BIOREMEDIACE Petr Bor 2. Ročník Bi-Z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukázky použití zařízení pro kryogenní čištění
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
Ochrana Ovzduší - cvičení 6 Omezování plynných emisí
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Sluneční elektrárna.
BIOLOGICKÉ SANAČNÍ METODY
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Znečištění ovzduší Znečištění ovzduší může být chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Atmosféra.
Životní podmínky organizmů
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
VZTAHY ORGANISMŮ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
Fytoremediace Pavel Lukeš, Bi-Z.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Zenit,spol.s r.o Pražská 162 , Čáslav
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ekologický pilíř – celkový přehled
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Ohrožování základních složek biosféry
Znečištění půdy a potravin
Evidence kontaminovaných míst s PCB
Krajina a životní prostředí
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Zenit,spol.s r.o Pražská 162 , Čáslav
Likvidace nebezpečných odpadů, speciálně léčivých přípravků
Doprava.
Registrační číslo projektu:
ORGANICKÁ CHEMIE.
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Drtič.
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
Krajina a životní prostředí
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Bioremediace a biodegradace
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
RYBNÍK JAKO CELEK.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Znečištění životního prostředí
Mikroorganismy v životním prostředí
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Odpady a odpadové hospodářství V
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Organická chemie Chemie 9. r..
Doprava.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ŽIVOTA
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
CHLADÍCÍ STROJ.
Znečištěné místa na Slovácku
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

BIOREMEDIACE Petr Bor 2. Ročník Bi-Z

REMEDIACE - navrácení k původnímu stavu BIOREMEDIACE – je použití biologického čištění k odstranění nebezpečných kontaminantů v půdě, v povrchových a podpovrchových vodách. Tyto mikroorganismy mohou být použity k transformaci kontaminantů na jejich méně škodlivé formy

Půda obsahuje mnoho druhů mikrobů. Když nebezpečné odpady kontaminují půdu, mikroby bojují o přežití. Kmeny známé svou schopností degradovat odpad mohou, ale nemusí být přítomny a navíc postrádají potřebné živiny pro množení a prosperitu. Použití bioremediace umožňuje snadno aplikovat vhodné kmeny mikrobů a rozpustné formy potřebných živin pro danou konkrétní situaci.

Miliardy zdravých mikrobů se pak neustále snaží přeměnit nebezpečný odpad na neškodné meziprodukty. A - Bioremediace poskytuje efektivní a k životnímu prostředí šetrné řešení k odstranění mnoha nebezpečných odpadů. B - Dlouhodobá odpovědnost za dopravu na skládku a za likvidaci odpadu je zcela eliminována. Výsledek je úspěšné a nákladově efektivní čištění kontaminované plochy, které je v souladu s ekologickými předpisy.

Princip aerobní mikroorganismy rozkládají za účasti kyslíku organické polutanty na oxid uhličitý, vodu a biomasu anaerobní mikroorganismy přeměňují některé sloučeniny na méně škodlivé látky Využití odstraňování ropných a fenolických látek, některých pesticidů, halogenovaných uhlovodíků,… Typy zooremediace, fytoremediace, fykoremediace, mykoremediace

Zdroje http://www.adbio.com/site_maps/bioremediati on.htm http://uiozp.ft.utb.cz/ http://www.petrsoudek.eu/

Děkuji za pozornost!