Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda
Advertisements

Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Převody jednotek Jednotky hmotnosti Autor Mgr. Vladimír Žůrek Ověřil
Matematika a její aplikace
8. ročník Práce, výkon, energie Práce.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 6.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem listopad 2011
Převody jednotek Jednotky hmotnosti.
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám Školní rok: 2012/2013 Ročník: Předmět: Téma: Anotace: Autor : Vzdělávací materiál je určen pro bezplatné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky
Téma: Fyzikální veličiny – objem Autorka: Marta Gulová Ostrava 2006.
Téma: Fyzikální veličiny – hustota
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_161_Hmotnost tělesa AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky se základní sestavou PC a dalšími.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Ing. Radek Pavela Měření hmotnosti.
MĚŘENÍ HMOTNOSTI TĚLESA
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina H m o t n o s t Creation IP&RK.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Hmotnost těles Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název materiálu: HMOTNOST – výklad.
Měření hmotnosti tělesa
Měření délky a hmotnosti
Číslo v digitálním archivu školy
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
ICT M 5.R. Další jednotky hmotnosti
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Měření fyzikálních veličin – Hustota
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Hmotnost.
Elektrické vlastnosti látek
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Hmotnost Fyzikální veličina
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_457.
Měření hmotnosti Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření hmotnosti
13..
Hmotnost tělesa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi černé ovce metr tuna látka miligram atom l kilogram kg gram.
FYZIKA Měření hmotnosti tělesa. Vypracoval: Lukáš Karlík.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Hustota látky Tématický okruh: Hustota Vzdělávací obor: Fyzika Vzdělávací.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Jméno autora: Mgr. Roman Holoubek Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/10 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_46_HMOTNOST
VY_32_INOVACE_57_Jednotky hmotnosti
MĚŘENÍ HMOTNOSTI TĚLESA
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
MĚŘENÍ HMOTNOSTI Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_04 Hmotnost
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Hmotnost a její jednotka
Hmotnosť 6.ročník.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07Délka,hmotnost-test
HMOTNOST AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
VY_32_INOVACE_20 20 HMOTNOST TĚLES autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Transkript prezentace:

Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_158, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu tématu „Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti“, je doplněna obrázky k tématu a obsahuje otázky a úkoly k procvičení daného tématu. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák je seznámen s pojmy – hmotnost, měření hmotnosti, jednotka hmotnosti, druhy vah, postup při měření hmotnosti. Zná jednotky hmotnosti používané v praxi a vztahy mezi nimi, umí určit hmotnost pevného a kapalného tělesa. V rámci procvičení učiva vyhledává chybné výrazy, odpovídá na otázky. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku  25. 2. 2013 Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN Měření hmotnosti Fyzika – 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Měření hmotnosti hmotnost tělesa můžeme porovnávat měření hmotnosti – porovnáváme hmotnosti tělesa se zvolenou jednotkou hmotnosti značka hmotnosti - m   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Rovnoramenné váhy hmotnost tělesa můžeme porovnávat rovnoramenné váhy – porovnávání hmotnosti a měření hmotnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Jednotky hmotnosti základní jednotka – kilogram (kg) odvozené jednotky – miligram (mg), gram (g), dekagram (dkg), metrický cent (q), tuna (t) jednotky dekagram a metrický cent se používají v praxi t > q > kg > dkg > g > mg 1 t = 1000 kg 1 q = 100 kg 1 kg = 1000 g 1 g = 1000 mg 1 dkg = 10 g Závaží – tělesa z různých kovů; na každém závaží je vyznačena hmotnost  Váhy – rozsah stupnice   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Váhy Váhy – různé druhy jednomiskové mechanické váhy digitální laboratorní váhy obchodní váhy (s tiskem) průmyslové váhy např. pro nákladní automobily, pošta, … Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Ukázky vah Mechanické váhy Obchodní váhy Osobní váhy Poštovní váha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Měření hmotnosti pevného a kapalného tělesa Postup: na rovnoramenných vahách - součet hmotností všech závaží na misce se rovná hmotnosti váženého tělesa  jiné váhy Kapalné těleso nejdříve vyvážíme prázdnou nádobu do nádoby nalijeme kapalinu, určíme hmotnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Chybné zápisy zakroužkuj 10 kg = 1000 g 1,5 kg = 1500 g 150 g = 0,150 kg 2 t = 200 kg 0,25 kg = 250 g 4 kg = 40 g 500 mg = 0,5 g 890 mg = 89 g Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Otázky k procvičení učiva Vyjmenuj, kde se v běžném životě můžeme setkat s vážením. Jaká je základní jednotka hmotnosti? kg Jaké jsou odvozené jednotky hmotnosti? t, q, g, mg, Jak hovorově nazýváme jednotku metrický cent? metrák Jaké druhy vah máte doma? Jakou hmotnost jsi měl(a), když jsi se narodil(a)? Popiš postup při vážení kapalného tělesa. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Použité zdroje AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. 18.12.2005 [cit. 25.2.2013]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Weights_cyl.JPG B, Antony. wikipedia.cz [online]. 25.3.2006 [cit. 25.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Balance_roberval_30kg.jpg [2013-02-25] http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=97 Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, 2004. ISBN 80-7196-246-5. s. 80 - 85 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.