Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

K novověké filosofii 16.–17. století
Jak se přiblížit k dětem psychologické poznatky ve výchově.
PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
2013 Marek Vácha.  v seminářích se pokusíme nahlédnout do toho, co by mohlo být „křesťanství“  a podobně se pokusíme nahlédnout do oblasti zvané „environmentální.
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
≈1 Pe 1·8–9. 1Pe 1·9 Naše vírazáchrana duší. Záchrana z čeho? Z hříchu ze smrti. Jak tedy té víry dosáhnout? – Jak se stát věřícím?
Analytická psychologie
Dupo Dupo je optimistický, šťastný a spontánní Engendro. Obvykle zvládá několik činností současně.
ČÍSLO NULA.
Peníze jsou jazykem světa. Boží Slovo je překlad, který vede k Finanční svobodě.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Dekadence Název pochází z latiny (úpadek, úpadkovost) Označení pro taková období kulturního vývoje, která jsou pokládána za vyznívání velkých tvůrčích.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Předpoklady a historické souvislosti
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Technologie.
KmKII 3 M. Hádková. Člověk ve světě a v jazyce Hranice mého jazyka jsou hranice mého světa. L. Wittgenstein.
Duševní zdraví a psychohygiena
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Filosofie úvod do problému....
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Německá historická škola
Psychologické aspekty zdraví
MYŠLENKOVÉ MAPY ÚVOD A PRÁCE S NIMI MODUL KURZU PRÁCE S INFORMACEMI
Environmentální etika hlubinná ekologie I. & etické principy.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
1. Nervová soustava: úvod.
Vztahy geografie k ostatním vědám
Spirituální teologie 10. VZÁJEMNÉ PŘEBÝVÁNÍ. Úvod „Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ „Buďte velkorysí a milosrdní k druhým,
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
CESTA LIDSKÉ DUŠE Nové nebe a země Nový Jeruzalém duše v novém těle
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
K novověké filosofii 16.–17. století
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
SMRT Vypracoval: Michael Brablec Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Transpersonální psychologie
Nevědomí.
Témata kognitivní psychologie
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Novoplatonismus.
Člověk a příroda Fyzika.
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci Pův. nehmotná substance nezávislá na těle, schopná vlastní existence Dle T.Akvinského individuální spirituální substance kt. se může tělu vzdálit a existovat odděleně jak se to děje po smrti U Descarta duchovní substance stvořená Bohem a spolu s tělem představuje jednotu neslučitelných protikladů Později synonymum pro neopakovatelné, jedinečné vědomí člověka přesahující osobní zkušenost Problematika „já-jáství“ je komplikovaná a těžko popsatelná, Je „já“ dáno kombinací propojení neuronů v mozku? Nebo je to něco více? Jak se tyto všechny neurony propojily?Je toto „duch, či duše“? Psychologie (téměř celá) dnes podobně jako medicína je spíše orientována materiálně přes biologii, fyziologii, fyziku a snaží se vše vidět, vyfotografovat, spočítat, změřit, zvážit, uchopit a popsat. Určitou výjimkou je například psychologie náboženství, která mj. zkoumá i duši. C.G.Jung a jeho následovníci připouštějí, že duše může opustit tělo a to dočasně i trvale. Zpochybňují i bezpodmínečnost psychofyzické jednoty životních jevů. Naopak S.Freud se snažil vyhnat Boha z duše, podobně jako ho z kosmu vyhnal Galilei a z přírody Darwin! Potíž je dále např. definovat co je to myšlenka, jaký má základ, jak se vlastně uchovává (paměť?), jakou má rychlost, je to forma energie a jaké? Vše se kombinuje s tím, zda je ten který člověk věřící, či nevěřící. Vlastně ale i ortodoxní materialista je tvrdý věřící a věří, že nic než hmota neexistuje, na všechno si musí sáhnout a že smrtí vše definitivně končí? Smrt je vítězství chemie nad biologií, hmotou???? Existuje i názor, že svět dnes je takový jaký je i díky tomu, že mnohým lidem chybí duchovní zakotvení, které je spojeno s etikou. Hodně problematické se také jeví spojování politiky s náboženstvím…lidé příliš politikům nevěří. Jak potom mohou věřit i v něco vyššího? Je to tedy spíše pokus spojit nespojitelné. Stát se snaží chovat k lidem jako k malým dětem a velmi silně a zbytečně je ovládá a také podporuje finančně, materiálně a jinak. Podobně se chová i k církvím, které také podporuje, místo aby tyto byly samostatné a soběstačné. Znakem dospělosti je, že tento dospělý je schopen se komplexně postarat o sebe a vede takto i své potomky…samozřejmě, že tento dnešní systém mnohým lenivým a jednoduchým vyhovuje… Co je to tedy ta duše? Myslím, že naše „hardware a software“ není schopné toto rozumem pochopit a popsat, kloužeme jen lehce na povrchu. Hledejte řešení…

Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci Doporučená literatura: C.G.Jung: Člověk a duše P.Říčan:Psychologie náboženství a spirituality Hartlovi: Psychologický slovník S.Komárek: Spasení těla