Fordismus/produktivismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_327.
Advertisements

„Aby peníze sloužily, nikoliv vládly“ Encyklika „Charitas in veritate“ jako reakce na finanční a ekonomickou krizi a proč se o ní u nás moc nemluví.
Objektivní faktory.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Sluneční elektrárna.
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
GORDIC ® + CA = vaše cesta ke zvýšení kvality a efektivity služeb DRMS FORUM Ing. Jakub Fiala vedoucí týmu CA Technologies programátor,
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Význam informací a dat a znalostí
Jak být či nebýt bit na Internetu? Pro firmy stále důležitější a stále složitější otázka.
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Dr. Kurimoto převzato z přednášky Obsah přednášky -
Analýza konkurence.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
2.Marketingové prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
MARKETING.
Promyšlené podnikání (Design Thinking for Business Innovation) Průmysl (obor podnikání) přívětivý pro vstup Startupů Struktura oboru I. týden.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Vnější hospodářská politika
Management - Organizování
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Tržní prostředí.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Hospodářství.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Evropský sociální fond
Regulační teorie, od fordistické dělby práce k flexibilní výrobě
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Společné a koordinované politiky EU
DUM - Digitální Učební Materiál
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Presentation Title 1st September 2002
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Vojtěch Razima Societas Rudolhpina
DUM - Digitální Učební Materiál
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Fordismus/produktivismus Systém racionalizované masové výroby a spotřeby Regionální rozvoj založený na racionalizaci, technice a vnějších elementech (bez nutnosti zaangažovat lidi)

První restaurace bratří McDonaldů

Fordismus/produktivismus Vysoká úroveň koncentrace, centralizace a vertikální integrace výrob (uniformita a specializace funkcí) Homogenita regionálního rozvoje (unifikovanost)

První Krocova restaurace

Unifikace výroby

Unifikovaný zákazník a pracující

Fordismus/produktivismus Stálá a relativně dobře placená pracovní síly v klíčových oborech národního hospodářství Regionální rozvoj spojen s nízkou adaptabilitou

R. Kroc – muž, který změnil McDonald’s

Fordismus/produktivismus Využití zdrojů a pracovních sil ze zemí Třetího světa Regionální rozvoj využívá externí zdroje

Fordismus/produktivismus Výrazné zásahy státu

Fordismus/produktivismus Celková aplikace fordismu k regionálnímu rozvoji

Post-fordismus/post-produktivismus Přednáškač. 13 Post-fordismus/post-produktivismus Příklon k flexibilním formám kapitalismu (neustálé změny) Decentralizace a diverzifikace výrob Využití ICT, neustálé zavádění nejnovějších technologií Využívání nehmotných forem kapitálu Zvýšené využití neformální (ne stálé zaměstnání) a marginální (nelegální) pracovní síly Vyhledávání výhodných výrobních faktorů po celém světě s cílem vyhnout se vysokým nákladům na pracovní sílu, ochranu životního prostředí, odporu zaměstnanců a dalším formám státních zásahů