Security Markets I Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
Daňové plánování při výstavbě nemovitostí Financování a výstavba nemovitostí s využitím zahraniční společnosti.
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Kapitálový trh jako zdroj financování
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
Bilance a bilanční princip
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Finanční řízení podniku
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Mezinárodní finanční trhy Karel Brůna Katedra bankovnictví a pojišťovnictví, VŠFS.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 2: FINANČNÍ ÚČTY
Finanční deriváty Zdeněk Jelínek. Finanční deriváty Finanční derivát je finanční nástroj založený na určitém finančním nástroji (podkladovém aktivu).
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Krátkodobý finanční majetek Peníze na cestě
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Bankovní systém a trh peněz
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Peníze na cestě Nikola Fenclová. Účet peníze na cestě může být aktivní i pasivní Účtuje se na účtu 261 Slouží k překlenutí časového nesouladu mezi účtováním.
Nominální a reálná úroková sazba
BUSINESS VOCABULARY IN USE INTERMEDIATE Unit 36 : Financial centres VOCABULARY.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Finanční výkazy obchodních společností
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Dotace, půjčky a řízení likvidity. Dotace Projev přerozdělovacích procesů - uvnitř veřejného sektoru, -směřující k jiným subjektům – NNO, ziskový sektor.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BUSINESS VOCABULARY IN USE Unit 36: Financial centres
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Finanční trhy a cenné papíry
Definice finančního majetku
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Security Markets I Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets

Úvod l Finanční trh je souhrn nástrojů, postupů, institucí a vztahů mezi nimi, jejichž prostřednictvím dochází k přelévání volných finančních prostředků od těch, kteří je vlastní k těm, kteří jimi chtějí disponovat. l Zásada: přesun prostředkù probíhá dobrovolně na podkladě dohody zúčastněných stran.

Postup přelévání l předložit majiteli peněz vhodnou kombinaci likvidity, pravděpodobnosti úspěchu a očekávaného zisku. l příklady:běžné a vkladové bankovní účty, úvěry s různým splátkovým režimem, konstrukce cenných papírů.

Členění finančního trhu

Trh peněžní obchoduje se s aktivy, která se v peněžní podobě uvolnila na dobu kratší než jeden rok. Poptávající hledá na tomto trhu prostředky k překlenutí časového nesouladu mezi jeho peněžními výdaji a příjmy. Přesuny se realizují čerpáním a poskytováním krátkodobých úvěrů a emisí krátkodobých cenných papírů. Poptávající hledá likviditu. Nabízející zhodnocení.

Trh kapitálový Koncentruje techniky přelévání kapitálu s časovým horizontem od jednoho roku výše. Kapitál je směrován převážně do investičních akcí. Obava z rizika neúspěšné investice vede i drobné investory ke snaze rozložit aktiva do řady oblastí. Cenné papíry mají k tomu všechny předpoklady. Držba cenných papírů podporuje likviditu investora. Ten může, podle vlastního uvážení, měnit strukturu držených aktiv jejich prodejem na trhu.

Finanční zprostředkovatelé jsou subjekty na vyhledávání volných finančních prostředků a jejich redistribuci. Vysoká specializace vede k minimalizaci transakčních nákladů t.j.k minimalizaci 1) ztráty času při hledání kontaktu 2) náklady na posouzení bonity dlužníka 3) náklady na vypracování smluvního zabezpečení 4) náklady případné ztráty bonity

Shrnutí

Literatura l E.Malinvaud: Lectures in Microeconomic Theory l Laffont: The economics of uncertainty and information l Vosvrda: Teoreticka ekonomie l Hull: Options, Futures, and other derivative securities l Duffie : Security Markets