Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Výživa ve sportu.
Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Konference se zaměřením
OBEZITA.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Zásady výživy sportovce
HEMODIALÝZA.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.
Žena a sport.
Chronická renální insuficience (CHRI) – H.Flögelová
„EU peníze středním školám“
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Potraviny – zdroje energie
Výživa ve stáří.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Konference se zaměřením
HOBITI.
Výživa.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
P é če o dialyzovan é pacienty Bedn á řov á Vladim í ra.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Hemodialýza Co je to hemodialýza Proč ji někteří lidé potřebují?
Potraviny pro zvláštní výživu
Anémie Hejmalová Michaela.
Poznámky k metabolismu
Pitný režim u seniorů.
Potravinové alergie a dietní režimy
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Nutriční postupy u nefrologických nemocných: chronické onemocnění a selhání ledvin, dialýza, transplantace.
PESTROST STRAVY.
Výživa v chirurgii.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
= přeměna látek a energií
Nutriční režim u nemocných s CKD při konzervativní terapii
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných Dieta u dialyzovaných pacientů se výrazně odlišuje od diety v předdialyzačním údobí. Musí na jedné straně respektovat omezení ( např. tekutin, draslíku, fosforu apod.), na druhé straně však umožňuje nezbytně nutný větší příjem bílkovin a energie. Obsah bílkovin v potravě by měl činit 1,2 - 1,4 g/kg tělesné hmotnosti/den. Alespoň 50 % z tohoto množství (lépe 2/3) by měly tvořit bílkoviny biologicky hodnotné živočišného původu (maso, vejce, mléko) obsahující esenciální aminokyseliny nezbytné pro organismus.

Doporučený energetický příjem činí 150 - 160 kJ/kg tělesné hmotnosti/den (tedy alespoň 11 000 - 12 000 kJ/den) Organismus využije bílkoviny potravy adekvátně jen tehdy, má-li k dispozici současně dostatek energie. Jinak dochází k použití bílkovin jako energetického zdroje, zvyšuje se katabolismus a stoupá hladina močoviny, kyseliny močové a eventuelně kreatininu. Příjem tekutin závisí na zbytkové diuréze a k tomuto množství doporučujeme příjem tekutin 600 - 800 ml. Je nutné usilovat o takový dietní režim, který by nevedl k větším váhovým přírůstkům v mezidialyzačním údobí než 2 kg.

Příčiny malnutrice u dialyzovaných nemocných  anorexie, nauzea, dysgeusie  ztráty živin do dialýzu  katabolismus  malnutrice, gastroparéza  neadekvátní dialýza induk. dialýzou  deprese, socio-ekon. status  neadekvátní dieta ( B  E)    biokompatibilita dial. membrány snížený příjem malnutrice  uremické toxiny  metabolické poruchy  abnormality (proteny, AMK, sacharidy, sval.metabolismu tuky, vitaminy, minerály,…) zvýšená morbilita +  endokrinní  metabolická acidóza mortalita poruchy

Léčebné postupy u malnutrice Při léčbě malnutrice je doporučována minimální hodnota Kt/V 1,3-1,4 pro hemodialýzu a 1,9 na týden pro peritoneální dialýzu, PCR 1-1,2g/kg/den. Hyperfosfatémie je menší riziko než nedostatečný příjem bílkovin s nižší plasmatickou koncentrací fosforu. Hypofosfatémie může ukazovat na rozvíjející se malnutrici.