VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Věra Sobotová
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. ročník Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Profese barman Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu STO ve 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, tematický celek Nápoje, jejich servis, ošetřování. Jejím cílem je přiblížit žákům povolání barmana, zařízení barů a správnou barovou práci. Žáci se seznámí se specializovanými druhy barů. Učivo bude procvičeno pracovními listy. Zhotoveno, (datum/období) 16. 11. 2013 Ověřeno 14. 1. 2014
Profese – BARMAN BARMAN má znalosti o základních surovinách na baru ovládá klasický i moderní styl přípravy míšených nápojů povolání známé více než 200 let z USA Foto autor
POŽADOVANÉ ZNALOSTI BARMANA znalosti z oblasti zbožíznalství o nápojích, surovinách a jejich skladování znalost zásad správné komunikace barman by měl být diskrétní, diplomat, instruktor, ekonom, obchodník a psycholog musí mít jazykové předpoklady
SPRÁVNÁ BAROVÁ PRÁCE správné odměřování, zdobení, estetika použití prvotřídních surovin dokonalý servis (sklo, rozetky, stébla, vyfrapované sklo, …) hygiena pracoviště i osobní
ÚČEL BAROVÉHO ZAŘÍZENÍ A JEHO VYUŽITÍ je nejrychlejší a nejekonomičtější forma občerstvení práce za barem je velmi efektní vysoká produktivita práce (více lidí, méně obsluhujících) nižší náklady na provoz počáteční investice je ale nákladná
ZAŘÍZENÍ BARŮ liší se od ostatních odbytových středisek s obsluhou především velkým barovým pultem na vnější straně pultu jsou barové sedačky a konzumační deska, na vnitřní straně pultu je pracovní prostor barmana za ním vitríny na sklenice a na nechlazené nápoje
DRUHY BARŮ ROZDĚLENÍ PODLE DOBY PROVOZU 1. Denní bary Mohou být jako malá, samostatná střediska nebo součást velkých Provozoven. Snack bary poskytují běžné občerstvení. Gril bary se specializují na úpravu vybraných pokrmů před zraky hostů. DALŠÍ DRUHY: mléčné bary, espressa, pivní bary
DRUHY BARŮ ROZDĚLENÍ PODLE DOBY PROVOZU 2. Noční bary Jsou společensko-zábavní střediska s provozem podobným nočním vinárnám. Ve velkých barech bývá kromě hudby a tance také program. Je nutné pamatovat na šatny pro umělce.
SPECIÁLNÍ DRUHY BARŮ Cocktail bar Disco – bar Café – bar Night club bar Casino bar Lobby bar Aperitiv bar Restaurační bar Piano bar Etážový bar Open bar Informace o specializaci barů doplňují žáci společně s vyučujícím.
BAROVÝ LÍSTEK (POŘADÍ NÁPOJŮ) aperitivy míšené nápoje (doplněné o složení) révová vína - bílá, růžová, červená šumivá vína destiláty likéry nealko nápoje pivo, teplé nápoje
Použitá literatura a zdroje SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN 80-85937-10-7. SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN 80-85937-09-3. Fotografie je použita z vlastní fotogalerie autorky. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.