Debyrokratizace resortu zemědělství Praha 9. září 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Realizace projektů z PRV Zpracovala Jiřina Bischoffiová – MAS Labské skály – Březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Celostátní síť pro venkov
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Technoexport poskytuje poradenství na přípravu a realizaci projektů napříč operačními programy Spolupráce s více než 300 klienty – podniky, obce, univerzity,
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
SENÁT PČR 11. ZÁŘÍ 2012 STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe Ing. Blanka Černá, CSc. Národní agentura pro zemědělský výzkum
Celní správa České republiky
Soustava veřejných rozpočtů II.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Organizace Státní správy
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Eliminace rizik v zemědělství Žofínské fórum 25. březen
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Ministerstva a jejich úloha ve státní správě Ing. Eva Tylová náměstkyně ministra žp ředitelka ČIŽP.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Vzdělávací politika.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET, Kontrolní hlášení) Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET,
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Vodohospodářské aktuality
Kalamitní situace - opatření
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Interní postupy MAS Brdy
10 pilířů reformy Policie ČR
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Výzva k předkládání žádostí
STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA SMS ČR SENÁT PČR.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Transkript prezentace:

Debyrokratizace resortu zemědělství Praha 9. září 2010

Debyrokratizace resortu MZe 1. Nástroje boje proti byrokracii  Kroky Antibyrokratické komise (ABK) při řešení obtěžující byrokracie  Příklady obtěžující a zbytečné byrokracie a její eliminace 2. Realizované dílčí kroky  Změna přístupu úředníků resortu MZe  Antibyrokratická komise jako standardní účastník příprav legislativy  Výzva k dalšímu sběru podnětů upozorňujících na zbytečnou byrokracii 3. Koncepční změny při odstraňování byrokracie  Slučování zemědělských úřadů  Změna přístupu k zemědělské legislativě a analýza právních norem

1. Nástroje boje proti byrokracii  Nástroj proti zbytečné byrokracii zatěžování zemědělců  Poradní orgán ministra zemědělství  Nové připomínkové místo zemědělské legislativy  Vytipovává zbytečnou a obtěžující byrokracii zatěžující zemědělce, obce či neziskové organizace  Sbírá podněty Efektivní fungování Antibyrokratické komise (ABK)

 Postupy přísnější než Evropská legislativa „Veterinární správa tlačí v oblasti prodeje ze dvora a faremního zpracování mléka i malé provozovatele farem do splnění přísných kritérií, která jsou v platnosti pro velké mlékárny, přestože evropská legislativa umožňuje benevolentnější přístup.“  Neodůvodněné trvání úřadů na dodržování požadavků obsažených ve zrušené legislativě „Veterinární správa dokonce v některých případech trvá na dodržování neodůvodněných požadavků, jako jsou například bezdotykové vodovodní baterie nebo obklady stěn do výšky 2 metrů i v malých provozovnách. Tyto přehnané podmínky obsahovala vyhláška, která byla už v roce 2007 zrušena!“ 1.Nástroje boje proti byrokracii Příklady obtěžující a zbytečné byrokracie a její eliminace

 Pochybný přístup českých úřadů vůči komerční přepravě a přepravě chovatelem navzdory EU „Celá Evropská unie rozlišuje mezi komerční přepravou zvířat, kterou dělá najatý dopravce a přepravou zvířat chovatelem, tedy vlastníkem. U nás však dochází k absurdní situaci, kdy jsou chovatelé přes jejich bohaté zkušenosti nucení podstoupit školení o nakládaní se zvířaty při přepravě.“  Nucení chovatelů podstupovat školení pro komerční přepravce „ Školení by z logiky věci mělo být určeno pouze komerčním přepravcům bez zkušeností s nakládáním se zvířaty. Školitelé jsou většinou také laici, tak se zkušení zemědělci od nich dozvědí, jak mají zacházet se svými zvířaty. Školení chovatele stojí částku několika tisíc Kč.“ 1.Nástroje boje proti byrokracii Příklady obtěžující a zbytečné byrokracie a její eliminace

Ministr zemědělství zruší problematické a obtěžující vyhlášky Výsledek

2. Realizované dílčí kroky v boji proti byrokracii  Výzva ministra zemědělství ke vstřícnosti a rychlosti Pozemkovým úřadům, SZIFu a Agenturám pro zemědělství a venkov  Absurdní požadavky SZIF na doplnění a zpřesnění žádostí bez bližší specifikace  Vystavení žadatelů nefungující a obtěžující administrativě  Odstranění takovýchto pochybení debyrokratizačním procesem Změna přístupu úředníků resortu MZe

2. Realizované dílčí kroky v boji proti byrokracii  Výzva ministra Fuksy k zemědělcům pro sběr podnětů proti byrokracii  Možnost předání podnětů ABK pomocí formuláře na webu MZe  Vyhlášení výzvy k zemědělcům prostřednictvím zemědělských a profesních organizací  Společný postup při získávání impulsů pro další debyrokratizaci Výzva k dalšímu sběr podnětů upozorňujících na byrokracii

3. Koncepční změny při odstraňovaní byrokratizace  Účelnost spojení podřízených organizací v resortu MZe  Smysl sloučení - ekonomické důvody a zpřehlednění kontroly  Redukční změny realizované v horizontu tří let  Přínos sloučení - finanční úspory a redukce pracovních míst Slučování zemědělských úřadů

3. Koncepční změny při odstraňovaní byrokratizace Slučování zemědělských kontrolních úřadů Národní úřad pro bezpečnost potravin Státní veterinární správa Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Státní rostlinolékařská správa Česká plemenářská inspekce Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů Státní veterinární ústavy 8x Státní zemědělská a potravinářská inspekce

3. Koncepční změny při odstraňovaní byrokratizace Slučování zemědělských úřadů Národní pozemkový úřad Pozemkový úřad Pozemkový fond Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond Ústav pro hospodářskou úpravu lesa

3. Koncepční změny při odstraňování byrokratizace  Odstranění pochybného principu předběžné opatrnosti při kontrolách  Omezení zbytečné zátěže zemědělců při kontrolách  Jasné vymezení kontrol logickým a účelným systémem  Vytvoření pružné a vstřícné státní služby  Úřady - servisní místo pro zemědělce Změna přístupu k zemědělské legislativě v souvislosti s kontrolami

3. Koncepční změny při odstraňovaní byrokratizace  Zemědělství - 20 zákonů a cca 100 vyhlášek  Právní analýza na redukci  Očekávaný výsledek - zjednodušení legislativního prostoru v zemědělství - zpřehlednění pro zemědělce Analýza právních norem v zemědělství

Děkuji Vám za pozornost Ivan Fuksa ministr zemědělství