ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvuk v počítači.
Advertisements

Digitální a analogový signál
Digitální reprezentace
Jednotky a velikosti Michal Votrubec.
Základy informatiky úvod
Jednotky informace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Co je to informace? Informace je smysluplné sdělení, skládající se z jednotlivých údajů z latinského in-formatio = utváření, ztvárnění v Informatice:
Informatika I 5. a 6. hodina 3. Týden.
Jednotky informace Bity, bajty a tak dál….
1 – Informatika Nauka (tj. věda) o informacích, tj. o zápisu (kódování (angl.)), přenosu (transfer (angl.)), zpracování (procesování (angl.)) informací.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Ostatní vnitřní komponenty
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Základy informatiky úvod
Elektrotechnika Automatizační technika
Základy informatiky úvod
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informační a komunikační technologie
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Teorie informace Název školy
Teorie informace Digitalizace dat
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy číslicové techniky
Základní pojmy ve VT.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základní jednotky, záznam a kódování informací
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
Číselné soustavy david rozlílek ME4B
Data Přednáška z předmětu Počítače I Dana Nejedlová Katedra informatiky EF TUL 1.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Tato prezentace byla vytvořena
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
SIGNÁLY A SOUSTAVY V MATEMATICKÉ BIOLOGII
Analogově digitální převodník
Informace a počítače Informatika 8. ročník bit byte
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VY_32_INOVACE_17_Jednotky informací Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Uložení dat v počítači.
Informatika pro ekonomy přednáška 4
ZÁKLADY ČÍSLICOVÉ TECHNIKY
Jednotky Číselné soustavy
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Petr Fodor.
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hardware číslicové techniky
Ukládání dat v paměti počítače
Číselné soustavy - Opakování
Číselné soustavy Číselné soustavy reprezentují čísla, která jsou pro nás symbolem určitého množství – kvantity. Desítkovou soustavu se učíme již v první.
Paměť počítače.
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ Proces komunikace Jak už víme lidé zaznamenávají informace ve formě písma odedávna na nejrůznější ,,média“: kámen hliněné desky papyrus pergamen papír K dorozumívání pak lidé používají jazyk. Písmo a jazyk bychom mohli považovat za kód, který slouží k vyjádření myšlenky.

ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ Proces komunikace by se dal vyjádřit takto:

STROJOVÝ ZÁZNAM Stroje mohou ukládat, zpracovávat a přenášet pouze některý z technických záznamů. K těmto účelům se používají dva druhy záznamů: Analogový Digitální

ANALOGOVÝ ZÁZNAM Analogové zařízení používá pro záznam signálu křivku, Křivka je realizována magnetickým polem nebo jiným fyzikálním jevem. Tomuto druhu záznamu říkáme spojitý.

ANALOGOVÝ ZÁZNAM Zařízení, které uchovává analogový (spojitý) záznam je např. magnetofon, který uchovává audiozáznam na magnetické pásce. Velkým nedostatkem analogového záznamu je, že přenosem a kopírováním původní křivky dochází ke zkreslení a ztrátě kvality původního záznamu.

ANALOGOVÝ ZÁZNAM Úplně zdeformovaný nepoužitelný záznam

DIGITÁLNÍ ZÁZNAM Digitální zařízení používá pro záznam signálu číslice (nejčastěji binární soustavu). Tento druh záznamu označujeme jako nespojitý záznam. Pokud signál je přenášen v analogové formě musí být použit A/D převodník, jehož pomocí je signál převáděn na skupinu nul a jedniček. V této podobě se pak může ukládat nebo přenášet dále.

DIGITÁLNÍ ZÁZNAM Proces digitalizace záznamu se skládá ze tří fází: Vzorkování – zjišťování hodnoty signálu ve stanovených časových intervalech Kvantování − přiřazení každému zjištěnému vzorku hodnoty, které počítač rozumí Kódování − každá takto přiřazená hodnoty je pak uložena ve dvojkové (binární) soustavě

BITY (BITS) Pro kódování záznamu a uložení záznamu v počítači používáme jen nuly a jedničky. Těmto logickým hodnotám říkáme bity. A značíme je malým b. Protože jsou dvě hovoříme o dvojkové soustavě.

BITY Výhodou takto zpracovávaných informací je velmi jednoduché technické provedení Pro přenos lze využít elektrický signál: 0-není napětí, 1-napětí (např. 5V) Pro uložení lze využít mechanických prostředků: 0-bez prohlubně, 1-s prohlubní nebo s výstupkem

BITY Takto jsou uloženy informace na různých typech disků

BITY Informace zakódovaná pouze jednou nulou nebo jedničkou se nazývá jednobitová. Jednobitová informace je však příliš malá pro uchovávání větších informací.

BITY Příklad: Pokud bychom chtěli na zakódování abecedy použít pouze jeden bit (0 nebo 1) mohli bychom zakódovat jen 21 (neboli dva) znaky abecedy (například jen A − 0 a B − 1). Kdybychom ale chtěli použít dva bity (00, 01, 10, 11) mohli bychom už zakódovat 22 (čtyři) znaky abecedy (například A − 00, B − 01, C − 10, D − 11)

BITY ÚKOL: Zjistěte kolika bitovou informaci potřebujeme abychom mohli zakódovat celou abecedu. Pro zjednodušení budeme používat jen velké znaky abecedy a vypustíme veškeré znaky s diakritikou (háčky, čárky, kroužky apod.).

BAJTY (BYTES) Sada osmi bitů (tedy osmi nul, osmi jedniček nebo osmi jejich kombinací) představuje bajt. Česky se mu také někdy říká slovo. Bajt se značí B. Bajt může tedy obsahovat 28 = 256 různých kombinací nul a jedniček.

BAJTY Násobné jednotky bajtů: 1 kilobajt (KB) je 210 bajtů neboli 1024 B 1 megabajt (MB) je 220 = 1 048 567 B = 1 024 KB 1 gigabajt (GB) je 230 = 1 073 741 824 B = 1 048 576 KB = 1 024 MB