Rozdíl je v lidech ROZVOJOM MAKKÝCH ZRUČNOSTÍ K ÚSPECHU 18. Novembra 2008 Tatranská Kotlina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Moravskoslezský kraj – partnerství pro trh práce a zaměstnanost
Pro konferenci EQUAL v Praze Zdeněk Karásek; RPIC – ViP listopadu 2007 Kompetence pro trh práce.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET v Programu celoživotního učení
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
(Ne)vzdělanost v soukromém podnikání
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
SBĚR A ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH A ROZVOJOVÝCH POTŘEB V ČESKÉ SPOŘITELNĚ, a.s. Mgr. Oldřich RANDULA, ředitel odboru vzdělávání, ČS, a.s. HR ŽIVĚ leden.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
AUTOMANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ NA PRINCIPU BENCHMARKINGU
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Jak se stát dobrým právníkem?
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
ČR – Moravskoslezský kraj
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
– PhDr. Eva Micková a Mgr. Jindřiška Karásková – KOMPETENCE PRO TRH PRÁCE.
Rozdíl je v lidech Festival vzdělávání LABYRINT , Janáčkova konzervatoř, Ostrava Rozdíl je v lidech Informační seminář o projektu Tento.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj, státním rozpočtem České republiky a státním rozpočtem Slovenské republiky Metodické.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Vzdělávání ředitelů středních škol kraje Vysočina Zkrácený název „Ředitel“ „Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš co ochutnáš....“ Forest Gump.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Podpora procesů uznávání
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
konference Jak se žije malotřídkám Praha
Transkript prezentace:

Rozdíl je v lidech ROZVOJOM MAKKÝCH ZRUČNOSTÍ K ÚSPECHU 18. Novembra 2008 Tatranská Kotlina

Rozdíl je v lidech RPIC-VIP = ROZDÍL JE V LIDECH RPIC-ViP s.r.o. založena v roce 1998 (1991) devět poboček v České republice: Ostrava, Karviná, Havířov, Nový Jičín, Bruntál, Frýdek-Místek, Opava, Praha a Brno 60 vlastních zaměstnanců (konzultanti, trenéři, psychologové, projektoví manažeři) Projekty a služby v oblastech: 1.Lidské zdroje, zaměstnanost, vzdělávání 2.Evropské projekty 3.Podnikání a inovace 4.Rozvoj regionů a měst

Rozdíl je v lidech JAKÁ JE VAŠE ŠANCE USPĚT V TELEVIZNÍ SHOW? 0,000001%99,999999%

Rozdíl je v lidech KLÍČOVÉ KOMPETENCE / SOFT SKILLS

Rozdíl je v lidech KOMPETENČNÍ MODELY V HRM

Rozdíl je v lidech KOMPETENCE PRO TRH PRÁCE 1997: inspirace z USA – „Competence at Work“ 2003, 2004 a 2006: průzkumy poptávky – více než 2000 firem 2004: Kompetenční model MS kraje, schválený Radou a Zastupitelstvem kraje 2005: příprava a zahájení projektu EQUAL „Kompetence pro trh práce“ – tréninkové programy k rozvoji 14 kompetencí pro dospělé a 6 kompetencí pro školy (RPIC-ViP + 20 partnerů)

Rozdíl je v lidech KOMPETENCE PRO TRH PRÁCE 2006: iniciativa „Kompetence pro trh práce“ oceněna Evropskou komisí jako příklad dobré praxe 2007: ověření programů se zahraničními účastníky – Anglie, Belgie, Německo, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko 2007+: zahájen transfer tréninkových programů a systému přípravy certifikovaných trenérů do mezinárodního prostředí – převod do angličtiny, zapojení do dalších mezinárodních projektů 2008+: adaptace do dalších zemí a jazyků – Anglie, Belgie, Polsko, Slovensko, Španělsko, Turecko, Rumunsko, Portugalsko aj.

Rozdíl je v lidech PROČ KOMPETENCE? „Competence at Work – Models for Superior Performance“ by Lyle and Signe Spencer Generické „měkké dovednosti“ jsou klíčovým faktorem výkonnosti jednotlivce Klíčové kompetence jsou přenositelné Rozvinuté kompetence zlepšují šanci na úspěch Avšak klíčové kompetence nehrají odpovídající roli v systému celoživotního učení Existující vzdělávací systém byl zaměřen především na rozvoj znalostí, případně profesních dovedností Většina souhlasí, mnozí to chtějí změnit, ale jen někteří vědí JAK NA TO!

Rozdíl je v lidech KTERÉ KOMPETENCE VAŠICH ZAMĚSTNANCŮ JSOU DŮLEŽITÉ?

Rozdíl je v lidech JAK NA TO? TRÉNOVÁNÍM!

Rozdíl je v lidech tréninky jsou interaktivní, řídí se principy učení dospělých a staví především na tzv. zkušenostním liberalismu. Metoda review Zobecnění subjektivních prožitků do zkušeností využitelných v praxi. Skupinové cvičení Zaměřeno na zvládnutí společného problému, spolupráci a komunikaci v týmu při zvládání společného úkolu.

Důraz je kladen na učení aktivní, na komunikaci lektorů a účastníků, spolupráci, rychlou akci i improvizaci.

Jsou upřednostňovány tzv. participativní metody jako např: … obsahem tréninku mohou být dle přání klienta i outdoorové aktivity. SKUPINOVÁ PRÁCEHRANÍ ROLÍ Nikoliv jen klasická forma výkladu nebo přednášky.

Rozdíl je v lidech TRÉNINK Tři moduly pro každou kompetenci Manuál lektora Průvodce kompetencí Pracovní sešit

Rozdíl je v lidech MANUÁL LEKTORA Úvod Charakteristika kompetence Úrovně kompetence Nástin tréninku Metodika tréninku Vybrané metody Zpětná vazba Flipchartové listy a vizualizace Doporučený styl vedení Tréninkové materiály Dělení účastníků do skupin Terminologie Řešitelský tým

Rozdíl je v lidech PRŮVODCE KOMPETENCÍ Název statě Účel Otázky k zamyšlení Související cvičení Grafické propojení s pracovním sešitem

Rozdíl je v lidech PRACOVNÍ SEŠIT Prostor pro poznámky nebo řešení úkolů Grafické propojení s pracovním sešitem

Rozdíl je v lidech DIAGNOSTIKA Vstupní diagnostika Objektivní Subjektivní Výstupní diagnostika Objektivní Subjektivní

Rozdíl je v lidech VIDEOPROGRAMY

Rozdíl je v lidech FILMOVÝ ŠTÁB V AKCI

Rozdíl je v lidech NATÁČENÍ

Rozdíl je v lidech INTERIÉRY

Rozdíl je v lidech LIBUŠE RULÍKOVÁ PREZENTUJE

Rozdíl je v lidech DOMA U RULÍKŮ

Rozdíl je v lidech OTESTUJTE SE -

Rozdíl je v lidech Výňatek z testové aplikace: Výňatek ze slovního komentáře k výsledkům: Grafický výstup testování:

Rozdíl je v lidech

Rozdíl je v lidech Děkuji za pozornost Mgr. Zdeněk Karásek