmotnost 15 – 20 kg). Přetrvávají nerovnoměrné proporce těla – velká hlava, tělo boubelaté. Dokončuje se vývoj mléčného chrupu. +  

HRUBÁ MOTORIKA Dochází ke zdokonalení chůze - postupně je chůze jistější i po nerovném terénu – padá zřídka. Objevují se první pokusy o běh. Postupně začíná batole zvládat chůzi po schodech. Batole zvládne skoky z malé výšky, podlézání, přelézaní, dřep a klek na kolenou, chůze po špičkách, stoj na jedné noze. Dále šlapání na tříkolce, objevují se počátky plavání, lyžování, bruslení. Pro období batolete je typická motorická instabilita (batole nevydrží chvíli v klidu, v tomto období je nejvíce úrazů). Před 3. rokem dochází ke zklidnění, pokud ne, je nutné uvažovat o poruše, např. lehké mozkové dysfunkci.

JEMNÁ MOTORIKA Jemná motorika se zdokonaluje: při hře s kostkami: Batole je schopné vkládat drobnější tvarově odlišné hračky do otvorů, hry s většími korálky – navlékání. +

JEMNÁ MOTORIKA při práci s tužkou a papírem: - V kresbě lze pozorovat fázi „čmárání“ – na počátku spíše mávání a tlučení tužkou o podložku. Pohyb vychází z ramena - napodobení čáry, kolem 3. roku pokus o napodobení kruhu. - Batole zvládne obracení listů v knize, trhání a mačkání papíru. +

JEMNÁ MOTORIKA v sebeobsluze a pomoci v domácnosti: - kolem 15. měsíce jí batole samo lžičkou – hodně bryndá, ve 2 letech jí samo a skoro nebryndá;

JEMNÁ MOTORIKA - češe se, čistí si zoubky; - spolupráce při oblékání již v 1 roce, do konce období se batole naučí téměř samo oblékat (rozepne zip; rozepne a později i zapne knoflík; natáhne si kalhoty; nazuje si botičky, zatím si neumí zavázat tkaničky u bot); - pomáhá uklízet (umývat nádobí, luxovat atd.). +

ŘEČ Tempo řeči – do 2 let pomalejší, mezi 2. – 3. rokem se výrazně zrychluje - (může vyústit až v koktání). Čistota řeči je závislá na výchově, problematické jsou sykavky – s, š, r, ř. Postupně přechází od jednoduchých vět k souvětím. Slovní zásoba - ve 2 letech – 300 – 400 slov - ve 3 letech – 500 – 700 – 1500 slov. - individuální rozdíly – závisí na individuálních dispozicích dítěte a na komunikaci s dítětem. +

SOCIÁLNÍ VZTAHY k vrstevníkům – první pokusy o navázání kontaktu (do 2 let si dítě hraje samo, kolem 3. roku jsou děti schopné si hrát společně) k dospělým – převažují, autorita, jistota První období vzdoru: projev sebeuvědomění a sebeprosazení. +

DOMINANTNÍ ČINNOST Dominantní činností je hra: Sociální hry – s dospělou osobou Napodobivé hry – napodobují činnost dospělých Manipulační hry – rozvoj motoriky Konstruktivní hry – stavění z kostek, stavebnice atd. Pohybové hry – s míčem, „na honěnou“ atd. Úlohové hry – role maminky, prodavačky atd.

BATOLECÍ OBDOBÍ Použity následující materiály : www.wikipedie.cz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použity následující materiály : www.wikipedie.cz http://psychologie.nazory.cz/ http://vyvojovy-psychologie.navajo.cz/ www.novinky.cz www.publicdomainpictures.net www.szsuo.cz