Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nákupní chování. Nákupní chování Typy kupujících individuální kupující – sám rozhoduje o nákupu, snaží se uspokojit vlastní přání a potřeby.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nákupní chování. Nákupní chování Typy kupujících individuální kupující – sám rozhoduje o nákupu, snaží se uspokojit vlastní přání a potřeby."— Transkript prezentace:

1

2 Nákupní chování

3 Typy kupujících individuální kupující – sám rozhoduje o nákupu, snaží se uspokojit vlastní přání a potřeby

4 Typy kupujících domácnost – kupující nerozhoduje sám, radí se s ostatními členy domácnosti, nebo sám nakupuje, ale při výběru zboží přihlíží k potřebám celé domácnosti

5 Typy kupujících organizace – každý z jejich členů má určitou funkci, proces koupě má své předepsané specifické procedury

6 Typy nákupního chování
Stereotypní – automatické, rutinní, vychází ze zvyku,, týká se velkého množství výrobků, které se nakupují pravidelně. Reklama se zaměřuje na vytváření povědomí o výrobku, ne na jeho přednosti. Účinné jsou slevy, vzorky a prodejní akce.

7 Typy nákupního chování
Chování spotřebitele hledajícího rozmanitost - spotřebitel není nespokojený, ale hledá změnu, na nákupu mu příliš nezáleží, nedělá rozsáhlý průzkum, využívá aktuální nabídky. Reklama by měla zdůrazňovat „něco nového“ a měla by být doplněna o podporu prodeje – např. vzorky, ochutnávky novinka

8 Typy nákupního chování
Komplexní chování spotřebitele – nákladné výrobky, jsou mezi nimi podstatné rozdíly, nenakupují se často. Zákazník se snaží získat co nejvíc informací, rozhoduje se déle. Propagace by se měla zaměřit na zdůraznění výhod a rozdílů, důležitý je prodejní personál.

9 Proces nákupního chování
Poznání potřeby Shromažďování informací Hodnocení alternativ Rozhodnutí o koupi

10 Chování po koupi Nespokojený zákazník Reklamace, stížnost
Negativní reklama Ztráta důvěry


Stáhnout ppt "Nákupní chování. Nákupní chování Typy kupujících individuální kupující – sám rozhoduje o nákupu, snaží se uspokojit vlastní přání a potřeby."

Podobné prezentace


Reklamy Google