Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Administrativní funkční styl

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Administrativní funkční styl"— Transkript prezentace:

1 Administrativní funkční styl
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové Administrativní funkční styl Hradec Králové

2 Tento učební materiál vznikl za podpory OPVK 1.5
Název školy CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Číslo projektu CZ 1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Číslo DUM CSA_OPVK15_066 Předmět Český jazyk a literatura Tematický celek Administrativní funkční styl Název materiálu Autor Mgr. Hana Voralová Datum ověření, třída , 2A Časová dotace 45 min. Pomůcky Projektor, PC, flash disk Vzdělávací cíl Shrnutí učiva k administrativnímu stylu, na které by měla navázat práce s konkrétními texty a jejich samostatná tvorba.

3 Administrativní funkční styl
Funkce, charakteristika, útvary, kompozice a jazykové prostředky

4 Funkce administrativního stylu:
zpravovací – poskytnout informace týkající se veřejné správy a řízení institucí) řídící a správní – formulovat znění zákonů, předpisů, nařízení; normy pro výměnu informací v úředním a obchodním styku

5 Charakteristika a cíle administrativního stylu:
původně součástí odborného funkčního stylu (má k němu nejblíže věcně i jazykově) Například: zákon o ochraně životního prostředí by neměl být v rozporu s vědeckými poznatky ekologie některé útvary administrativního stylu mají blízko také k publicistickému stylu Například: inzerát

6 Charakteristika a cíle administrativního stylu:
objektivita standardizace a grafická přehlednost (jednotné formuláře usnadňující zpracování; závazná standardizace je stanovena předpisem) spisovnost (do některých útvarů pronikají slangismy) srozumitelnost a jazyková výstižnost věcná správnost informační, popisný a výkladový slohový postup

7 Charakteristika a cíle administrativního stylu:
Hlavním cílem je: výměna informací týkajících se správy a řízení státu, ať v oblasti hospodářské, politické, právní či kulturní. Základním předpokladem pro úspěšnou výměnu informací je dodržení srozumitelnosti sdělení i jeho jednotná podoba.

8 Útvary administrativního stylu:
úřední – obchodní (soudní rozsudek - objednávka) normativní – řídící se zvyklostmi či dohodou (smlouva, závěť, rozsudek, policejní protokol, zplnomocnění – obchodní dopis, strukturovaný životopis, žádost, výkaz, zpráva, oběžník, úřední nebo obchodní )

9 Útvary administrativního stylu:
c) psané – mluvené (smlouva, úřední dopis, protokol – pohovor, porada, pracovní diskuse) d) větné – heslovité (úřední dopis, zpráva, vyhláška – strukturovaný životopis, dotazník, inventární seznam, vysvědčení, poštovní tiskopis; kombinované » inzerát, objednávka)

10 Kompozice a jazykové prostředky administrativního stylu:
grafické členění – přehlednost tematické uspořádání – logická návaznost vět a odstavců jazykové prostředky A) lexikální: – termíny (faktura, dlužná částka, platový řád, pojistná událost)

11 Kompozice a jazykové prostředky administrativního stylu:
zkratky a zkratková slova (spol. s. r. o., a. s., atd.) značky (Kč, CK, IČO – identifikační číslo organizace) univerbizované výrazy (kopírka, dodák) slangismy (přeposlat mail = spisovně přeslat)

12 Kompozice a jazykové prostředky administrativního stylu:
B) morfologické: - vysoká frekvence podstatných jmen (zadání termínu odevzdání hlášení řediteli firmy) - vysoká frekvence přídavných jmen slovesných (realizovaný, prošlý, splatný) - vysoká frekvence trpného rodu (bylo vyvoláno jednání, bylo rozhodnuto)

13 Kompozice a jazykové prostředky administrativního stylu:
- autorský plurál a vykání adresátovi C) syntaktické: - tzv. syntaktické šablony (na základě…, v návaznosti na…) - heslovité vyjadřování a větné ekvivalenty (ve výčtech) - přístavková spojení (Ústava, základní zákon státu, …) - větná kondenzace (zhuštěnost větné stavby)

14 Rozbor konkrétního textu administrativního stylu:
VĚC: PORADA MANAŽERŮ A. S. Doplňuji pozvánku na poradu manažerů dne v Praze: protože je u a. s. nedostatečný stav v naplněnosti zakázky pro nastávající období, bude porada zásadně podmíněna jednáním na zvýšení efektivnosti v zajištění zakázky v tomto období. Žádám Vás, abyste se důkladně k tomuto tématu připravili tak, aby diskuse a následná opatření tento stav zásadně změnily.

15 Literatura a zdroje: Kostečka, Jiří. Český jazyk pro 4. ročník gymnázií. SPN : Praha, 2007. Ilustrace:


Stáhnout ppt "Administrativní funkční styl"

Podobné prezentace


Reklamy Google