15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu.
Advertisements

Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Úvod k legislativě eGovernmentu
Zkušenosti s elektronicky podepsaným podáním na úřadech
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Elektronický podpis.
Změny právních předpisů s účinností od
Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Vytváření spisových řádů (Spisový řád – nástroj pro fungování úřadu)
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Manažerské přístupy k informačnímu systému města
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Zákon o elektronickém podpisu
Bezpapírová zdravotní dokumentace – první provoz v ČR
DRMS Forum září GINIS ® Registr Autorizovaných Konverzí.
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
Spisová služba Lite Mgr. Tomáš Lechner.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Web města HRADEC KRÁLOVÉ Ondřej Vrabec
Bezpečnost informačních systémů - nástroje pro podporu řešení bezpečnosti Nemochovský František ISSS Hradec Králové, března 2004.
Semináře k problematice e-podatelen Kraje v ČR 18. září 2006 – 23. listopadu 2006.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Elektronická publikace
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Využití elektronického podpisu v ČR První certifikační autorita, a.s.
Cisco Informační systém pro město a jeho organizace Mgr. Tomáš Lechner.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
E-podpis ve veřejné správě ISSS Blízká budoucnost e-podpisu ve veřejné správě  Správní řád – správní orgány:  Přijímají podání s elektronickým.
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
E-Podatelna v praxi Vysočina, krajský úřad Odbor informatiky Petr Pavlinec
Vazba IS Munis a aplikace Czech POINT
Výstupy z informačních systémů veřejné správy Hradec
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
ISSS 2008, Hradec Králové Elektronické zpracování problematiky zákona o střetu zájmů Mgr. Věra Hottmarová, MěÚ Smiřice Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Ekonomika elektronické podatelny Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická, Praha Fakulta národohospodářská Katedra práva.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Technické řešení PostSignum QCA
Důvěryhodný úřad řešení úřední desky
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Elektronická podatelna a problémy s ní spojené Ing. Petr Budiš.
Spisová služba a správní řád Mgr. Tomáš Lechner ISSS 2006, Hradec Králové2 Obsah prezentace b Přehled související legislativy b Příjem podání.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
EGonovi tluče srdce!!!.
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva

Konference ISSS, Hradec Králové 2 Obsah přednášky Několik historických poznámek Minulost, současnost a budoucnost zaručené elektronické komunikace Rozsah možností použití elektronických nástrojů

Konference ISSS, Hradec Králové 3 Rok duben zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů 29. červen zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu, 14. září zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy Historická data mají být zapamatovatelná J. C.

Konference ISSS, Hradec Králové 4 Tenkrát v oblasti elektronických podatelen Nařízení vlády č. 304/2001 Sb., kterým se prováděl zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu, nabylo účinnost dne 1. října října 2001, byla schválena vyhláška Úřadu pro ochranu osobních údajů č. 366/2001 Sb., o upřesnění podmínek stanovených v § 6 a § 17 zákona Vydávání kvalifikovaných certifikátů určených pro komunikaci v oblasti orgánů veřejné moci tak zahájila první akreditovaná certifikační autorita až k

Konference ISSS, Hradec Králové 5 Nástroje zaručené elektronické komunikace Máme elektronický podpis elektronická značka časové razítko Nemáme násobný elektronický podpis „forward-secure“ elektronický podpis

Konference ISSS, Hradec Králové 6 Stále nevyřešeno Elektronická archivace technické hledisko trvanlivost záznamů zachování prostředků pro čtení legislativní hledisko důvěryhodnost „forward-secure“ elektronický podpis

Konference ISSS, Hradec Králové 7 Rozsah elektronizace Povinnosti Elektronická podatelna Matrika Hmotná nouze Výkaznictví Elektronická prezentace úřední desky... Možnosti Spisová služba Ekonomické agendy Legalizace a vidimace …

Konference ISSS, Hradec Králové 8 Shrnutí Vývoj legislativních norem v oblasti E-Governmentu nebyl vždy ve vzájemném souladu Dnes již legislativa obsahuje celou řadu povinností i možností v oblasti použití elektronických nástrojů Je třeba vyřešit archivaci elektronických dokumentů jak po stránce technické, tak legislativní

Děkuji za pozornost Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva