STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONY RNDr. Jitka Šedivá.
Advertisements

Lipidy.
IZOPRENOIDY organické sloučeniny rostlinného (i živočišného) původu
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
IZOPRENOIDY TERPENY RNDr. Jitka Šedivá.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Chemické složení organismů
Metabolismus steroidů
LIPIDY Sestavili: JIŘÍ ŠEVČÍK JIŘÍ MALINA TV - CH 2004.
LIPIDY.
Peptidy.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Obecná endokrinologie
Izoprenoidy.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
ISOPRENOIDY terpeny steroidy.
Struktura a funkce lipidů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Modifikované přírodní polymery
Steroidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obecná endokrinologie
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Další přírodní látky.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
TUKY.
Steroidy Anabolický steroid ropucha Žlučový kámen (500x)
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Steroidy Hana Chodounská
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
DOPING Něco málo na úvod
Nadledvina - glandula suprarenalis
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Lucie Palašová; Oktáva B
Metabolismus steroidů
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Steroidy Fyziologicky velmi účinné látky – vitaminy, hormony, alkaloidy Strukturním základem je steran – cyklopentanoperhydrofenanthren Z chemického hlediska.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ISOPRENOIDY RNDr. Marta Najbertová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
Lipidy.
© Biochemický ústav (E.T.) 2013
Hormony.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
Žlázy s vnitřní sekrecí
Izoprenoidy.
Izoprenoidy.
Lékařská chemie Steroidy.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá

Steroidy 2. žlučové kyseliny 3. steroidní hormony Přírodní látky v rostlinném i živočišném těle, plní řadu funkcí Základem je cyklický uhlovodík STERAN Jeho biosyntéza probíhá přes skvalen Rozdělení: 1. steroly 2. žlučové kyseliny 3. steroidní hormony 4. steroidní glykosidy

STERAN cyklopentanoperhydrofenanthren

1. STEROLY - vázaný (esterifikovaný) - tuky - LD – ukládá se v cévách Steroidní alkoholy – obsahují skupinu - OH ZOOSTEROLY Cholesterol – volný – buněčné membrány - vázaný (esterifikovaný) - tuky - LD – ukládá se v cévách - HD - syntéza steroidních hormonů a žlučových kyselin - hodnota v krvi 3-5 mmol/l

Cholestan – základ cholesterolu Cholesterol volný – má na 3.uhlíku hydroxylovou skupinu Cholesterol vázaný - esterovou vazbu -O-CO-R http://www.jergym.hiedu.cz/%7Ecanovm/index.htm

Cholesterol volný http://www.jergym.hiedu.cz/%7Ecanovm/index.htm

Ergosterol – obsažen v kvasnicích FYTOSTEROLY Ergosterol – obsažen v kvasnicích - UV zářením vzniká v kůži vitamin D2 (ergokalciferol) http://www.jergym.hiedu.cz/%7Ecanovm/index.htm

2. ŽLUČOVÉ KYSELINY Kyselina cholová – je ve formě solí ve žluči - vzniká v játrech z cholesterolu - emulguje tuky http:// www.jergym.hiedu.cz/%7Ecanovm/index.htm

3. STEROIDNÍ HORMONY Pohlavní hormony Hormony kůry nadledvin ESTROGENY (estradiol) GESTAGENY (progesteron) ANDROGENY (testosteron) Hormony kůry nadledvin GLUKOKORTIKOIDY (kortisol) MINERALOKORTIKOIDY (aldosteron)

Pohlavní hormony http://www.jergym.hiedu.cz/%

4. STEROIDNÍ GLYKOSIDY Nacházejí se v listech a v semenech náprstníku, posilují srdeční činnost, používají se k výrobě léků např. DIGITOXIN, DIGOXIN www.garten.cz

Opakování 1. Co je izopren, skvalen, steran? 2. Charakterizujte steroidní hormony. 3. Jak a kde působí soli kyseliny cholové? 4. Jaká má být hodnota cholesterolu v krvi? 5. Jaké funkční skupiny mají steroidy? 6. Která významná látka je obsažena v kvasnicích a která v náprstníku? 7. Proč jsou vitaminy A a D ve vodě nerozpustné? 8. Jaký je vztah ß-karotenu a vitamínu A? 9. Navrhněte metodu přípravy kmínové silice.