Základní prvek výtvarné tvorby - „BOD“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Karviná – Nové Město, Komenského 614, příspěvková organizace Karviná – Nové Město Projekt finančně podpořený Fondem životního.
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Projekt V. C.
Plenér 2006 Výstava výtvarných prací žáků I. a II. stupně.
Základní umělecká škola Sologubova 9/A, Ostrava – Zábřeh, příspěvková organizace Studijní zaměření: Výtvarný obor Návrh textu ŠVP.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
PILOTNÍ PROGRAM EKOŠKOLKY MATEŘSKÁ ŠKOLA E. BENEŠE MARTINA MOKROŠOVÁ.
ČESKÁ REPUBLIKA Můj erb Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
Akrylová malba „alla prima“
Figurální malba pomocí projekce
Výtvarné setkání v MŠ II.
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 3 Kde se ukrývají zvířata Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö(str.1 – 7) Možnosti.
Floriade 2012 je Celosvětová zahradnická výstava, která se koná v termínu 5. dubna až 7. října 2012 ve Venlo v Holandsku. Floriade Park se rozkládá.
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 11 Vesmírné cesty Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö (str.1 – 9) Možnosti využití.
Zásady správné prezentace
Artefiletika Prezentace artefiletiky – metodický list č. 1 Barevná setkání - mandala Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö(str.1 – 8) Možnosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
VYUŽITÍ MENTÁLNÍHO MAPOVÁNÍ V PŘEDŠKOLNÍM VZDĚLÁVÁNÍ 4.
IMPRESIONISMUS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno,
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 6 Ochránce zahrady Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö (str.1 – 6) Možnosti využití.
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
Artefiletika Prezentace artefiletiky – metodický list č. 11 Vesmírné cesty Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö Možnosti využití artefiletiky.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Anotace: Podzim – viditelné proměny, co dělá člověk na podzim Autor: Mgr. Renata Hacaperková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Očekávaný.
Artefiletika Prezentace artefiletiky – metodický list č. 6 Ochránce zahrady Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö Možnosti využití artefiletiky.
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: 15.
1)O projektu Můj dům, moje město Organizátoři Organizátoři Obsah projektu, aktivity Obsah projektu, aktivity Časový harmonogram Časový harmonogram Výstupy.
Tvoření s dětmi KYTIČKY Z TĚSTOVIN. Pomůcky Těstoviny si obarvíme připravenými barvami a necháme zaschnout.
Já písnička SKÁKAL PES. 2
Vynálezy přírody Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Včera, dnes a zítra VYTVÁŘENÍ ELEMENTÁRNÍHO POVĚDOMÍ O ŠIRŠÍM PŘÍRODNÍM, KULTURNÍM PROSTŘEDÍ, O JEHO ROZMANITOSTI, VÝVOJI, NEUSTÁLÝCH PROMĚNÁCH.
Kameny Příroda kolem nás.
Hračky – pravidla ve třídě MŠ
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Vedení našich speciálních pedagogů pořádá pro naše klienty aktivity prostřednictvím výtvarné a pracovní výchovy Tématika se zaměřením na podzim a zimu.
Kumuč – kutík - kulík.
Poznávací schopnosti, vnímání
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ÚKOLY SKŘÍTKA TicháČKA – barvy na značkách II.
Rozhledna Marta Strnadová.
Projekt byl řešen v rámci projektu FRVŠ 2839/2010 F1 d.
METEOSTANICE počasí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
Pravidla ve školce – správné chování v MŠ
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Rýmy Jazykový cit.
Vnímání, pozornost, soustředěnost, paměť
Artefiletika Prezentace artefiletiky – metodický list č. 6 Ochránce zahrady Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö Možnosti využití artefiletiky.
ZVÍŘECÍ KABÁTKY KDO KTERÝ OBLÉKÁ?.
Dopravní prostředky.
Malba Martina Lietavcová.
KRESBA Martina Lietavcová.
ŽIVLY VODA, OHEŇ, ZEMĚ, VZDUCH.
Domaluj druhou polovinu
Stavíme hrady Vnímání.
Název plánované práce Student: Vedoucí práce: Třída: Školní rok:
Hudební nástroj Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Bc. Miloslava Vavříková
Strom a jeho využití PODOBLAST.
Tělo - kostra Lidské tělo.
Roční období – znaky, svátky a tradice
Postavičky z přírodnin
Transkript prezentace:

Základní prvek výtvarné tvorby - „BOD“ Věková skupina u všech výtvarných činností 4-6 let 1) Orosené pavučiny – inkoust nanášený špejlí, pavučina z rosy 2)Zdobíme větrníky – dekorační činnost, otisky vatových tamponů namáčených do vodových barev 3) Struktura sněhové vločky – zmizík inkoust Metodická řada: „Ulice“ – různé názvy ulic s různou architekturou, charakteristickou pro její název 1) Zahradní ulice – suché pastely 2) Školní ulice – špejle namáčená v tuši, anilínové barvy 3) Tovární ulice – kresba uhel, rudka Před touto metodickou řadou byly s dětmi při pobytech venku vedeny rozhovory o různých názvech ulic s tím, že název může charakterizovat, něco důležitého pro konkrétní ulici. Následně jsme hledali různé stavby vypovídající o názvech jednotlivých ulic a hodnotili architektonickou stránku domů, účelnost apod. Autor fotografií: Bc. Marie Čermáková

ZÁKLADNÍ PRVEK TVORBY: BOD Podzimní hrátky Cíle: - naučit děti vnímat přírodní prostřední v tomto ročním období. Všímat si detailů, jevů a harmonie přírody, které jinak nevnímáme a zobrazit je za pomoci základního prvku tvorby: BOD seznamovat děti s různými výtvarnými technikami, upevňovat správné pracovní návyky v tomto směru posilovat prožitek z výtvarných činností rozvoj schopnosti vyjadřovat své představy a fantazii pomocí různých výtvarných technik využívat netradičních materiálů k plošnému vytváření seznámení s dekoračními činnostmi, zkoumání různých kombinací střídání barev a pokus o vytvoření pravidla v tomto směru Východiska pro zpracování: Východiskem pro zpracování byly vycházky do přírody s přímým pozorováním a rozhovory o typickém podzimním počasí. Za pomoci fotoaparátu jsme zachycovali pavučiny babího léta, sbírali a lisovali podzimní listí, prohlíželi si tvary a strukturu jejich žilkování. V tomto směru měly děti k dispozici lupu. Dále jsme vedli rozhovory o větru, jak jej lze využít k podzimním hrám. S větrníky si děti hrály na školní zahradě.

Orosené pavučiny– inkoust nanášený špejlí, pavučina z rosy Motivací k této výtvarné činnosti byla píseň „Říjen“ a následná vycházka s fotoaparátem. Děti hledaly pavučiny babího léta, které jsme si fotili. Nad zvětšenými fotografiemi jsme si následně povídali o tom, že viditelné jsou pouze kapky rosy a pole nich poznáme, jak jsou vytvořena vlákna v pavučině. Úkolem dětí bylo vytvořit pavučinku tak, jak ji vidí na fotografii, pouze z kapek rosy….

Daník – 6 let Deniska - 6 let

Eliška – 5,5 roku Jiřík – 5,5 roku

Charlottka - 5 let Lucinka – 5 let

VYRÁBÍME VĚTRNÍKY Dekorační činnost, otisky tvořené vatovými tamponky, namáčenými ve vodových barvách.

Daník – 6 let Míša – 5, 5 roku Jiřík – 5, 5 roku Eliška – 5, 5 roku

Deniska – 6 let Filip – 6 let Tomáš – 5, 5 roku Patrik – 5, 5 roku

STRUKTURA SNĚHOVÝCH VLOČEK - zmizík, inkoust CÍLE: vnímat řád, strukturu, symetrii, osovou souměrnost a hru s tvary v přírodě seznámení s novou technikou vystihující zobrazovaný objekt, ale také atmosféru, která se vždy objeví s prvními sněhovými vločkami hledat neobyčejnost a krásu s využitím přístupné techniky – zvětšením sněhových vloček METODICKÉ VÝCHODISKO: Metodickým východiskem pro výtvarnou činnost bylo pozorování prvních sněhových vloček a následné rozhovory nad vytištěnými fotografiemi zvětšené struktury sněhové vločky. Tyto fotografie měly děti volně k dispozici k pozorování v průběhu výtvarné činnosti.

Deniska – 6 let Daník – 6 let

David – 5, 5 roku Patrik – 5,5 roku

Tomáš – 5,5 roku Eliška – 5, 5 roku

METODICKÁ ŘADA – ULICE Cíle: vnímat různé druhy architektonických staveb, všímat si detailů a funkčního zaměření s tím, jak se odráží v architektuře samotné odbourání ikonografických schémat, v tomto směru vést děti k pozornému vnímání světa, rozpoznání ve všech věcech výtvarné i jiné hodnoty a učit se je vyjadřovat pomocí výtvarné tvorby všímat si kontrastů mezi různými architektonickými styly vést k odbourání stereotypů ve VV prostřednictvím vnímání, uvědomování si a následného výtvarného zachycení skutečnosti vnímat odlišné působení architektonického řešení na pozorovatele; dokázat popsat a zhodnotit, jak působí různé prostředí na člověka, posilovat estetické vnímání zvolit odpovídající výtvarnou techniku, pro zpracování konkrétního dílčího tématu metodické řady; v tomto směru za pomoci dětí vybrat z několika možností vhodný grafický materiál Východiska pro zpracování: Východiskem pro zpracování metodické řady byly vycházky do města, spojené s rozhovory o jejich architektonickém řešení s ohledem na jejich funkčnost. Při pozorování docházelo k fotografování objektů, následné prohlížení velkých fotografií ve třídě, které se pak staly podkladem pro výtvarné zpracování. Volba grafického materiálu byla výsledkem společné diskuse nad fotografiemi. Z několika možností děti vybíraly vhodný materiál pro odlišné architektonické řešení. Rozhovory s dětmi směřovaly také k tomu, jak na ně působí odlišné stavby, kde by chtěly bydlet a proč apod.

Ulice „Zahradní“ Suchý pastel

Deniska – 6 let Daník – 6 let

Michal – 5,5 roku Filip – 6 let

Lilianka – 6 let Martin – 5,5 roku

Jiřík – 5, 5 roku Sofie – 5, 5 roku

Tomáš – 5,5 roku Lucinka – 5 let

Patrik – 5,5 roku Veronika – 5 let

Základní a mateřská škola Ulice „Školní“ Špejle namáčená v tuši, anylínové barvy. Základní a mateřská škola

Sportovní hala, jídelna ZŠ Tělocvična ZŠ, ZUŠ

Filip – 6 let, sportovní hala Martin – 5,5 roku, ZUŠ

Lucinka – 5 let, tělocvična ZŠ Eliška – 5, 5 roku, MŠ

Patrik – 5,5 roku, ZŠ Deniska – 6 let, MŠ

Michal – 5,5 roku, družina ZŠ Tomáš – 5,5 roku, MŠ

Michal – 5, 5 roku, ZŠ David – 5, 5 roku, jídelna ZŠ

Ulice „Tovární“ Uhel, rudka

Lucinka – 5 let Deniska – 6 let Daník – 6 let

Martin – 5,5 roku David – 5, 5 roku Eliška – 5, 5 roku Filip – 6 let