PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
Advertisements

Pracovní doba a dovolená v evropském právu a judikatuře soudního dvora
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Zaměstnání mladistvých
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Mzdové výpočty II. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Teleworking Projekt Cristal. 3 základní okruhy problému  Jak postavit pracovní smlouvu  Rozvržení pracovní doby  Odpovědnostní vztahy.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Zákoník práce, z. č. 262/2006 Sb. , ve znění z. č. 585/2006 Sb
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PRACOVNÍ PRÁVO Překážky v práci JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
PRACOVNÍ PRÁVO Doba odpočinku JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Odměňování práce J.Kožiak.
PRACOVNÍ PRÁVO Změna pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Pracovněprávní skutečnosti a vztahy
ZS Pracovní právo ZS
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření18.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Pracovní doba a doby odpočinku ZS
Obsah: pracovní doba a možnosti její efektivní úpravy z hlediska potřeb zaměstnavatele překážky v práci (na straně zaměstnavatele) ukončování pracovněprávního.
Implementace flexicurity v ČR Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce",
Pracovní právo J.Kožiak.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Zákoník práce, z. č. 262/2006 Sb. , ve znění z. č. 585/2006 Sb
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Moderní personalistika DS 2009/ Flexibilní formy zaměstnávání flexibilita jako heslo dne minimalizace mzdových nákladů rozpor mezi požadavkem.
Zákoník práce, z. č. 262/2006 Sb. , ve znění z. č. 585/2006 Sb
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
Jak správně vést evidenci pracovní doby
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Vybrané kapitoly zákoníku práce
Zákoník práce, z. č. 262/2006 Sb., ve znění z. č. 585/2006 Sb., 181/2007 Sb., 261/2007 Sb., 296/2007 Sb., 362/2007 Sb., nálezem ÚS 116/2008 Sb., 121/2008.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pracovní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
Pracovní právo. obecně právo na práci a svobodnou volbu povolání zakotveno v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Odměňování pracovníků Sjednání, stanovení nebo určení mzdy.
 Kdo reprezentuje zaměstnavatele?  Jednatel  Vedoucí (dle vnitřních předpisů)
PRACOVNÍ DOBA VY_32_INOVACE_2_1_5 PRACOVNÍ DOBA Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední odborná.
Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních.
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Řízení zaměstnanců.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Pracovní právo.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
VY_32_INOVACE_06_EKO_341_Jan
Název vzdělávacího materiálu
Pracovněprávní problematika v pečovatelských službách Praha,
Digitální učební materiál
Základy pracovního práva Přednáška č. 5: Pracovní doba, doby odpočinku Dovolená Odměňování Překážky v práci.
Pracovní právo STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz

Definice pracovní doby (§ 78 odst. 1 písm. a) ZPr) Pracovní doba Definice pracovní doby (§ 78 odst. 1 písm. a) ZPr) Pozitivní definice veškerá doba, kdy je zaměstnanec na pracovišti připraven k výkonu práce podle pokynů zaměstnavatele nežádá se skutečný výkon práce ale jen připravenost součástí pracovní doby je i práce přesčas Negativní definice součástí pracovní doby nejsou - přestávky v práci na jídlo a oddech - část pracovní cesty, kdy nekoná práci - doba pracovní pohotovosti, kdy není konána práce Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Délka pracovní doby Pracovní doba obecná úprava délky pracovní doby v ZPr zvláštní úprava – povolání uvedená v § 100 ZPr – úprava nařízením vlády (doprava a provoz letišť a lze ji i u hasičského záchranného sboru podniku) délka pracovní doby je omezena zákonnými limity, které souvisí s povinnými dobami odpočinku (regenerace pracovní síly) limity délky pracovní doby jsou stanoveny vždy pro jeden pracovní poměr; k ostatním se při nich nepřihlíží zvláštní ochrana – zaměstnanci do 18 let věku - max. 40 hod/týden ve všech prac. poměrech dohromady - max. délka směny 8 hodin Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

maximální délka směny – 12 hodin (bez ohledu na způsob rozvržení) Pracovní doba maximální délka směny – 12 hodin (bez ohledu na způsob rozvržení) do této délky se nepočítají přestávky na jídlo a oddech stanovená týdenní pracovní doba – 40 hodin za týden tuto nelze bez přesčasů překročit v některých povoláních či provozech stanovená týdenní pracovní doba činí pouze 37,5 nebo 38,75 hod./týden (§ 79/2 ZPr) „zkrácená pracovní doba“ – zachován „plný úvazek“ a plná mzda nebo plat, ale menší počet hodin (možné jen v podnikatelské sféře); lze stanovit v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpise „kratší pracovní doba“ (§ 80 ZPr) – tzv. částečný úvazek menší rozsah výkonu práce a menší mzda Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Význam úpravy pracovní doby a některé pojmy Pracovní doba Význam úpravy pracovní doby a některé pojmy zaměstnanec povinen konat práci pouze v pracovní době (tím je de facto omezen i rozsah přidělené práce – musí být v rámci ní zvládnutelná) souvislost s přestávkami v práci (negativní vymezení pracovní doby) Zákonné definice pojmů - § 78/1 ZPr směna pracovní režim - dvousměnný, třísměnný a nepřetržitý - v rámci 24 po sobě jdoucích se zaměstnanci pravidelně střídají v rámci více směn po sobě nepřetržitý pracovní režim – v něm tzv. nepřetržitý provoz – vyžaduje se práce 24 hodin denně, 7 dní v týdnu Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Rozvržení pracovní doby Pracovní doba Rozvržení pracovní doby přísluší zaměstnavateli – začátek, konec, přestávky v práci – vliv i odbory Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Rovnoměrné rozvržení pracovní doby Pracovní doba Rovnoměrné rozvržení pracovní doby délka pracovní doby v jednotlivých týdnech je stejná délka směn v jednotlivých dnech může být různá (max. 12 hodin) součet délky za týden vždy stejný Nerovnoměrné rozvržení pracovní doby délka pracovní doby v různých týdnech může být různá; v rámci tzv. vyrovnávacího období – max. 26 týdnů (lze prodloužit jen kolektivní smlouvou na max. 52 týdnů) se však průměr rovná délce stanovené týdenní pracovní doby délka směny maximálně 12 hodin lze použít u všech zaměstnavatelů – volba, zda ji využije je čistě na zaměstnavateli Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Pružná pracovní doba (§85 ZPr) „základní pracovní doba“ – zaměstnanec povinen být na pracovišti „volitelná pracovní doba“ – zaměstnanec si volí začátek a konec maximálně 12 hodin za směnu pružný pracovní den, týden nebo období max. 26 týdnů dlouhé (v kolektivní smlouvě lze období na max. 52 týdnů) pružná pracovní doba se neuplatní v případě: - pracovní doby - při nutnosti zabezpečení naléhavého pracovního úkolu ve směně, jejíž začátek a konec je pevně stanoven - jiné případy stanovené zaměstnavatelem nemusí být na všech pracovištích zaměstnavatele a pro všechny zaměstnance pružná pracovní doba – vliv na překážky v práci a práci přesčas Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Konto pracovní doby (§ 86 ZPr) Pracovní doba Konto pracovní doby (§ 86 ZPr) přidělování práce podle aktuální potřeby zaměstnavatele (má význam u výrobních závodů, kde „sezónní výkyvy v objemu zakázek) pouze v podnikatelské sféře (nelze u zaměstnavatelů podle § 109/3 ZPr) směna max. 12 hodin denně povinnost vést účet pracovní doby a účet mzdy zaměstnance „stálá mzda“ (§ 120 ZPr) vyplácí se ve vyrovnávacím období minimálně ve výši 80% průměrného výdělku (její výše je stanovena v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpise) lze do výše 120 hodin započíst i práci přes čas odpracovanou v kontu pracovní doby v rámci předešlého roku (§86 /4 Zpr) nutno v kolektivní smlouvě (nelze ve vnitřním předpise) – stálá mzda pak minimálně 85% průměrného výdělku (§ 120/2 ZPr) Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Práce z domova (§ 317 ZPr) Pracovní doba dohodnuto, že její výkon mimo pracoviště zaměstnavatele na jiném dohodnutém místě (např. v bydliště zaměstnance) délka pracovní doby max. 40 hod. za týden neuplatní se ustanovení o rozvržení pracovní doby, prostojích a nemožnosti práce pro nepříznivé povětrnostní podmínky při osobních překážkách nenáleží náhrada mzdy či platu nepřísluší odměny ani náhradní volno za práci přesčas ani za práci ve svátek Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Pracovní pohotovost (§95 ZPr) Pracovní doba Pracovní pohotovost (§95 ZPr) zaměstnanec připraven k případnému výkonu práce podle pracovní smlouvy, která musí být v případě naléhavé potřeby vykonána nad rámec jeho rozvrhu pracovních směn (§ 78 odst. 1 písm. h) ZPr) na místě dohodnutém se zaměstnancem, odlišném od pracovišť zaměstnavatele – není součástí pracovní doby pracovní pohotovost lze požadovat jen pokud se na ní zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodli a byl sjednán i rozsah za výkon práce v pracovní pohotovosti přísluší mzda - může jít o práci přes čas odměna za práci přes čas, kdy k výkonu práce nedojde (§140 ZPr) Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Práce přesčas (§ 93 ZPr) Pracovní doba Definice § 78 odst. 1 písm. h) ZPr) práce na příkaz či se souhlasem zaměstnavatele nad stanovenou týdenní pracovní dobu a mimo rámec rozvrhu pracovních směn zaměstnanců s kratší pracovní dobou - prací přesčas je práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto nelze práci přesčas nařídit prací přesčas není napracovává-li zaměstnanec prací nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, dané mu na jeho žádost Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

lze konat jen výjimečně Pracovní doba lze konat jen výjimečně lze nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 ZPr i na dny pracovního klidu doba nepřetržitého odpočinku mezi směnami min. 8 hodin týdenní limit práce přesčas – 8 hodin roční limit – 150 hodin (od 1. 1. do 31. 12.) nad tyto limity nelze práci přesčas nařídit – lze však na základě dohody se zaměstnancem – celkový rozsah nesmí činit více než v průměru 8 hodin/týden v tzv. vyrovnávacím období (to je 26 týdnů – kolektivní smlouvou lze na max. 52 týdnů) absolutní zákaz – mladiství a těhotné ženy (nelze ani na základě dohody) nelze nařídit osobám pečujícím o dítě mladší než 1 rok – lze dohodnout Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Další práce přesčas ve zdravotnictví (§ 93a ZPr) Pracovní doba Další práce přesčas ve zdravotnictví (§ 93a ZPr) Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Noční práce (§ 94 ZPr) Pracovní doba noční doba - doba mezi 22:00 a 6:00 zaměstnanec pracující v noci – v noční době odpracuje minimálně 3 hodiny v rámci 24 hodin po sobě jdoucích v průměru alespoň jednou za týden v rámci období nejdéle 26 týdnů po sobě jdoucích (§78/1 písm. k) ZPr) pracovní doba - maximálně 8 hodin v rámci 24 hodin po sobě jdoucích; není-li to z provozních důvodů možné - nesmí v průměru přesáhnout 8 hodin v rámci 24 hod. období 26 týdnů po sobě jdoucích další práva a povinnosti (atd. – viz § 94/2-4 ZPr) (lékařské vyšetření, přiměřené sociální zajištění – zejména občerstvení, vybavit prostředky pro první pomoc) § 245/1 ZPr – mladiství zaměstnanci – zákaz noční práce Mgr. Petr Čechák, Ph.D., petr.cechak@mail.vsfs.cz ::