Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská nauka Volvy v ČR ; VY_32_INOVACE_D2_13
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Volby do zastupitelstev obcí - říjen Hlasování a sčítání hlasů při volbách do.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Volby – volba prezidenta v ČR
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Extremismus Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.208.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
TEST 17. POLITOLOGIE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Volby a volební právo Občanská výchova.
VY_32_INOVACE_SVF33360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_409.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Název školy: Základní škola Městec Králové
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
DEMOKRACIE A PRÁVNÍ STÁT, VOLBY
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
volby Volební systémy v demokratických zemích
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Politická geografie Volební systém ČR
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VOLBY V ČR.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
POLITICKÝ PLURALISMUS
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Transkript prezentace:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Občanská výchova Ročník: druhý – Pečovatelské služby Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

Anotace Volby – jejich význam, druhy a průběh voleb v České republice. Volby – jejich význam, druhy a průběh voleb v České republice.

Metodické pokyny Materiál lze využít ve výuce k výkladu nové látky případně k opakování učiva. Materiál lze využít ve výuce k výkladu nové látky případně k opakování učiva. Součástí prezentace jsou úkoly, které žáci samostatně vypracují do sešitu nebo na samostatný list. Řešení úloh je na posledním snímku prezentace. Součástí prezentace jsou úkoly, které žáci samostatně vypracují do sešitu nebo na samostatný list. Řešení úloh je na posledním snímku prezentace. Pro práci je nutný počítač s programem MS PowerPoint a projektor. Pro práci je nutný počítač s programem MS PowerPoint a projektor.

Zdroje. Uveďte citace zdrojů použitých v materiálu. [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: Foto: Dostupné z: _volby _2013,_volebn%C3%AD_m%C3%ADstnost.jpg, _volby _2013,_volebn%C3%AD_m%C3%ADstnost.jpg, dne , autor Juandev Graf: Dostupné z: Zdroj: aspx#utm_source=google &utm_medium=search&utm_campaign=prezidentske-volby

Volby v ČR 1. Volební zákony 2. Druhy voleb 3. Průběh voleb

1. Volební zákony Volby a jejich průběh upravují zákony. Stanoví kdy a jak mají volby probíhat. Voleb se týkají tyto zákony: Ústava ČR Listina základních práv a svobod Zákon o volbách do Parlamentu ČR Zákon o volbách do zastupitelstev obcí Zákon o volbách do zastupitelstev krajů Zákon o volbách do Evropského parlamentu Zákon o volbě prezidenta.

Volby – základ demokracie Volební právo je velmi důležité právo občanů. Podle Listiny základních práv a svobod (článku 21): Občané mají právo podílet se na správě veřejných věcí přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců. Volby se musí konat ve lhůtách nepřesahujících pravidelná volební období stanovená zákonem. Volební právo je všeobecné a rovné a vykonává se tajným hlasováním. Občané mají za rovných podmínek přístup k voleným a jiným veřejným funkcím.

Volební právo občanů V demokratických státech je za normu považováno volební právo všeobecné, rovné a tajné. Co to znamená? všeobecné – každý svéprávný občan od určitého věku smí volit, bez ohledu na původ, pohlaví, náboženské přesvědčení, rasu a podobně; rovné – každý hlas váží stejně, neexistují privilegovaní voliči s větším vlivem na výsledek voleb; tajné – volič nemusí zveřejnit, komu odevzdal hlas.

Zastoupení poměrné a většinové Ústava ČR (článek 18) stanoví, že: volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásad poměrného zastoupení (podle procent) volby do Senátu se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásad většinového systému (kdo získá většinu) právo volit má každý občan ČR, který dosáhl věku 18 let.

Volební místnost Obr. 1 – Volební místnost - druhé kolo prezidentské volby 2013 Zdroj: _2013%2C_volebn%C3%AD_m%C3%ADstnost.jpg_2013%2C_volebn%C3%AD_m%C3%ADstnost.jpg, dne , autor Juandev

2. Druhy voleb Občané volí své zástupce v různých institucích, například: do poslanecké sněmovny do senátu do zastupitelstva obce do zastupitelstva kraje do evropského parlamentu do prezidentského úřadu. V roce 2013 poprvé občané sami volili prezidenta. Byl zvolen Miloš Zeman. Úřadu se ujme

Jedno nebo dvě kola voleb? Občané volí své zástupce do poslanecké sněmovny, do zastupitelstva obce, kraje a do evropského parlamentu hned v prvním kole. Volby do senátu a volby prezidenta mají dvě kola. Prvního kola se účastní všichni kandidáti. Do druhého kola postupují 2 kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. O vítězi, (kdo bude senátor, prezident), rozhodne druhé kolo. Proto občané musí jít do volební místnosti volit ještě jednou.

3. Průběh voleb Volby vyžadují přípravu a čas. Příprava voleb zahrnuje: registraci kandidátů nebo kandidujících subjektů (stran) určení místa, kde se bude volit – volební místnosti stanovení času voleb – např. pátek 14,00 – 22,00 hod. sobota 8,00 – 14,00 hod. stanovení volební komise - dohlíží na průběh voleb sčítání volebních lístků v dané volební místnosti, informace předává Českému statistickému úřadu Český statistický úřad sdělí celkové výsledky voleb

Voliči a průběh voleb Jak probíhají volby u voličů? voliči dostanou volební lístky voliči vyberou, koho budou volit voliči přijdou do volební místnosti, prokážou totožnost (OP) voliči musí za plentu, kde vloží svůj hlas do volební obálky volební obálku vhodí voliči do volební urny

Prezidentské volby 2013 Graf 1. – podle údajů iDNES.cz Zdroj: &utm_medium=search&utm_campaign=prezidentske-volby

Úlohy 1. Napiš alespoň dva zákony, týkající se voleb. 2. V kolika letech získává občan volební právo? 3. Kolik hlasů má jeden občan (volič)? 4. Kolik kandidátů postupuje do druhého kola voleb? 5. Proč se ve volební místnosti kontroluje totožnost občanů?

Řešení úloh 1. Napiš alespoň dva zákony, týkající se voleb: Ústava ČR, Listina základních práv a svobod, Zákon o volbách do parlamentu… 2. V kolika letech získává občan volební právo? V 18. letech. 3. Kolik hlasů má jeden občan (volič)? Každý má jenom jeden hlas. 4. Kolik kandidátů postupuje do druhého kola voleb? Postupují dva kandidáti s největším počtem hlasů. 5. Proč se ve volební místnosti kontroluje totožnost občanů? Aby každý volil jen jednou.