Estery Kyslíkaté deriváty produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů reakce = esterifikace – obdoba neutralizace – vzniká ester a voda ROH + HOOCR' → R'COOR + H2O kyselina alkohol ester v přírodě – vonné složky plodů rostlin (hrušky, banány, maliny, ananas, pomeranč, meruňky) užití: esence v potravinářském průmyslu
Estery rumová esence = ethylester kyseliny mravenčí (mravenčan ethylnatý) HCOOH + HOC2H5 → HCOOC2H5 + H2O ethylester kyseliny octové = octan ethylnatý CH3COOH + HOC2H5 → CH3COOC2H5 + H2O rozpouštědlo – ředidlo barev, bezacetonové odlakovače na nehty
Estery estery odvozené od glycerolu → tuky, oleje, vosky methylestery mastných kyselin z řepkového oleje → MEŘO → složka bionafty kyselina acetylsalicylová →ester v lécích Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin estery odvozené od kyseliny dusičné + glycerol → nitroglycerin (dynamit, léčivo)