Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma, jak bude fungovat bez II. pilíře. … jistě levněji
Advertisements

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Panelová diskuse ČSSD Daňová reforma
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Mateřská a rodičovská dovolená
Životní úroveň (II. část)
Systémy zabezpečení ve stáří
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Do not put content on the brand signature area Jiří Rusnok Aktuální otázky důchodové reformy Prezident, APF ČR Předseda představenstva, ING Penzijní fond,a.s.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
Důchodová reforma Cíle, problémy, Aktuální stav JUDr.Vít Samek
PENZIJNÍ REFORMA V ČESKÉ REPUBLICE 1. VÝCHODISKA DŮCHODOVÝCH REFOREM II. VIZE REFORMY III. PROČ REFORMA IV. REFORMA I. PILÍŘE V. REFORMA III.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální zabezpečení a důchodová politika
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Milníky důchodové reformy
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Koncept PTJ a modelování mikrofinančních kritérií Jan Škorpík ČSA,
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
Varianta 1. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG, do kterého poplyne 20 p.b z 23 procentní sazby pojistného II. pilíř bude tvořit nový fondový.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Makroekonomický scénář, nástin modelů a stručná zadání variant důchodové reformy Výkonný tým Smilovice,
Vnitřní míra výnosu – souhrnný ukazatel výnosnosti důchodového systému z pohledu jednotlivce Smilovice,
Stáří jako sociální událost
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Podnikání v oboru penzijního připojištění a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Makrofinanční výsledky jednotlivých návrhů penzijní reformy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Důchodová reforma Pavel Rusý 1

Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém EkvivalentníNDCPenzijní fondy s výplatním plánem SolidárníSoučasný I. pilíř Penzijní fondy s anuitou od fondu nebo ŽP

Pro stabilitu průběžného systému je klíčová stabilita poměru plátců a příjemců 3 Demografie v průběžném systému akumulované příjemci průběžné od plátců plátci příjemci plátci příjemci průběžné od plátců Plná reprodukce Nedostatečná reprodukce

Vývoj počtu plátců a příjemců závisí na důchodovém věku, porodnosti a imigraci Naděje dožití roste o 3 měsíce za rok 4 Demografie v průběžném systému

5 Důchodový věk se posouvá s rostoucí délkou života Důchodový věk roste o 2 měsíce za rok

6 Demografie v průběžném systému Manipulace pomocí nepřesné interpretace Poměr pracujících k příjemcům starobních důchodů je relativně stabilní

7 Demografie v průběžném systému Před finálními jednáními byla na MPSV spočtena varianta bez fondů jen s parametrickými změnami. Z hlediska deficitu vychází celkem neutrální.

8 Demografie v průběžném systému Díky úpravě důchodového věku se stabilizuje doba pobírání důchodu

9 Demografie v průběžném systému Současná úprava výměry důchodu významně snižuje vyměřené důchody v horizontu 15 let, díky tomu by měl být minimální deficit důchodového účtu

10 Opt-out, základní informace Princip opt-outu: Dobrovolné rozhodnutí do věku 35 let nebo do , pak už povinné setrvání Povinnost spořit 2% hrubé mzdy, k tomu stát přidá 3% původně určená do průběžného systému Zhodnocování v soukromých fondech Krácení důchodu z průběžného pilíře Co má vliv na atraktivitu? 1)Růst reálných mezd – zvyšuje výhodnost průběžného systému 2)Reálné zhodnocení ve fondech (zhodnocení – poplatky) – zvyšuje výhodnost opt-outu

11 Opt-out, propočty Pozitivní pro průběžný: 3% růst reálných mezd 0% zhodnocení FF Výhodné od 90tis. Kč Neutrální: 2% růst reálných mezd 1,5% zhodnocení FF Výhodné od 35tis. Kč Pozitivní pro fondový: 0% růst reálných mezd 3% zhodnocení FF Výhodné od 12tis. Kč

12 Je Opt-out řešení? Dopad opt-outu: Vytváří transformační náklady, které je nutné pokrýt daněmi => Zvýšení daní s kompenzací příjmově slabším rodinám s dětmi => Kvůli nízké porodnosti jedné generace a vyššímu podílu bezdětných jsou zatíženi příjmově úspěšnější rodiče dětí – zdražení dětí => prohloubení demografického problému Existuje řešení: Nutno začít u příčiny – nízká porodnost jedné generace Rodič do průběžného systému investuje prostřednictvím dítěte, které vrací generaci rodičů v průměru 2,5 mil Kč. O tento výnos se rodič plně solidárně musí dělit s bezdětnými. Děti rodičů financují i důchody bezdětných. Po reformě budou důchody bezdětných kromě dětí rodičů financovat prostřednictvím DPH i samotní rodiče z peněz, které by jinak použili na výchovu dětí. Od příčiny k řešení – zvýšení rodičovské zásluhy. Lidé by měli mít důchodový nárok více svázaný s výchovou nové generace.

Výsledky sociologického průzkumu Souhlasí s řešením (určitě ano, spíše ano) 13 69% osob rozhodně souhlasí s alespoň jedním opatřením pro zohlednění výchovy dětí v důchodovém systému. Nesouhlas (určitě ne nebo spíše ne) se všemi opatřeními vyjádřilo pouze 3% respondentů

14 Optimální řešení Principy: Odstupňované procentní sazby sociálního pojištění podle dětí (dnes jednotně 6,5 % hrubé mzdy, v návrhu diferencované 9/6/3/0 podle počtu dětí) Bonifikace procentní výměry důchodu podle vychovávaných dětí (dnes 1,5 % vyměřovacího základu za každý rok pojištění, v návrhu základ 1,35 % a bonifikace v roce péče o dítě o 0,2 % za dítě) Možnost dospoření pro bezdětné, ale i lidi s dětmi, ve III. pilíři se státní podporou se směřováním nejvýhodnější podpory na částku kolem 1000 Kč, která zajišťuje příspěvek ke státnímu důchodu v hodnotě cca 2000 Kč Podpora vlastnického a nájemního bydlení pro mladé manžele – účelové novomanželské půjčky – pro podporu „zahnízdění“. Výhoda řešení: rodičům zůstávají peníze v době péče o dítě v době, kdy je v důchodu generace s nízkou porodností, se celkové důchodové nároky průběžného systému snižují a doplňují z fondového systému lidem, kteří vychovali více dětí i v době s nízkou porodností, nejsou kráceny nároky z průběžného systému (rozdíl proti současnému řešení)