Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přihláška na SŠ, Životopis a průvodní dopis - 9. r.
Advertisements

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
Cyklus seminářů „Musíš chtít sama“ Jdeme s kůží na trh.
Životopis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.14
Datum vytvoření: Téma: Objednávka Cíl prezentace: Zvládnutí objednávek různých druhů služeb Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na žádost, její hlavní znaky a funkci. V závěru je návod, podle kterého si žáci mohou zkusit.
Žádost o místo K písemnostem, které vznikají při organizaci a řízení společnosti v oblasti personální, patří doklady o průběhu a ukončení pracovního poměru.
Administrativní styl a jeho Charakteristika
Název projektu: Moderní škola
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Administrativní styl Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Rozbor neuměleckého textu
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
Funkční styly, slohové postupy a útvary
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_12_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Funkční stylistika Projekt „EU peníze středním školám“
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_06_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_24_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_08
Funkční styly.
Funkční styly Marcela Jurková.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
STYL ÚŘEDNÍHO JEDNÁNÍ (JEDNACÍ, PRAKTICKY ODBORNÝ)
ADMINISTRATIVNÍ STYL PÍSEMNOSTI OBČANŮ.
Digitální učební materiál
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_19_CJL_1 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_25_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Page 1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastČeský jazyk a literatura – Funkční styly.
Administrativní styl PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK256.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Dobrý den, dovolte, abych se představil Strukturovaný životopis  1. Osobní informace  2. Historie zaměstnání  3. Dosažená vzdělání  4. Počítačové.
Životopis Střední odborná škola Otrokovice
Životopis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Žádost Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_299 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Životopis 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
OSOBNÍ DOPIS OBČANA INSTITUCÍM
Název prezentace (DUMu):
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Administrativní funkční styl
7. ročník Michaela Hantková
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 06. 02 Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 06. 02. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_01_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Sloh a komunikace Tematický okruh: Jazykové styly Téma: Funkční styl administrativní Metodický list/anotace: Seznámení se základními znaky administrativního funkčního stylu a praktická práce s texty; životopis, stížnost, žádost; možno využít i ve 4. ročníku jako opakování k maturitní zkoušce.

Administrativní funkční styl Styl informativní a věcné komunikace při úředním styku Základní funkce: Odborně sdělná – zpráva, sdělení, úřední dopis Řídící – závazné vyhlášky, zákony, směrnice, nařízení Správní – žádost, protokol Znaky administrativního stylu: Věcná správnost Výstižnost Přesnost a objektivnost Stručnost a rychlá zpracovatelnost

Slovní zásoba: Slova citově neutrální, jednoznačná Typické termíny Užívání zkratek, zkratkových slov a značek Ustálené obraty Výhradně spisovné tvary Útvary administrativního stylu: Heslovité – rozčleněny do rubrik (formuláře) Textové – rozmanitý souvislý text (žádost, úřední dopis, životopis, objednávka, inzerát)

Životopis Souhrn pravdivých, konkrétních, objektivních a utříděných informací poskytovaných v přehledné podobě instituci Tradiční (souvislý text) – chronologické řazení, časově vzdálenější fakta pouze konstatujeme, více se zaměříme na nejbližší studium a následnou činnost Strukturovaný (častější, heslovitý výčet) – postupujeme podle věcného zařazení, má obsahovat následující údaje: Identifikaci (jméno, příjmení, tituly, datum a místo narození, rodinný stav, kontakt) Vzdělání (veškeré dokončené, kurzy, rekvalifikace) Praxe (školy, kurzy) Další znalosti a dovednosti (jazyky, řidičský průkaz, ovládání PC) Záliby a koníčky

Porovnejte následující životopisy Řekněte, který text je správný a který chybný! Vyhledejte chyby a vypište je Vzájemně si sdělte své poznatky

Jana Novotná Studentka 4 Jana Novotná Studentka 4. ročníku Gymnázia v Táboře Bytem: Jistebnice 78, 323 00 Tábor Narodila jsem se 3. února1993 v Táboře. Můj otec Jan Novotný pracuje jako zástupce vedoucího v prodejně potravin Včelka v Jistebnici. Matka Marie Novotná pracuje jako učitelka na 1. stupni Základní školy v Táboře. Od roku 2000 jsem navštěvovala Základní školu 1. máje v Táboře, ve všech ročnících jsem prospívala s vyznamenáním a pravidelně jsem se zúčastňovala olympiád v českém jazyce, německém jazyce a dějepise. V roce 2009 jsem byla po úspěšném vykonání přijímacích zkoušek přijata na Gymnázium v Táboře. V současné době studuji 4. ročník V průběhu studia na střední škole se můj zájem zaměřoval především na studium humanitních předmětů, zvláště českého a německého jazyka. V těchto předmětech jsem byla vždy hodnocena výbornými známkami. Strukturovaný životopis Jméno a příjmení: Jana Novotná Datum narození: 3. únor 1993 Adresa: Jistebnice 78, 32300 Tábor Kontakt: e-mail: jananovotna@seznam.cz Mobil: 776545676 Vzdělání: 2009 – dosud Gymnázium Tábor 2000 – 2009 ZŠ Tábor Další znalosti a dovednosti: aktivní znalost německého jazyka Aktivně práce na PC programech Excell, Power Point Záliby: práce s dětmi studium jazyků četba sport Datum: v Táboře 7. 5. 2012 Jana Novotná

Příklad řešení: První životopis není strukturovaný, obsahuje mnoho zbytečných podrobností, např. otcova a matčina práce, prospěch apod., (koncem minulého století byl takový životopis obvyklý). Strukturovaný životopis je správný, přehledný, obsahuje nejdůležitější informace.

Stížnost a žádost věcná, jasná, přehledná užití věcných argumentů v závěru vyslovení očekávání kladného vyřízení

Přečtěte si následující stížnost a pokuste se odstranit všechny nedostatky Dopravní podnik ČB Vážení, včera jsem se na návštěvě u svého bratra dozvěděl, že se mají konat úpravy v rozmístění zastávek a právě před naším domem má být zřízena zastávka trolejbusu číslo 9. Jsem zásadně proti tomu a s přesunem nesouhlasím. Nevím, proč jste se k takovému činu rozhodli. Nejsem zvyklý na hluk a umístěním zastávky před náš dům by se zhoršilo životní prostředí u nás doma. Kromě toho je zde výjezd z garáže, takže by mi zastávka bránila v jejím užívání. Jestli mé žádosti nevyhovíte, budu se muset obrátit na nejvyšší orgány. S úctou Přemysl Čech České Budějovice U kostela 23 Pro přepracování užijte např. Plánované přemístění není žádoucí… Neboť by zastávka velmi zhoršila… Mám potíže s výjezdem… Spoléhám na Váš zodpovědný přístup… Vážení, chtěl bych reagovat na Vámi plánované přemístění zastávky linky číslo 9 Na kopečku do místa v ulici U kostela. Přemístěním by se zhoršila dostupnost z jiných části Dobré Vody, ale také by se zvýšil hluk a zhoršilo životní prostředí v této ulici. Spoléhám na Váš zodpovědný přístup k řešení celé záležitosti a předem děkuji za kladné vyřízení. S pozdravem Přemysl Čech U kostela 23 České Budějovice (Dobrá Voda)

Citace, zdroje a Literatura MGR. MUŽÍKOVÁ , Olga a kol. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, spol.s r.o., 2007, ISBN 80-7358-082-9.