Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč studovat na Vysoké škole Karla Engliše?
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Základní koncepty systémové integrace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Podnikové informační systémy úvod
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Obor S - Informační systémy ve stavebnictví
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
SYSTÉMOVÉ INŽENÝRSTVÍ A INFORMATIKA
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Prof. Ing. Jiří Voříšek, CSc.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Ekonomická fakulta EKONOMICKÁ INFORMATIKA FINANČNÍ A POJISTNÁ MATEMATIKA.
Magisterský obor Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky.
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Studijní program Ekonomika a management
Buďte vítáni na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
Modulární systém výuky na VŠP, a.s. CÍL = kvalitní, evropské a moderní studijní programy a obory Renáta Nešporková.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Katedra počítačů ČVUT FEL
Bakalářský obor STM-ECTS Manažerská informatika. Vidíte své budoucí uplatnění spíše v managementu a řízení, než v čistě inženýrské/technické pozici? Chcete.
1 Pedagogické kolegium Program 1. Dislokace FPH v rajské budově Dislokace FPH v rajské budově 2. Informace o setkání studentů s vedením.
1 Pedagogické kolegium Program 1. Akreditace předmětů a vedlejších specializací F4 Akreditace předmětů a vedlejších specializací F4 2. Akreditace.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
Fakulta informatiky Masarykova univerzita Brno. Fakulta informatiky MU Brno Brno – univerzitní město Masarykova univerzita – druhá největší univerzita.
Navazující magisterský obor STAVEBNÍ MANAGEMENT. Potřeba manažerských dovedností Řídí cca polovina absolventů % (podle doby ukončení studia) Vedoucí.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Personální strategie mezinárodní firmy
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
Informační průmysl 2013/14 Petr Šmejkal
Vlastní myšlenkou Vlastní cestou.
9 zemí 3 kontinenty 50+ zákazníků uživatelů SAP 90 zaměstnanců
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Informační média a služby doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc. garant oboru
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium


Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Specifika oboru INFORMATIKA na FIS VŠE a jeho absolventů informatika na FIS VŠE – největší informatický obor v ČR (830 přijímaných do 1. ročníku – 680 FIS a 150 VOŠ) velká poptávka po absolventech - cca 90% studentů v 5. ročníku souběžně pracuje odlišnosti FIS VŠE od FEL ČVUT, resp. MFF UK aplikační orientace, méně technologie a matematiky , ale důraz na to, jak vytvářet a řídit informační systém podniku kombinace s ekonomickými předměty (finance, logistika, marketing, právo) rozsáhlejší výuka jazyků (angličtina 4 semestry, druhý jazyk 2 semestry) vysoká volitelnost předmětů, student si sám sestavuje rozvrh - větší důraz na osobní zodpovědnost a plánování svého odborného profilu úzká spolupráce s předními firmami – např.: Accenture, Adastra, ČSOB, Deloitte, DHL, IBM, ICZ, HP, Microsoft, Oracle, SAP, SUN oponentura učebních plánů, SW pro výuku, přednášky specialistů ve výuce, zadávání bakalářských a diplomních prací, nabídky zaměstnání pro nejlepší studenty Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Specifika oboru INFORMATIKA na FIS VŠE a jeho absolventů Rozsáhlé aktivity ve výzkumu evropského rozsahu: na FIS jsou řešeny výzkumné projekty přímo financované z EU v každém z projektů jsou zapojeni studenti všech stupňů studia – od bakalářů až po doktorandy ideální příležitost pro profilaci odborného zájmu, pro navázání kontaktů do zahraničí, možnosti krátkodobých i déledobých pobytů u zahraničních partnerů apod. Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Základní informace o studiu Tři možné cesty, jak být přijat ke studiu informatiky na FIS VŠE bez přijímacích zkoušek – platí pro studenty, kteří mají na střední škole výborné výsledky z matematiky a angličtiny složit s dobrým výsledkem národní srovnávací zkoušky z obecných studijních předpokladů (viz www.scio.cz) složit s dobrým výsledkem přijímací zkoušku z matematiky a angličtiny Upřesnění podmínek přijetí je uvedeno na webu fakulty (fis.vse.cz) Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Doba studia (standard-max) Základní informace o studiu studium informatiky rozloženo do 3 stupňů: charakter výuky odlišný od SŠ samostatnost – volba předmětů a rozvrhu, samostudium, … místo biflování – projekty a seminární práce (kreativita !!) jiný vztah s pedagogy – diskuse, kolegialita výuka informatiky zajišťována třemi informatickými katedrami – KIT, KSA, KIZI v bakalářském stupni – společný obor „Informatika“ v magisterském a doktorském stupni – specializace dle zaměření kateder Studijní program Titul Členění Počet evropských kreditů (EC) Doba studia (standard-max) Zaměření absolventa bakalářský bakalář (Bc.) -- 180 3-4 základní informatické znalosti magisterský inženýr (Ing.) hlavní specializace vedlejší specializace 90 30 2-3 samostatná odborná a manažerská práce doktorský doktor (Ph.D.) 3-5 samostatná vědecká práce Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Principy plánování osobního odborného profilu pro dobré uplatnění na trhu práce je třeba plánovat svůj odborný profil již od 1. ročníku pro plánování je třeba znát: stav a trendy na trhu práce (jaké jsou?) ICT jsou ve vyspělých zemích považovány za jeden z rozhodujících faktorů růstu produktivity a ekonomiky ICT sektor se podílí na HDP zemí patřících do OECD 10% a zaměstnává v těchto zemích přes 17 miliónu pracovníků v ČR cca 230 000 ICT odborníků (viz výsledky studie na www.cssi.cz) výrazný převis poptávky nad nabídkou po ICT odbornících jaké znalosti a dovednosti zaměstnavatelé vyžadují? kombinace IT a ekonomických znalostí kreativita a flexibilita komunikační schopnosti, práce v týmu angličtina osobní cíl - k jaké profesi chci směřovat, jaké specifické znalosti a dovednosti chci získat (též: pro co mám a pro co nemám vlohy) obsah studia nabízených oborů, hlavních a vedlejších specializací (který obor mě nejlépe připraví pro zvolenou profesi?) Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Principy plánování osobního odborného profilu doplňky studia informatických předmětů studium ekonomických předmětů – konkurenční výhodou absolventa informatiky na VŠE je schopnost propojení ekonomických a informatických znalostí !! volitelně 1-2 semestry studia v zahraničí volitelně odborná praxe při studiu každoročně sestavován žebříček nejlepších studentů informatiky Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Nepravdivé mýty přijímací zkouška je ze dvou cizích jazyků studenti na fakultě musí být nutně všichni programátoři fakulta vychovává úzce specializované „IT-íky“ informatika není pro dívky „o počítačích vím všechno, tak proč bych o nich ještě něco měl studovat“ Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Vychovávané ICT profese na FIS FIS připravuje studenty pro 7 profesních rolí rozdělených do 3 specializačních oblastí Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Specializace „Information Systems“ - váhy oblastí Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

INFORMATION SYSTEMS – profesní role Základní profesní role Činnosti / Klíčové znalosti Byznys analytik- architekt (Business Process Analyst-Architect) Profese: analytik, znalostní inženýr, byznys konzultant, implementátor TASW, informační broker, pracovník competitive inteligence analýza a návrh podnikových procesů a podnikové organizace analýza a návrh byznys efektů dosahovaných prostřednictvím IS/ICT analýza a návrh řízení znalostí v organizaci analýza rizik IS/ICT a jejich dopadů na kontinuitu byznysu návrh informatických služeb podporujících podnikové procesy nasazení/customizace standardního software návrh, vytváření a vyhledávání informačního obsahu (informatických služeb, portálu, webu,…) na podporu řízení organizace Klíčové znalosti: jak změnit podnikové procesy aby byly rychlejší, výkonnější a méně nákladné a produkovaly kvalitní produkty/služby jak v procesech nejvhodněji využít znalosti a kompetence zaměstnanců a partnerů jaké ICT služby/aplikace je výhodné použít pro podporu byznys procesů jak nejvhodněji lokalizovat a customizovat aplikaci pro potřeby dané organizace Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Základní profesní role Činnosti / Informatické profese INFORMATION SYSTEMS – profesní role Základní profesní role Činnosti / Informatické profese Manažer rozvoje a provozu IS/ICT Profese: CIO, manažer projektu, manažer provozu, manažer bezpečnosti řízení ICT projektu vypracování informační strategie vypracování sourcing strategie řízení vztahu s dodavateli řízení informatických služeb (service delivery) řízení provozu IS/ICT podniku řízení změn (problem and change management) řízení rizik řízení bezpečnosti řízení ekonomiky IS/ICT kontrola kvality a audit IS Klíčové znalosti: metody řízení vztahu byznys – informatika (jak pomocí ICT podpořit dosažení byznys cílů) jak organizovat a řídit vývoj a provoz ICT služeb, procesů a zdrojů jak řídit a koordinovat ICT projekty trendy ICT a jejich dopady (ICT Manager) Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

INFORMATION SYSTEMS – profesní role Základní profesní role Činnosti / Klíčové znalosti Obchodník s ICT produkty a službami (ICT Salesman, Relationship Manager) Profese: obchodník s ICT produkty a službami, pracovník řídící dodávky externích produktů a služeb do organizace, account manager, relationship manager marketing ICT produktů a služeb prodej ICT produktů a služeb nákup ICT produktů a služeb uzavírání smluv na ICT produkty a služby (SLA) řízení dodavatelsko-odběratelských vztahů dle principů sourcing strategie vyjednávání s partnery s respektováním různých národních a podnikových kultur Klíčové znalosti: znalost globálního a lokálního ICT trhu, metody analýzy trhu znalost významných stávajících/potenciálních partnerů/zákazníků legislativa ovlivňující obchod s ICT strategie a taktiky vyjednávání Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Specializace „Software Engineering“ - váhy oblastí Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Základní profesní role Činnosti / Klíčové znalosti „Software Engineering“ – profesní role Základní profesní role Činnosti / Klíčové znalosti Vývojář IS architekt (Developer / IS Architect) Profese: vývojář, programátor, tester, systémový integrátor, IT architekt, systems development manager analýza a návrh aplikací IS návrh databáze dolování dat programování klientských, serverových, databázových a webových aplikací programování gridu testování aplikací dokumentace aplikací (projekční, programová, provozní, uživatelská) údržba a správa verzí aplikací integrace aplikací návrh hardwarové, softwarové a datové architektury IS/ICT organizace Klíčové znalosti: technologie a postupy pro vývoj, integraci a provoz aplikací jak navrhovat uživatelsky přívětivé a provozně nenáročné aplikace návrh vhodné technologické a aplikační architektury IS/ICT organizace řízení vývojářského týmu Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Základní profesní role Činnosti / Klíčové znalosti „Software Engineering“ – profesní role Základní profesní role Činnosti / Klíčové znalosti Správce aplikací a ICT infrastruktury (ICT Administrator) Profese: správce aplikace, správce databáze, správce dat, … správa aplikace, školení a podpora uživatelů správa databáze správa datového obsahu správa sítě a základního SW správa konfigurací správa webu Klíčové znalosti: jak pořizovat, udržovat, provozovat a vyřazovat jednotlivé komponenty ICT infrastruktury jak dimenzovat a škálovat ICT infrastrukturu jak podporovat uživatele při využití IS/ICT Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Srovnání znalostního profilu bakalářského oboru VŠE FIS „Informatika“ s požadavky praxe na roli „Byznys analytik – architekt “ Poznámka: znalost sektorů ekonomiky se získává na VŠE v magisterském stupni studiem vedlejší specializace Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Srovnání znalostního profilu bakalářského oboru VŠE FIS „Informatika“ s požadavky praxe na roli „Vývojář – IS architekt“ Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Specializace „Kognitivní informatika“ Multi- a transdisciplinární specializace zabývající se problémy, sdílenými: moderní informatikou, teorií umělé inteligence, kybernetikou, kognitivními vědami, neuropsychologií, filosofií, lingvistikou a vědami o životě včetně lékařských věd. Koncepce rozvoje studijních plánů oboru informatika na FIS-VŠE

„Kognitivní informatika“ - profese Základní profesní role Činnosti / Klíčové znalosti Business Development Manager Profese: Corporate Development Manager, Business Process Manager, Inter-Culture Manager, Program Manager, … analýza a návrh byznys efektů a jejich vazby na strategické řízení společnosti na jedné, a řízení jejích procesů na druhé straně analýza a návrh systému řízení znalostí v organizaci analýza rizik a přínosů, business continuity analýza, návrh, standardizace a optimalizace podnikových procesů a podnikové organizace specifikace potřeb informatických služeb podporujících podnikové procesy analýza, návrh, standardizace a řízení vývoje informačního systému organizace na podporu jejího řízení Klíčové znalosti: koncipovat procesně-organizační systém společnosti na základě provázání jejích procesů a organizace na její strategické cíle, ve společnosti řídit znalosti a kompetence zaměstnanců a partnerů a budovat systém řízení znalostí firmy, modelovat a měnit podnikové procesy a podnikovou strukturu s cílem jejich optimalizace a dalšího vývoje, budovat a strategicky řídit informační systém společnosti a využít informační technologie pro podporu procesů společnosti a jejich strategického řízení. Koncepce rozvoje studijních plánů oboru informatika na FIS-VŠE

„Kognitivní informatika“ - profese Základní profesní role Činnosti / Klíčové znalosti Manažer výzkumu IS/ICT Profese: manažer výzkumu, manažer projektu, … analýza a návrh systému řízení znalostí v organizaci analýza rizik a přínosů, business continuity analýza, návrh, standardizace a optimalizace podnikových procesů a podnikové organizace specifikace potřeb informatických služeb podporujících podnikové procesy analýza, návrh, standardizace a řízení vývoje informačního systému organizace na podporu jejího řízení Klíčové znalosti: strategicky koncipovat a řídit vztah business – výzkum v oblasti IS/ICT řídit a koordinovat vztah ke sponzorům a výzkumným partnerům organizovat, řídit a koordinovat výzkumné týmy, řídit vývoj, jeho procesy a zdroje řídit a koordinovat výzkumné projekty. Koncepce rozvoje studijních plánů oboru informatika na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Struktura předmětů oboru Informatika Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Celoškolský základ v bakalářském stupni Název předmětu Rozsah Evropské kredity 11F201 Finanční teorie, politika a instituce 2/2 5 1FP201 Finance podniku 2/0 3 1FU201 Finanční účetnictví 6 2MO201 Mezinárodní ekonomie 2PR101 Právo 4/0 3MA101 Management 4 33F101 Marketing a podniková politika 3MI101 Ekonomie 1 4/2 8 3MI111 Hospodářské dějiny 4MM101 Matematika 4ST201 Statistika První a druhý jazyk 0/14 18   Celkem 73 Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Povinné (základní) informatické předměty v bakalářském stupni Název předmětu Rozsah Evropské kredity 4IT101 Základy programování 2/2 7 4IZ110 Informační a komunikační sítě 6 4IT115 Základy softwarového inženýrství 4EK112 Matematické základy informatiky 4FI112 Úvod do kognitivní informatiky 0/2 3 4IT215 Vývoj informačních systémů 4IZ210 Zpracování informací a znalostí 4IT218 Databáze 4EK212 Kvantitativní management 4SA311 Systémové pojetí hospodářské organizace 4IT314 Podnikové informační systémy 1 4SA312 Teorie a praxe informačních systémů Bakalářská státní zkouška Bakalářská práce   Celkem 77 Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Oborově volitelné předměty (nabídka KIT, KIZI a KSA) – mění se dle aktuálních ICT trendů 12 hod.  18 4IT321 Technologická infrastruktura 2/0 3 4IT325 Podnikání a obchodování na Internetu 2/2 5 4IT333 Systémy pro podporu spolupráce 0/2 4IT340 Základy správy databázového systému Oracle 4IT351 Vývoj aplikací na platformě Java 4 4IT352 Vývoj aplikací na platformě .NET 4IT355 Základní algoritmy 4IT357 Aplikace počítačové grafiky 6 4IZ227 Bezpečnost informací na Internetu 4IZ229 Úvod do umělé inteligence 4IZ228 Tvorba webových stránek a aplikací 4IZ238 XML - Teorie a praxe značkovacích jazyků 4IZ248 Využití XML při tvorbě webových aplikací v PHP 4IZ250 Digitální knihovny 4SA320 Základy informačního managementu 4SA325 Řízení bezpečnosti informačních systémů 4SA339 Počítačová grafika a sazba 4SA360 Tvorba manažerských simulátorů 0/4 4SA370 Systémové myšlení a metodologie volně volitelné předměty – z nabídky všech fakult 8 hod.  12 Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Magisterské studium – studijní obory Informační systémy a technologie (KIT) Informační management (KSA) Znalostní technologie (KIZI) Kognitivní informatika (KIT) Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Magisterské studium specializace Informační systémy a technologie Hlavní specializace KIT (90 EC) Vedlejší specializace (30 EC) Lze volit ze široké nabídky ostatních fakult VŠE – například: Informační systémy a technologie Povinné předměty 1. Fakulta Účetnictví a finanční řízení podniku Controlling 2. Fakulta Mezinárodní podnikání Právo v podnikání 3. Fakulta Ekonomika průmyslového podniku Psychologie a sociologie v řízení firmy 5. Fakulta Makroekonomická analýza Volitelné předměty (student volí dle cílové profesní role) Státní závěrečná zkouška Diplomová práce Státní závěrečná zkouška Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Povinné (základní) předměty magisterského studia „Informační systémy a technologie“ Název předmětu rozsah EC 4IT410 Integrace v informačních systémech 2/0 4 4IT414 Řízení projektů 2/2 6 4IT415 Modelování podnikových systémů 4IT417 Řízení informatiky 4/2 8 4IT514 Podnikové informační systémy 2 4IT518 Diplomový seminář 0/8 15   Celkem 45 Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Volitelné (specializační) předměty magisterského studia „Informační systémy a technologie“ Volitelné předměty – mění se dle aktuálních ICT trendů 12 15 2PR422 Počítačové a informatické právo 2/0 3 4IT435 Business Intelligence 2/2 5 4IT440 Projekt Business Process Reengineering 0/2 4 4IT441 Projekt objektová analýza a design 4IT450 CASE 4IT460 Analýza trhu ICT 4IT481 Architektura orientovaná na služby 4IT482 Enterprise Computing: servisně orientované standardy a architektury Volně volitelné – z nabídky všech fakult Vedlejší specializace 30 Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce rozvoje studijních plánů oboru informatika na FIS-VŠE Povinné (základní) předměty magisterského studia „Kognitivní informatika“ Název předmětu rozsah EC 4IZ630 Inteligentní systémy a neuronové sítě 2/2 6 4IZ410 Teorie informace a inference 4FI404 Kognitivní věda 4IZ617 Logika a sémantika 4FI425 Teorie spontánního řádu a samoorganizace 2/0 3 4FI431 Základy neurověd 4IT415 Informační modelování organizací 4FI430 Znalosti a ontologické inženýrství 4IZ636 Komplexní systémy 4IT415 Simulace societálních jevů 4IT518 Diplomový seminář 0/4   Celkem 57 Předpokládám, že na studia chcete nikoliv proto, abyste dosáhli titulu Bc. Ing. nebo Dr., ale proto, abyste získali nové znalosti a dovednosti, které dobře ocení trh práce. Pro… Koncepce rozvoje studijních plánů oboru informatika na FIS-VŠE

Koncepce rozvoje studijních plánů oboru informatika na FIS-VŠE Volitelné (specializační) předměty magisterského studia „Kognitivní informatika“ Název předmětu rozsah EC 4SA428 Úvod do teorie systémů 2/0 3 4IT414 Řízení projektů IS/ICT 2/2 6 4SA525 nformace a média 4IZ440 Reprezentace a zpracování znalostí na WWW 4FI402 Metodologie vědy 3PS432 Kognitivní psychologie a tvořivost v informatice 4FI309 Ekonomická a informační etika 4IT417 Řízení podnikové informatiky 4/2 8 4IT440 Business Process Engineering (projekt) 0/2 4 4FI427 Filosofie mysli 5ZP400 Ekonomie životního prostředí a ekologická politika   Celkem 57 Předpokládám, že na studia chcete nikoliv proto, abyste dosáhli titulu Bc. Ing. nebo Dr., ale proto, abyste získali nové znalosti a dovednosti, které dobře ocení trh práce. Pro… Koncepce rozvoje studijních plánů oboru informatika na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Závěr magisterského studia Státní závěrečná zkouška (SSZ) z vedlejší specializace 3 Dvě státní závěrečné zkoušky z hlavní specializace 6 Obhajoba diplomové práce Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Koncepce státní závěrečné zkoušky Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Vedlejší specializace katedry IT Informatika v podnikání Cílem vedlejší specializace je naučit studenty, jak analyzovat podnikové procesy a zvyšovat jejich efektivnost, vybírat podnikové informační systémy, podporovat informatikou podnikání, vytěžit důležité informace z aplikací IS/ICT a informačních zdrojů, řídit informatické projekty? Podrobnější informace viz http://kit.vse.cz Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Povinné předměty vedlejší specializace Informatika v podnikání 19 ECTS kreditů Název předmětu rozsah EC 4IT215 Analýza a návrh IS 4 7 4IT314 Podnikové informační systémy 6 4IT414 Řízení projektů IS/ICT   Celkem 19 Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Volitelné předměty – mění se dle aktuálních ICT trendů Volitelné předměty vedlejší specializace Informatika v podnikání 11 ECTS kreditů Volitelné předměty – mění se dle aktuálních ICT trendů rozsah ECTS 4IT203 Tvorba aplikací v MS EXCEL 2 3 4IT325 Podnikání a obchodování na Internetu 4 5 4IT333 Systémy pro podporu spolupráce 4IT435 Business Intelligence 4IT462 Řízení informatiky a podpora byznysu 4IT550 Competitive Ingelligence 4IT383 Web design 4IT460 Analýza trhu ICT Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Jak vybírat informatické předměty Základní (povinné) předměty mají přehledový a obecný charakter – vytvářejí dlouhodobý základ znalostí studenta obsahují to, co by měl znát specialista jakékoli informatické profese Specializované (volitelné)předměty navazují na páteřní předměty obsahují „hot topics“ vedou k jednotlivým specializačním profesím IS / ICT Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Doporučení ke studiu Jak volit specializace a předměty studenti přicházejí s různými znalostmi a s různými cíli - proto relativně velká volitelnost specializací a předmětů během 1. a 2. ročníku vyjasnit své požadované zaměření (profesi) dle profese vybrat v magisterském stupni hlavní a vedlejší specializaci prohlédnout otázky specializace k SSZ (shrnují požadované znalosti a dovednosti) zjistit, co ještě neznám - dle toho vybrat volitelné předměty Účast na výuce na FIS přednáší celá řada vysoce kvalifikovaných odborníků přečtení knihy (nebo ještě hůře jen slidů z přednášek) nenahradí přednášku Literatura přečíst veškerou povinnou literaturu průběžně sledovat odborný tisk a odborně zaměřené www Studium nebo pracovní stáž v zahraničí zdokonalení v angličtině zvýšení samostatnosti a komunikačních dovedností Volba zaměstnání doporučujeme částečné úvazky (zejména ve firmách tvořících Grémium oboru informatika) pomůžeme nalézt Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Další zdroje informací o studiu na FIS VŠE fis.vse.cz … fakulta informatiky a statistiky isis.vse.cz … studijní informační systém VŠE kit.vse.cz … katedra informačních technologií ksa.vse.cz … katedra systémové analýzy kizi.vse.cz … katedra informačního a znalostního inženýrství kogninfo.vse.cz ... magisterský obor Kognitivní informatika gml.vse.cz … multimediální laboratoř fakulty kitscm.vse.cz … server pro vývoj SW a produkty a metodiky IBM a Microsoft Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Graf 2: Průměrná hrubá měsíční mzda IT odborníků podle zaměstnání (v Kč), 2007 Možnosti výdělku v IT – dle statistiky ČSU Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR a IT odborníků (v Kč), 2002 – 2007 Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Možnosti výdělku v IT – dle statistiky ČSU (Trexima) Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Možnosti výdělku v IT dle RHT profese typu Software Engineering profese typu Information Systems Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Možnosti výdělku v IT dle CVO Group Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Možnosti výdělku v IT dle LMC Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Výsledky průzkumu SPV UK z roku 2006 Absolventi FIS-VŠE jsou nejlépe placenými absolventy VŠ v ČR !!! http://svp.pedf.cuni.cz/index.php?id=8 Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Výsledky průzkumu SPV UK z roku 2006 Absolventi FIS-VŠE jsou nejlépe placenými absolventy VŠ v ČR !!! http://svp.pedf.cuni.cz/index.php?id=8 Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Výsledky průzkumu SPV UK z roku 2006 Absolventi FIS-VŠE jsou nejlépe placenými absolventy VŠ v ČR !!! http://www.strediskovzdelavacipolitiky.info/ Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE Výsledky průzkumu SPV UK z roku 2006 Absolventi FIS-VŠE jsou nejlépe placenými absolventy VŠ v ČR !!! http://svp.pedf.cuni.cz/index.php?id=8 Koncepce studia informatiky na FIS-VŠE

Kolektiv pedagogů FIS přeje příjemné studium a úspěšný start do praxe