ADMINISTRATIVNÍ STYL PÍSEMNOSTI OBČANŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přihláška na SŠ, Životopis a průvodní dopis - 9. r.
Advertisements

Dopisy fyzických osob právnickým osobám
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Cyklus seminářů „Musíš chtít sama“ Jdeme s kůží na trh.
Životopis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.14
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Žádost o místo K písemnostem, které vznikají při organizaci a řízení společnosti v oblasti personální, patří doklady o průběhu a ukončení pracovního poměru.
Název projektu: Moderní škola
Číslo v digitálním archivu školy
ŽIVOTOPIS Osobní údaje Kontaktní údaje Vzdělání Pracovní zkušenosti
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Administrativní styl Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Vzdělávací obor: Svět práce
VY_32_INOVACE_08_PEK_441_Mus
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Životopis shrnutí poznatků.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Vodorovné odvolací údaje
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
STYL ÚŘEDNÍHO JEDNÁNÍ (JEDNACÍ, PRAKTICKY ODBORNÝ)
Struktura obchodního dopisu
Personální řízení Cvičení 1
Žádost rozhodnutí odvolání
Digitální učební materiál
Administrativní styl PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_32_INOVACE_08_PEK_443_Mus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK256.
JAK NAPSAT ŽIVOTOPIS.
Motivační dopis přikládá se k životopisu cílem je zaujmout budoucího
Typy dopisů korespondence
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Personální písemnosti I
Životopis Střední odborná škola Otrokovice
Životopis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Personální písemnosti II
Žádost Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Administrativní styl – písemnosti občanů Název sady:Funkční styly pro 2.
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu Název sady:Funkční styly pro 2.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_299 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B11_Životopis TÉMA: Životopis ČÍSLO PROJEKTU:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
-MOTIVAČNÍ DOPIS- OV 9. ročník, ZŠ.
OSOBNÍ DOPIS OBČANA INSTITUCÍM
Název prezentace (DUMu):
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
Funkční styl administrativní
Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU
Motivační dopis Většinou se přikládá k životopisu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

ADMINISTRATIVNÍ STYL PÍSEMNOSTI OBČANŮ

PÍSEMNOSTI OBČANŮ Během svého života potřebuje každý občas napsat dopis úřadu, instituci, firmě apod. Úřadům píšeme nejčastěji žádosti o povolení nebo schválení návrhů, o zajištění změn, úprav nebo výjimek, adresujeme jim stížnosti. Na firmy se obracíme s objednávkami řemeslnických prací, rekreačních pobytů aj. Tytéž záležitosti někdy urgujeme, reklamujeme.

PÍSEMNOSTI OBČANŮ - ŽÁDOST patří k nejfrekventovanějším písemnostem obracíme se jí na různé úřady, instituce, ale též na přátele a známé, zvláště v konfliktních situacích, kde obvykle požadujeme určité vysvětlení, zdůvodnění můžeme však také žádat o radu či pomoc, pak žádost formulujeme jako prosbu, případně žádáme o pochopení, pak se jedná spíše o omluvu

PÍSEMNOSTI OBČANŮ - ŽÁDOST ŽÁDOST O MÍSTO/ZAMĚSTNÁNÍ píše ji uchazeč o zaměstnání je to první kontakt s případným budoucím zaměstnavatelem, proto záleží jak na obsahu, tak i na úpravě musí být naprosto bezchybná, přehledně upravená, vlastnoručně podepsaná

PÍSEMNOSTI OBČANŮ - ŽÁDOST Žádost o místo/zaměstnání má obsahovat: jméno, příjmení a adresu žadatele adresu firmy, tj. budoucího zaměstnavatele místo a datum napsání žádosti kde získal uchazeč informace o místě, o které se uchází údaje o nejvyšším dosaženém vzdělání, kvalifikaci, případně délce praxe důvod, proč se o místo zajímá závěrečnou větu vlastnoruční podpis přílohy

Vzor žádosti o místo Radek Novák Moravská 268, 688 01 Uh. Brod Mobil 603 243 853 ZEMASPOL 688 01 Uherský Brod V Uherském Brodě 20. června 2013 Žádost o místo V inzerátu ve Slováckém deníku jsem se dozvěděl, že hledáte opraváře. Mám o toto místo zájem, protože se domnívám, že bych zde mohl uplatnit své odborné znalosti. V letošním roce jsem závěrečnými zkouškami ukončil v SOU Uherský Brod obor Opravář zemědělských strojů. Umím opravovat zemědělské stroje, mám svářečské zkoušky a vlastním řidičské oprávnění skupiny T, B, C. Pokud budete mít zájem, mohu se přijít kdykoli představit. S pozdravem Přílohy Životopis Opis výučního listu

PÍSEMNOSTI OBČANŮ - ŽIVOTOPIS přikládá se především jako příloha k přihlášce, k žádosti o přijetí do zaměstnání měl by být stručný, věcný, jasný, a přehledný uvedené údaje musí být úplné a přesné rozlišují se tři ustálené formy životopisu: souvislý text, heslovitý (strukturovaný) životopis, životopis ve formě dotazníku v současné době se píše zejména heslovitou formou (strukturovaný životopis)

PÍSEMNOSTI OBČANŮ - ŽIVOTOPIS Strukturovaný životopis by měl obsahovat tyto údaje: jméno, příjmení, adresa, kontakt (v záhlaví) osobní údaje (datum a místo narození, státní příslušnost, rodinný a zdravotní stav) školní vzdělání zkoušky (jejich výčet a datum vykonání) dosavadní praxe (lze-li uvést) znalosti a dovednosti (např. jazykové, práce na PC) místo a datum vyhotovení vlastnoruční podpis

VZOR ŽIVOTOPISU Radek Novák 688 01 Uh. Brod, Moravská 268 Mobil 603 243 853 ŽIVOTOPIS Osobní údaje Datum a místo narození 15. ledna 1994 v Uh. Hradišti Státní příslušnost ČR Rodinný stav svobodný Zdravotní stav dobrý Školní vzdělání 1. 9. 2001 – 30. 6. 2010 ZŠ Na Výsluní Uh. Brod 1. 9. 2010 - 18. 6. 2013 SOU Uh. Brod, obor Opravář zemědělských strojů Zkoušky 18. 6. 2013 závěrečná zkouška 10. 4. 2013 řidičský průkaz T,B,C 12. 3. 2013 svářečský průkaz Znalosti Anglický jazyk pasivně Práce na PC Word, Excel Uh. Brod 30. června. 2013

PÍSEMNOSTI OBČANŮ - PŘIHLÁŠKA vyplňuje se (sepisuje se), pokud se chceme přihlásit např. ke studiu, do konkurzu, na zájezd apod. Může mít dvojí podobu: 1. vyplňujeme požadované údaje do předtištěného formuláře 2. formulujeme text přihlášky volně (formou úředního dopisu) veškeré požadované údaje je třeba uvést zcela přesně přihlášku je potřeba doplnit všemi potřebnými (požadovanými) údaji a včas odeslat důležitá je přesnost a věcnost, není vhodné psát do přihlášky nadbytečné informace

VZOR PÍSEMNÉ PŘIHLÁŠKY Radek Novák Moravská 268, 688 01 Uh. Brod Mobil 603 243 853 Jazykové studio VYVA Bc. Pavla Vystrčilová 688 01 Uh. Brod, Masarykovo nám. 72 Uh. Brod 23. srpna 2013 Přihláška do jazykového kurzu angličtiny Vážená paní bakalářko, na základě Vaší nabídky uveřejněné ve Slováckém deníku dne 15. srpna 2013 se přihlašuji do kurzu angličtiny pro mírně pokročilé. Nejlépe by mi vyhovoval termín dvakrát týdně, v pondělí a ve středu od 17:00 do 18:30 hodin. Prosím o informaci, zda je uvedený termín ještě volný a kdy je možné se dostavit ke vstupnímu přezkoušení. S pozdravem

PÍSEMNOSTI OBČANŮ- shrnutí Během svého života potřebujeme občas napsat dopis úřadu, instituci, firmě apod. Píšeme nejrůznější žádosti, objednávky, přihlášky, reklamace. Žádostí se obracíme jednak na úřady, firmy, ale také někdy na přátele a známé. Nejčastější formou žádosti je žádost o místo (zaměstnání), ke které přikládáme strukturovaný životopis. Formou úředního dopisu můžeme napsat také přihlášku. Všechny tyto písemnosti píšeme věcně, jasně, přehledně, bez pravopisných chyb.

OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ 1. Co patří mezi písemnosti občanů? 2. Která je nejčastější písemnost občanů? 3. Které údaje má obsahovat žádost o místo? 4. Které údaje obsahuje životopis a jaká forma je v současnosti nejčastější? 5. Co uvádíme do přihlášky?

PÍSEMNOSTI OBČANŮ ZDROJE: SOCHROVÁ Marie. Český jazyk v kostce pro stř. školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978-253-0189-0 Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80-7358-082-9 ŠTIKOVÁ Stanislava. Písemná a elektronická komunikace 2 a 3. Nakl. Ing. Stanislava Štiková – Korespondent, Plzeň 2007 HANZOVÁ, Marie, SCHNEIDEROVÁ, Eva. Klíč ke slohu. Praha: Albatros, 2007, ISBN 978–80–00 – 01825 -6