© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typografická a estetická pravidla
Advertisements

Grafická a formální úprava písemných projevů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Základní pravidla pro psaní textů
Vybraná pravidla typografie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základní typografická pravidla
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Typografické znaky 2012 O. Kánský. Pevná mezera předložkyv°lese tisíce, jednotky15°000°cm datumy16.° titulyIng.°Hruška CTRL + SHIFT + SPACE zúžená.
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
HyperText Markup Language
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Základní typografická pravidla
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Základy ovládání operačního systému III
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Lektor : Ing. Milan Hlavín © 2005, Masarykova ZŠ v Krupce, Ing. Milan Hlavín Základy typografie.
Jak napsat odbornou práci?
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
Word – Zásady psaní textu
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben.
Základní typografická pravidla
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Psaní a editace textu Jindřich Terč.
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
Textový editor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Typografie a zpracování textů
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Word – textový editor.
© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-16
Základní editace textu
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733.
Transkript prezentace:

© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733

Typografie? Co to vlastně je? Typografie je nauka, která se po staletí zabývá úpravou tiskovin. Nejstarší pravidla, jak „ladně“ sestavovat knihy pocházejí z dob Gutenbergových. s příchodem počítačů se tato pravidla neztratila, ba naopak stala se záležitostí každého z nás náš rukopis skryje hodně typografických chyb, počítač však neschová nic chceme-li vytvářet alespoň trochu dobře vypadající texty, nezbývá nám, než se alespoň se základními pravidly typografie seznámit a dodržovat je Bible kralická, prvotisk

Typografie ve škole? Takto jsme se učili psát ve škole. Vzpomínáte? Naučit se písmenka však k vytváření textů nestačí. Je potřeba znát a dodržovat určitá pravidla. Gramatická i slohová. Ta učíme ve školách. Také typografie má nějaká pravidla. Ta však jsou ve školách když ne ignorována, tak alespoň značně opomíjena. Často přímo souvisí s pravidly češtinářskými, a stejně jako je morálně nepřípustné ignorovat pravopisná pravidla, neměli bychom opomíjet ani pravidla správné sazby. Právě počítačové programy nám v tom mohou významně pomoci, umož-ňují totiž vytvářet typograficky dokonalé dokumenty doslova každému.

Jaké písmo? pro písmo základních odstavců v doku-mentech určených k tisku bychom měli volit tzv. antikvu – patkové písmo (např. Times New Roman), je čitelnější, jeho patky vedou oko čtenáře po řádcích ke čtení na obrazovce se zase více hodí grotesk – bezpatkové písmo (Arial) zásadou je nekombinovat v jednom doku-mentu příliš mnoho písem – ačkoli jejich rozmanitost a počet k tomu svádí, nikdy nepo-užijeme více než dvě pokud už kombinujeme více písem, hodí se antikva pro základní text a grotesk pro nadpisy

Jistě, ale naprosto špatně! T O T O J E N A D P I S. Jistě, ale naprosto špatně! za nadpisem se nikdy nedělá tečka nadpis se vždy píše na samostatný řádek nikdy se nepodtrhává, používáme se jiné zvýraznění – jiné písmo, odlišná barva, maxi-málně ještě tučné písmo „prostrkávání“ písmen raději vůbec nepo-užíváme raději se vyhneme i WordArtu – jen málokdy nepůsobí pouťově Nadpisy bez tečky!

Odstavce a řádky klávesa Enter se používá zásadně pro vytvoření nového odstavce, řádek zalomí program vždycky sám na konci stránky nesmí zůstat osamocený řádek odstavce (sazeči mu říkají sirotek) osamocený řádek nesmí zůstat ani na začátku stránky (vdova), sirotky i vdovy umí pohlídat a odstranit každý lepší textový editor úhledně a uspořádaně působí tzv. zarovnání do bloku, pozor musíme dát na tzv. „řeky“ – mezery mezi slovy, vzhled odstavce můžeme zlepšit dělením slov na konci řádku nesmí zůstat jednopísmenné předložky (s, z, v, k, u, o) ani spojka i, v žádném případě ani velké A – malé a se většinou toleruje Tomu lze zabránit vložením „tvrdé“, nezlomi-telné mezery – ta se ve Wordu vkládá kombinací kláves Shift+Ctrl+Mezerník, jinak Alt+0160 ALT + 0160

Dělení slov Slova dělíme podle pravopisných pravidel a podle estetických zásad. Dvouslabičná slova se mohou dělit pouze v případě, že druhá část má alespoň tři písmena (vý-tah, ses-tra). Vždy je rozhodující stavba slova. KNI-HOVNA Dělit se nesmí: tak, aby na konci řádky zůstalo pouze jedno písmeno (o-pice) tak, aby se do druhé řádky přenášela pouze dvě písmena (fotbalis-ta) slova, jejichž rozdělením by vznikly výrazy nežádoucího významu (spisova-tele, tlu-močit). zkratky

Tečka a jiná znaménka tečka se nepíše za nadpisy pokud věta končí zkratkou, další tečka se nepíše (Pokud je v závorce celá věta, píše se tečka do závorky, jako zde.) Je-li v závorce jen část věty, píše se tečka za závorkou (třeba tady). . , : ; ? a ! se píší hned za slovo, za nimi je vždy mezera (pouze dvojtečka ve významu sportovního výsledku se píše bez mezer (Finsko – Česko 0:3) znak „tři tečky“ má kód 0133 – vypadají takto …, ne takto ... (jsou trochu dál od sebe a je to jeden znak, smažeme jej jedním stiskem klávesy Delete ) Stroj ,který se porouchal. Stroj , který se porouchal. Stroj,který se porouchal. Vzdejte se ! Poznámka: Některé typografické chyby (třeba právě tři tečky a uvozovky) za nás opraví sám textový editor (např. MS Word) v rámci tzv. automatických oprav.

Uvozovky Zeptal se ho: „Na co myslíš?“ „Vezmi ho s sebou,“ zavolal. uvozovky dole (kód 0132) mají tvar malých devítek „ uvozovky nahoře (kód 0147) mají tvar malinkých šestek “ znak " (který je na klávesnici nad ů) slouží k zápisu palců (disketa 3,5"), nejsou to uvozovky! anglické uvozovky vpravo vypadají takto: ” (kód 0148) francouzské uvozovky takto: « » (kód 0171 a 0187) české vnořené uvozovky ‚ ‘ (kód 0130 a 0145) apostrof má kód 0146 (PF ’05) Zopakujme si: Zeptal se ho: „Na co myslíš?“ „Vezmi ho s sebou,“ zavolal. „A to všechno,“ povídá Jarmila nahlas, „je mou vinou.“

Není pomlčka, kde je spojovník Pomlčka (–) má kód 0150 a není na klávesnici. Tam je spojovník (-). Je proti pomlčce poloviční. Ještě delší je dlouhá pomlčka (tzv. em pomlčka), ta má kód 0151: — Pomlčka se píše: ve významu „až do“ bez mezer (6–18 hod.) jako znak mínus také bez mezer (–23° C) v aritmetických výrazech s mezerami (5 – 1 = 4) v označení měny bez mezer (Kč 1540,–) Spojovník se používá jen na spojování částí slov (bude-li, technicko-hospodářský) a při rozdělování na konci řádku, ale tam ho program vkládá sám

Trošku matematiky  čísla se píší s desetinnou čárkou (3,14) – tečka se používá v angličtině tisíce se oddělují nezlomitelnou mezerou (25 025 250,25) v seznamu mají být desetinné čárky pod sebou (použijeme desetinný tabulátor) jednotky a měna se oddělují od čísla vždy nezlomitelnou mezerou (10 kg, 5 Kč) procento se od čísla odděluje nezlomitelnou mezerou (sleva 10 %), ale ve významu ...procentní se píše bez mezery (10% sleva) závorky jsou také hranaté [kódy 0091 a 0093] a složené {kódy 0123 a 0125} znaménko krát (×)má kód 0215 a je ve stejné výšce jako plus a mínus, není to písmeno x znaménko mínus nelze v textovém editoru správně napsat – pomlčka má jinou výšku. Pro správnou sazbu musíte použít editor rovnic. Srovnej: špatně: +– správně:

Datum a čas datum se píše s mezerami (12. 10. 2005), den je vždy vyjádřen arabskou číslicí, měsíc buď slovně, nebo arabskou či římskou číslicí s tečkou, rok se správně píše jen čtyřmístně datum vyjádřené pouze čísly se nesmí dělit do dvou řádek  hodiny a minuty jsou od sebe odděleny tečkou bez mezer (12.00 hodin). sekundy se oddělují od minut dvojtečkou, desetiny sekund od celých sekund čárkou (19:26,3 min.). u sportovních výkonů vyjádřených časem se hodiny od minut a minuty od sekund oddělují dvojtečkou (18:56:13 hodin).

Kompozice stránky Pokud zarovnáváme několik řádků pod sebou na střed, musí být spodní řádek nejkratší (platí hlavně pro víceřádkové nadpisy). Jestliže strana obsahuje jeden dominantní prvek, měl by být v tzv. optickém středu – kousek nad geometrickým středem stránky. Nejdůležitější nadpisy a obrázky by měly být na tzv. zlatém řezu. Pokud je v textu více obrázků, měly by jejich okraje být v lince. Pokud je na obrázku pohybující se předmět nebo někam hledící člověk, měl by pohyb (pohled) směřovat dovnitř knihy). Popisky k obrázkům se dávají do textových polí pod obrázky a píší se menším písmem než základní text. Dlouhé souvislé texty lidé nečtou. Text by měl být výrazně členěn nadpisy a odstavci, měl by mít jasnou strukturu. Příklad středové kompozice a ručně psaného písma

Literatura a on-line zdroje Typografický manuál, Vladimír Beran & kolektiv, Kafka design Počítačová grafika pro úplné začátečníky, P. Roubal, Computer Press Počítačová typografie a design dokumentů, Stanislav Horný, Grada www.typo.cz www.typomil.com www.pixy.cz/pixylophone www.jakpsatweb.cz