Lukáš Pergl Lékařská informatika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
Advertisements

18F-FDG PET/CT u pacientů s maligními neuroendokrinními nádory.
Aster V, König J, Staňková M, Rozsypal H, Procházka B
Léčba karcinomu štítné žlázy u pacienta v chronickém dialyzačním programu a monitorování hladiny TSH po aplikaci Thyrogenu. Lenka Kristenová Pavel Širůček.
Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
N. Groverová A. Roeselová J. Hrnčířová L. Říhová Příprava a kontrola kvality radiofarmak.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Siemens Business Services: Vedoucí poskytovatel eGovernment řešení v Evropě Pasová agenda.
Darja Hrabánková Navrátilová
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
PET/CT – kdy je nejpřínosnější?
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
SPECT/CT sentinelových uzlin
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Imunohistologické vyšetření u peroperační biopsie
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Radionuklidové metody v onkologii
Transplantace kostní dřeně a její aplikace
Prezentace předmětu X33BMI Petr Huňka
GAMA NŮŽ Andrlíková Šárka, 3.G.
Hormonální řízení.
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Zjevná spotřeba oceli. Vývoj hlavních odběratelských oborů.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
XLVII. Dny nukleární medicíny
Jiří Ferda, Eva Ferdová, Jan Záhlava, Alexander Malán
Počítačová tomografie (CT)
22. JADERNÁ FYZIKA.
Metoda značených atomů
Využití jaderného záření
Jaderná energie.
Jaderné záření -využití
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
Radiační příprava práškových scintilátorů
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Ionizující záření v medicíně
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
TERAPIE František Kořínek
Radionuklidové zobrazovací a jiné diagnostické metody
Práce v radiochemické laboratoři Ověření zákonitosti radioaktivních přeměn © Anna Hrubá, Pavel Suk, Ondřej Fedor.
EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Magnetická rezonance (1)
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
PACS Picture Archiving and Communication System
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Robotické centrum Vysočina Roboticky asistované operace recta od roku 2007 Provedeno 111 operací da Vinci LAR87 da Vinci APR 24 Stp. CHTRT.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM)
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Nukleární medicína – samostatný specifický obor
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
Standardizace odborné zdravotní péče
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Časový průběh radioaktivní přeměny
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Aplikace ionizujícího záření a radionuklidů v medicíně
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
podzim 2008, sedmá přednáška
Transkript prezentace:

Lukáš Pergl Lékařská informatika - 2006 Nukleární medicína Lukáš Pergl Lékařská informatika - 2006

Nukleární medicína lékařský obor, který slouží k diagnostice a léčbě pomocí izotopů patří mezi neinvazivní vyšetřovací metody umožňuje získávat informace anatomické, ale hlavně o orgánových funkcích či metabolismu

Historie Počátky radioaktivních indikátorů 30.léta 20.století Hevesyho experimenty s fosforem 32P Lékaři massachusettské nemocnice v Bostonu začali využívat radionuklid jódu 128I a 131I pro diagnostiku chorob štítné žlázy Polovina 40.let První scintilační detektor pro rutinní vyšetření štítné žlázy

Perspektiva Nejrozšířenější využití v dnešní době a v budoucnu je ve třech základních oborech: v kardiologii neurologii onkologii

Uplatnění Nukleární medicína je ve zdravotnictví používána jako: Radioisotopová terapie Diagnostika in vitro Diagnostika in vivo

Radioisotopová terapie Součástí nukleární medicíny je i terapie pomocí radionuklidů beta, např. při léčbě hyperthyreózy či rakoviny štítné žlázy, krevních onemocněních, při paliativní terapii u kostních nádorů (metastáz), onemocněních kloubů.

Terapie karcinomu štítné žlázy pomocí radiojodu. Terapie radiojodem 131I zpravidla po předchozí chirurgickém výkonu

Diagnostika in vitro vzorky pacientům odebrané se zpracovávají s využitím radioizotopových technik Nejčastější radiosaturační analýza (RIA), která slouží ke zjišťování koncentrace složitých biologických látek v krevním séru - hormonů, tumorových markerů a jiných biologicky významných látek.

Diagnostika in vivo Při radionuklidové diagnostice in vivo se pacientovi aplikuje (většinou intravenózně nebo perorálně) malé množství vhodné g -radioaktivní látky (tzv. radiondikátoru či radiofarmaka) Použitý radioindikátor je specifický pro jednotlivé orgány a druhy vyšetření

Aplikovaná radioaktivní látka vstoupí do metabolismu organismu distribuce podle svého chemického složení – fyziologicky či patologicky se hromadí v určitých orgánech a jejich částech vyloučení či přeskupení za emise záření gama, které díky své pronikavosti prochází tkání ven z organismu. Pomocí citlivých detektorů měříme toto záření g a zjišťujeme tak distribuci radiondikátoru v jednotlivých orgánech a strukturách uvnitř těla.

Scintigrafie gamakamery (scintilační kamery) Zobrazujeme v záření g distribuci radioindikátoru v organismu. Získáváme informace nejen anatomické, ale hlavně o orgánových funkcích a metabolismu. Matematickým vyhodnocením scintigrafických studií můžeme získat křivky časového průběhu distribuce radioindikátoru a vypočítat dynamické parametry charakterizující funkci příslušných orgánů.

…poskytuje dvourozměrný obraz orgánu a distribuci radiofarmaka,která odpovídá změnám metabolismu v orgánu

Počet gamakamer v ČR

Tomografická gamakamera SPECT jde o jednofotonovou emisní computerovou tomografii, která umožňuje rekonstrukci do třech řezů a event. i 3D zobrazení fotonové zářiče SPECT emitují pouze jednofotonové paprsky, používá se k detekci soustava čoček (kolimátorů) rozmístěných na kružnici okolo těla.

detektory kamery E.CAM , používaná metoda SPECT jednofotonová emisní tomografie umožňuje rekonstrukci do třech řezů a event. i 3D zobrazení

Radiofarmaka pro SPECT Využívá se odlišných radionuklidů (většinou Tc-99m s energií 140 keV, emitujících paprsky fotonů) 131I NATRIUM IODHIPPURICUM inj. - diagnostika funkce ledvin Chlorid thalný (201Tl) inj. - diagnostika poruch prokrvení srdce (ICHS, IM apod.) 111In chlorid inditý ster. roztok - pro značení komplexotvorných látek, protilátek a buněčných složek krve

Radiofarmaka pro SPECT Poskytuje ODDĚLENÍ SPECT RADIOFARMAKA Ústav jaderného výzkumu Řež a.s. návrh, prodej a zavádění technologií pro výrobu radiofarmak a radiochemikálií návrh, prodej a zavádění technologií pro výrobu kitů lyofilizační servis rozplňovaných roztoků do lahviček k opakovanému odběru výrobu radiofarmak a kitů.

Počet SPECT vyšetření v ČR

Tomografická gamakamera PET k zobrazení používá metabolické aktivity pozitronových radiofarmak detekuje fotony anihilačního záření gama (o energii 511 keV) vylétající v protilehlých směrech při anihilaci pozitronů vyzařovaných b+ radioindikátorem aplikovaným pacientovi. v současné době je to metodika s největší perspektivou

Historie PET v ČR koncem roku 1997 byl projekt přesměrován do Nemocnice Na Homolce V průběhu roku 1998 probíhaly projekční práce v červnu roku 1999 byly dokončeny stavební úpravy byla instalována PET kamera a 25.8.1999 bylo provedeno první PET vyšetření v ČR.

Hlavní výhody unikátní vlastnosti vzniku a šíření dvou kvant anihilačního záření gama s energií 511 keV umožňují převést 2D zobrazení se stejnými vlastnostmi bez ohledu na umístění emisního zdroje. Velká detekční účinnost způsobená velkým prostorovým úhlem koincidenční detekce Dostupné biologicky použitelné radionuklidy s krátkým fyzikálním poločasem rozpadu

Příklad zobrazení biologické tkáně pomocí PET

Radiofarmaka pro PET Výroba radiofarmaka se provádí pomocí systému RDS (Radioisotope Delivery System) cyklotron, biosyntetizátor a řídící počítač Toto zařízení má každá nemocnice provádějící vyšetření pomocí PET.

Radiofarmaka pro PET Radiofarmaka lze rozdělit na pět hlavních skupin podle nestabilního prvku vyskytujícího se ve sloučenině. kyslíkové (poločas rozpadu je 2,1 min) dusíkové (poločas rozpadu je 10,0 min) karbonové (poločas rozpadu je 20,4 min) fluorové (poločas rozpadu je 109,0 min) rubidiové (poločas rozpadu je 1,25 min)

Radiofarmaka pro PET V České republice se v současné době používá pouze radiofarmakon na bázi fluoru, konkrétně fluorodeoxidglukóza (FDG). Lze ji použít v neurologii, kardiologii a onkologii. Ústav jaderného výzkumu Řež a.s. Oddělení PET Radiofarmaka je součástí PET CENTRA PRAHA v areálu Nemocnice Na Homolce

výrobní stíněné boxy s výrobními moduly k chemickému zpracování pozitronových nuklidů Cyklotron - produkce pozitronových nuklidů firmy IBA ( ion beam aplication), Belgie

Statistika nemocnice na Homolce

Radiofarmaka 2000 – 2005 NÁKLADY HRAZENÉ VZP ČR V průběhu let 2000 až 2005 podpora tří projektů Snaha umožnit zavedení nových, moderních radiofarmak do běžného používání. Umožnění sledování jak léčebného, tak ekonomického efektu.

První projekt, který byl zahájen v roce 2000 a byl zařazen mimo rámec paušálních plateb, bylo hrazení výkonu a radiofarmaka 18F Fluordeoxyglukóza (FDG) PET centru Na Homolce. Náklady na radiofarmakum rok 2002 - 24,2 mil. Kč rok 2003 - 37 mil. Kč rok 2004 (otevření dalšího PET centra) stouply náklady na 101 mil. Kč.

Výsledky, které měly doložit, k jakým změnám v následné terapii po diagnostice 18F FDG došlo, nebyly nikdy dostatečné.

Druhý projekt (velmi rozsáhlý), měl umožnit propracování diagnostiky Parkinsonovy choroby, doporučených standardních postupů a kvantifikaci metody tříleté mimořádné hrazení radiofarmaka 123I DaTscan v pěti, odbornou společností doporučených, centrech. Projekt zahájen v roce 2003 a uzavřen v roce 2005. Roční náklady na projekt byly 4,5 mil Kč.

Tento sledovaný projekt postupně splňoval podmínky zadání a mimořádně se projevila i snaha o spolupráci pracovišť nukleární medicíny a neurologie.

Třetí projekt, mimořádně hrazené radiofarmakum od roku 2005 přípravek 90Y Zavalin pro terapii folikulárního typu non Hodgkinova lymfomu s tvorbou buněk CD23. Problémy se zaváděním (cena, spolupráce pracoviště hematologie a nukleární medicíny)

VZP ČR uvolnila finanční prostředky pouze pro jediné pracoviště nukleární medicíny v ČR ve FN v Olomouci, a to ve výši 4,2 mil. Kč na pololetní období. Zatím nebylo možné provést hodnocení.

Použité zdroje: Česká společnost nukleární medicíny Nemocnice na Homolce Ústav jaderného výzkumu Řež a.s. Všeobecná zdravotní pojišťovna, Praha