Word – Struktura dokumentu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Čísla stran v Microsoft Office Word
Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Elementaristika elektronických informací
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
X EXEL.
Digitální učební materiál
Textový procesor Open Office, Writer VLOŽENÍ TABULKY, ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Textový procesor, textový.
Školení počítače Excel
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: červen.
Grafická úprava seminární práce
IT začátečníci - Word Modul 3.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Power Point– pracujeme se snímky
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
Excel – editace ( formát ) buněk
MS WORD I. ZÁKLADNÍ EDITACE TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
VY_32_INOVACE_55_MS_Word_IV. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Základy ovládání operačního systému III
MICROSOFT EXCEL 2..
Word – Zásady psaní textu
Textový procesor (MS Word)
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
TEXTOVÝ EDITOR.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Tabulky, kreslení, diagramy, šablony
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Textový procesor (MS Word)
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
1.První spuštění a popis hlavní obrazovky Tla č ítko Office – nejpou ž ívan ě jší volby, seznam posledních dokumentu Panel rychlý p ř ístup – p ř idání.
Word – styly Ing. Bohumil Bareš. Co je to styl Jednoduše řečeno, styl je souhrn vlastností odstavce, který lze aktivovat pouze jediným krokem. Jinými.
Power Point– sestavujeme prezentaci
Word – úprava textu Ing. Bohumil Bareš.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Power Point– popis prostředí
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Excel – editace a formát tabulky Ing. Bohumil Bareš.
Anotace Žák dokáže označit text do bloku v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže označit text různými způsoby Speciální.
Vlastnosti stránky a tisk
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/6.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Únor.
Textový editor.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Textový Editor.
Digitální učební materiál
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
Základní editace textu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Word – Struktura dokumentu Ing. Bohumil Bareš

Kurzor V textovém editoru existuje jeden důležitý prvek, a to kurzor. Je to malá svislá blikající čárka na řádku v ploše papíru. Kurzor bliká a neustále ukazuje, kde v textu se právě nacházíme. Kurzor lze přemístit do jiné oblasti textu buď prostřednictvím šipek na klávesnici, nebo myší. Bez kurzoru by nebylo možné editovat a psát text - bez kurzoru by byl uživatel textového editoru dezorientován. 

Části textového dokumentu Oddíl dělení dokumentu na části s odlišným formátováním dělení mezi stranami - rozdílné rozměry, orientace, styly, záhlaví a zápatí dělení na stránce - změna počtu textových sloupců na stránce Strana přehledné dělení dokumentů pro zobrazení a tisk nastavení velikosti, orientace, okrajů Odstavec související část textu ukončená znakem konce odstavce (Enter) jednořádkový odstavec - nejčastěji nadpis, podnadpis víceřádkový odstavec - běžný text dokumentu viditelně odsazená od ostatních odstavců Styl odstavce pojmenované nastavení úrovně a formátu odstavce strukturování dokumentu na kapitoly a podkapitoly pomocí nadpisů a podnadpisů vytvoření osnovy dokumentu s možností generování automatického obsahu dokumentu Přednastavené styly výchozí přednastavené styly v novém dokumentu definované systémovou šablonou Normální - pojmenovaný styl pro běžný text dokumentu Nadpis 1, Nadpis 2, Nadpis 3 ... - styly pro nastavení vzhledu a úrovně nadpisů

Ukázka 2 rozličných oddílů - stránka na výšku je oddíl 1 a stránka na šířku je oddíl 2

Pomocí vložení můžeme vložit text, obrázek do záhlaví nebo zápatí stránky nebo číslování stránek

Blok Aby bylo možné text v dokumentu upravovat, je potřeba sdělit editoru, s jakou částí textu budete pracovat, resp. jakou část textu budete upravovat. K tomu slouží tzv. bloky. Blok je ohraničení určité části textu, na kterou se budou vztahovat další operace. Do bloku můžeme ohraničit jeden znak, jeden odstavec nebo třeba dvacet stránek. Velikost bloku není nijak omezena. Pozor na označený blok! Jestliže máte kdekoliv v dokumentu označený blok a začnete např. psát text, pak editor smaže obsah bloku a nahradí jej tímto textem. Textový editor to totiž pochopí tak, že označenou část textu již nepotřebujete a že ji chcete nahradit novým, právě psaným textem.

Text se označuje do bloku nejběžněji prostřednictvím myši: Nastavte se kurzorem na místo v textu, kde bude začátek bloku. Stiskněte a držte levé tlačítko myši. Táhněte myší směrem k budoucímu konci bloku (např. směrem vpravo). Při tažení si můžete všimnout, jak se blok začíná vytvářet. Jakmile bude označen veškerý požadovaný text, uvolněte levé tlačítko myši - blok je hotov. Označení bloku zrušíte klepnutím levým tlačítkem myší kamkoliv do textu či stisknutím některé z šipek na klávesnici.

Co označit - Jak postupovat Jedno slovo Na slovo poklepejte levým tlačítkem myši. Dvě a více slov Levým tlačítkem myši klepněte jednou na první slovo, které si přejete označit, držte tlačítko stisknuté a táhněte směrem k dalšímu slovu vpravo nebo vlevo. Tímto způsobem je možné označit i rozsáhlý blok. Celý odstavec Uprostřed odstavce třikrát Klepněte levým tlačítkem myši. Celá věta Uprostřed VĚTY Klepněte levým tlačítkem myši a přitom držte CTRL Celý řádek Nastavte kurzor myši za levý okraj dokumentu tak, aby se šipka myši zobrazila zrcadlově překlopená, a klepněte levým tlačítkem myši. Řádek, u kterého byla myš postavena, bude označen. Celý dokument Použijte klávesovou kombinaci CTRL+A. Text klávesami Nastavte se na začátek budoucího bloku a stiskněte klávesu SHIFT. Za současného držení klávesy SHIFT stiskněte a držte některou z kurzorových kláves (šipek). Blok se začne označovat.

Zdroje informací: http://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi www.ecdl.cz