Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Přijímání do pracovního procesu
Zákoník práce v teorii a praxi část I
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
– – Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 21. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.4.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
vytvořený v projektu OP VK
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Inflation in the EU Member states – July 2008 Hodinové náklady práce v ČR - EUR.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Skončení pracovního poměru
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
 Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Problematika agenturního zaměstnávání Návrh nebyl dosud předložen vládě (info z ) Poslední verze neobsahuje návrh zavedení § 66a – kvóty pro.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ. PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ.
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo pro veřejnou správu
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 10. a 13. února 2012.
Základy pracovněprávních vztahů
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Ekonomika malých a středních podniků
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název vzdělávacího materiálu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011

SP ČR k návrhu novely zákoníku práce Návrh novely zákoníku práce obsahuje řadu úprav, které jsme dlouhodobě požadovali a které rovněž vycházely i z tzv. RIA provedené v prosinci loňského roku. Výčet základních institutů, které byly členskou základnou dlouhodobě požadovány, jsou v návrhu obsaženy (popřípadě jejich řešení nebylo uzavřeno). 2

Úpravy požadované zaměstnavateli Znovuzavedení institutu dočasného přidělení zaměstnance – souhlas. Prodloužení zkušební doby pro vedoucí zaměstnance na 6 měsíců (ústup od kategorie tzv. klíčových zaměstnanců) – souhlas. Pracovněprávní specifika vedoucích zaměstnanců – úpravy ve mzdách (maximální rozsah přesčasové práce) – souhlas. 3

Úpravy požadované zaměstnavateli Zjednodušení výpovědních důvodů při výpovědi ze strany zaměstnavatele - bylo z původního návrhu novely vypuštěno, akceptace. Nový výpovědní důvod, který zohledňuje neopodstatněné ekonomické zatížení zaměstnavatelů v souvislosti se zneužíváním poskytování náhrady mzdy v době nemoci zaměstnance – souhlas. Snížení minimální výše odstupného ve vazbě na dobu trvání pracovního poměru – souhlas. 4

Úpravy požadované zaměstnavateli Změny v úpravě přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů – zejména požadavek nadnárodních společností – souhlas. Rozšíření možnosti výplaty mzdy v zahraniční měně – souhlas. Tzv. moderační právo soudu, umožňující soudu v řízení o neplatnosti skončení pracovního poměru snížit přiměřeně výši náhrady mzdy – souhlas. 5

Úpravy požadované zaměstnavateli Jiná překážka v práci na straně zaměstnavatele – možnost snížení náhrady mzdy na 60 % nejen v kolektivní smlouvě, ale i vnitřním předpisem a zrušení rozhodování úřadů práce znamená zjednodušení a odstranění rozdílů mezi zaměstnavateli ve vazbě na působení odborové organizace – souhlas. 6

Úpravy požadované zaměstnavateli Prodloužení doby výkonu práce na základě dohody o provedení práce ze 150 na 300 hodin, které by mělo být „kompenzováno“jejich „zpojistněním“ – zásadně nesouhlas, zmařil by se ekonomický smysl a význam využívání dohod o provedení práce jako jediné flexibilní formy pracovněprávních vztahů. 7

Úpravy požadované zaměstnavateli Konkurenční doložka – zapracován náš požadavek k možnosti odstoupení, souhlas s omezením konkurenční doložky nejdéle na jeden rok při zachování minimální kompenzace poloviny průměrného výdělku za každý měsíc plnění závazku. 8

Doporučení k předloženým variantním návrhům Neplatnost právních úkonů Navrhujeme novou Variantu. Zachování relativní neplatnosti právních úkonů v případě absolutní neplatnosti pro nedostatek formy – viz písemná forma PS, DPČ, DPP i – možnost zhojit, tj. vypustit odst. 2 v § 20. 9

Doporučení k předloženým variantním návrhům Pracovní poměr na dobu určitou Navrženy dvě Varianty – nesouhlas. Požadujeme zachování současné právní úpravy. Obě Varianty jsou v rozporu s požadavkem na větší flexibilitu pracovněprávních vztahů, proti požadavkům praxe, zejména Varianta I. s 15-letým obdobím pro započítávání řetězení není života schopná. 10

Doporučení k předloženým variantním návrhům Nad rámec návrhu novely požadujeme řešit Konto pracovní doby – dlouhodobý požadavek zejména automobilového průmyslu, proto pokračovat na věcném řešení. Kurzarbeit – společný požadavek s odbory, vrátit se k návrhům z loňského roku, které byly připraveny VÚPSV, podklady dodány od zaměstnavatelů i odborů. 11

Děkuji za pozornost.