Referenční skupiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy na spotřebitele.
Advertisements

Jaroslav Šlehofer „Cobra“
OVLIVŇOVÁNÍ SPOTŘEBITELE
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Pro úspěch práce manažera a jím vedeného kolektivu je důležité i to, v jakém prostředí společně pracují, co je spojuje, jaké hodnoty a cíle sdílejí, jaká.
Řízení vztahu s klientem – rámec EDICT. Fáze Vstup. Pavla Kotyzová
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_17.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Komunikace a stimulování prodeje
Public relations pro stavební a developerské projekty a společnosti Zdeňka Kuhnová, managing director, IMPACT PR & Consultancy.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
Téma lze vyučovat i v jiných oborech.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
VY_32_INOVACE_EKO_19 PROPAGACE I.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Cíle Metody a techniky Testování obalu. Cílem výzkumu obalu je zjistit: Aspekty užívání Vnímání obalu (identifika č ní síla) Nápadnost (rozlišovací síla)
Základy marketingu šestá přednáška
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Podpora prodeje v MOB Maloobchod musí předat informace o své : společnosti, nabídce, cenách, cílové skupině zákazníků Podpora prodeje znamená cílenou komunikaci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_219.
Marketingová komunikace
Cílové skupiny SWOT analýza= analýza vnitřních a vnějších podmínek firmy STP proces=segmentace, targeting, positioning.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_15.
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Nákupní chování spotřebitele
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
VI. Chování spotřebitelů při nákupu Otázky: 1.Jak odhadnout pravděpodobné nákupy 2.Jak sociol.a psych. vlivy působí na chování domácností při nákupu 3.Proč.
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
MARKETINGOVÝ MIX.
KREATIVNĚ ORIENTOVANÁ PÉČE O KLÍČOVÉHO ZÁKAZNÍKA- NOVÁ FIREMNÍ STRATEGIE.
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
Marketingová politika a výběr pracovníků. Produktové skupiny, segmentace, teritoria Určení hlavního produktového a teritoriálního rozdělení a stanovení.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Nákupní rozhodování.
MARKETINGOVÝ MIX VE SLUŽBÁCH
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Kupní chování a EU.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vliv důvěryhodnosti výrobce automobilů na nákupní chování zákazníků MARTIN JIRUŠKAŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
Základy marketingu šestá přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
Marketing maloobchodu. Obsah 1. Marketingová komunikace v obchodní firmě 2. Nástroje komunikace obchodní firmy 3. Interní nástroje 4. Atmosféra prodejny.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
Vnější a vnitřní kontrola
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
MARKETING 2.
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Název: Marketing – podnikoví zákazníci Autor: Ing.Jan Štěpka
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Nákupní chování. Nákupní chování Typy kupujících individuální kupující – sám rozhoduje o nákupu, snaží se uspokojit vlastní přání a potřeby.
Marketingová komunikace
Kupní a spotřební chování zákazníků a spotřebitelů a EU
Transkript prezentace:

Referenční skupiny

- slouží jako rámec pro jednotlivce při jejich rozhodování Skupina= dva nebo více lidí, kteří na sebe vzájemně působí za účelem dosažení buď jednotlivých nebo společných cílů Členská Symbolická Referenční= jakákoliv osoba nebo skupina, která slouží jako porovnávací (referenční bod) pro jedince při formátování obecných nebo konkrétních hodnot, postojů - slouží jako rámec pro jednotlivce při jejich rozhodování - skutečná nebo imaginární

Aspirační = člověk by se rád stal jejich členem - anticipační – pokud je to reálná možnost - symbolické – možnost je zanedbatelná Využívání aspiračních a kladných členských referenčních skupin marketing spřízněnosti (affinity marketing) Disociační= spotřebitele odrazují, nechce k nim patřit, vyvolávají antipatie

Normativní= ovlivňuje všeobecné nebo obecně definované hodnoty a chování (rodina) Komparativní= slouží pro specifické a úzce definované postoje (sousedé)

Hlavní spotřebitelské referenční skupiny Jednotlivec REFERENČNÍ SKUPINA Rodina Přátelé Společenská třída Vybrané subkultury Vlastní kultura člověka Jiné kultury

Faktory, které ovlivňují referenční skupiny Informace a zkušenost Důvěryhodnost, přitažlivost a moc Nápadnost produktu Nákupní konformita

Nákupní konformita Informovat jednotlivce o konkrétním zboží nebo značce Poskytovat jednotlivci příležitost pro srovnání jeho vlastního uvažování s postoji skupiny Ovlivňovat jednotlivce tak, aby přijal za své postoje a chování, které odpovídají normám skupiny Legitimizovat rozhodnutí o používání stejných produktů jako skupiny

Faktory, které působí na konformitu Typické znaky Pozitivní efekt Úkolové/situační typické znaky Obtížnost/složitost Nejasnost/jednostrannost obchodní značky Bez informace Omezená možnost volby Předcházející konformita Krize/stav nouze Skupinové typické Přitažlivost, Odbornost, Důvěryhodnost Srozumitelnost skupinových cílů Pravděpodobné budoucí vzájemné působení se skupinou, Dřívější úspěch Osobní typické znaky Sklon k přizpůsobení, Potřeba připojení Potřeba obliby, Touha po vedení Strach z negativního hodnocení

Vybrané referenční skupiny související se zákazníkem 1)Přátelské skupiny 2)Nákupní skupiny 3)Pracovní skupiny 4)Virtuální skupiny nebo komunity 5)Značkové komunity 6)Spotřebitelské skupiny

Jiné referenční skupiny Osobnosti Odborníci Běžný člověk Vedoucí pracovníci a zaměstnavatelé Obchodní nebo reklamní postavičky

Typy výzev osobností Typy Definice Dobrozdání Na základě osobního používání, osobnost potvrzuje kvalitu produktu nebo služby. Schválení Osobnost propůjčuje své jméno a objevuje se jako zástupce produktu nebo služby, s nimiž má nebo nemá zkušenosti. Herec Osobnost předvádí produkt nebo službu v roli propagátora. Mluvčí Osobnost zastupuje značku nebo společnosti po dlouhé časové období.

Odraz působení referenčních skupin na spotřební chování v marketingu 1)Mediální působení referenčních skupin a)Zapojení celebrit –měla by vyplynout kladná reakce spotřebitele na ni Celebrita – zvyšuje povědomí o nabídce, výrobku - napomáhá vývoji příznivé image nabídky - účinná cesta ke změně postoje spotřebitele k nabídce - pomáhá k odlišení od nabídek soupeřů

b) zapojení expertů Odborníci plní informativní fci referenční skupiny (potíže v reklamních šotech) c) zapojení exekutivy firmy spotřebitel se setkává se skutečnými vrcholovými pracovníky d) proužek života, obyčejný člověk e) obecné osobnostní charaktery f) symbolické charaktery

2.Působení „slova -z- úst“ Jakákoliv verbální osobní komunikace tváří v tvář a) Krátké řetězce- týká se výrobku, naplnění informační potřeby, roste s novostí výrobku, mírou zaujetí výrobkem Názoroví vůdci, řekněte to svým známým Většinou uvnitř referenční skupiny (homofilní) 18-20% heterofilní

Heterifilní komunikace O O O O O Heterifilní komunikace Skupina B Skupina A

b)Dlouhé řetězce-fámy Sdělení putuje od spotřebitele ke spotřebiteli bez jeho průběžného prověřování nákupem, užitím apod. Fáma:sdělení týkající se důležité aktuální události, kterému se má věřit , které se šíří ústně, které neobsahuje údaje, podle nichž by se dala posoudit pravdivost.

Možné reakce na fámy Mlčení Okamžité věcné, odborné a experty zaštítěné vyvrácení fámy Dementi Přenést negativní informace z fámy na jinou adresu Změna negativní fámy na pozitivní Obrátit pozornost na jiné prvky Předcházet fámám

3.Názorové vůdcovství Navozují nejsilněji referenční vazby (mohou mít nadprůměrné schopnosti, znalosti) Polymorfní názorové vůdcovství – ve většině oblastí sp.rozhodování Monomorfní názorové vůdcovství- omezeno hranicemi výrobkových kategorií

Dvoustupňový komunikační proces Sdělení dostihuje názorové vůdce, ti pak zajišťují další přenos svou referenční skupinou ke spotřebitelům Názoroví vůdci –jsou komunikačními inovátory, více sledují média, jsou sociálně otevřenější, nemusí být kupci

Poznání názorových vůdců Sociometrické přístupy Metoda klíčového informanta Sebeohodnocení Poznat charakteristiky názorových vůdců Využít některého typického rysu spotřebního chování názorových vůdců Celebrity jako názoroví vůdci