Informační a poradenský systém KONCEPT – informační a poradenský systém v dalším vzdělávání Shrnutí analýzy a doporučení předaných v srpnu 2010 Ing. Zuzana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Kariérové poradenství
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Podstata a role bilanční diagnostiky: Porovnání některých aspektů bilance kompetencí v ČR, Francii a Německu Tento projekt je financován z ESF a státního.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
EURES – vaše práce v Evropě
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Realizační tým ICZ duben 2005
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
Informační kulturní portál
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
© 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o. a OKsystems s.r.o. Všechna práva.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Hlavní manažér SP Kvalita I
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Informační a poradenský systém KONCEPT – informační a poradenský systém v dalším vzdělávání Shrnutí analýzy a doporučení předaných v srpnu 2010 Ing. Zuzana Freibergová, Národní vzdělávací fond RNDr. Jiří Skřivánek, OKsystem

Informační a poradenský systém pro DV  Zadání:  Analýza (legislativa, poradenské služby, informační zdroje a poradenské nástroje)  Externí hodnocení (Indikační expertní anketa, dva semináře se zástupci cílových skupin, strukturované rozhovory s poradci)  Návrh modelu (doporučení)  Řešitelé:  OKsystem s.r.o.  TREXIMA, spol. s r. o.  Národní vzdělávací fond, o. p. s. ... pro Národní ústav odborného vzdělávání v Praze v období od 6.4. do

Analyticko-koncepční studie informačního a poradenského systému pro další vzdělávání poradci – lidé a organizace, které poskytují poradenské služby o dalším vzdělávání veřejnosti, informační zdroje a poradenské nástroje – počítačové aplikace, databáze, internetové stránky, které pomáhají veřejnosti i poradcům orientovat se, legislativa, která reguluje a ovlivňuje poskytování poradenských služeb.

Koncept poradenských služeb pro další vzdělávání Cíl: Poradenský systém jako dostupná služba pro všechny Motto: Každý má svého poradce Každý zná svého poradce Každý má rád svého poradce

Členové IP sítě pro další vzdělávání  Poskytovatelé informačních a poradenských služeb především resortů školství a zaměstnanosti:  klíčoví členové,  další – dobrovolní členové.  Členové musí splnit podmínky registrace. Ať každý dělá, co nejlépe umí, a podporujme jeho rozvoj! Zachovejme, co funguje!

Potenciální klíčoví členové IP sítě pro DV a 3 úrovně služeb 6

Podmínky pro vstup do sítě

Návrh systému vzdělávání Příklady témat vzdělávacích modulů: Poradenský proces Orientace ve vzdělávací nabídce Uznávání odborných kvalifikací Orientace na trhu práce Rozvoj měkkých dovedností Poradenství z pohledu regionálního rozvoje Práce s diagnostickými nástroji ICT nástroje a zdroje

Schéma řídících struktur DV a IP služeb pro DV Metodické centrum koordinované řízení celé sítě, podpora spolupráce sítě, vedení registru poradců, aktualizace, informačních zdrojů atd. Krajský koordinátor metodická podpora, vyhledávání a potvrzování nových členů, sběr informací o vzdělávací nabídce, monitorování kvality poskytovaných služeb. atd.

Koncept poradenských služeb pro další vzdělávání Cíl: Informační a aplikační zabezpečení a propojení sítě poradců pro další vzdělávání Motto: Síť poradců funguje s podporou:  on-line propojení,  informačních zdrojů,  poradenských nástrojů.

Informační zdroje a poradenské nástroje (Jiří Skřivánek)  Analýza  Plošný průzkum informačních zdrojů a poradenských nástrojů – dlouhý seznam, hrubá klasifikace  Cílený průzkum podrobněji popsal několik hlavních informačních zdrojů  Informační zdroje a poradenské nástroje existují, ale...  jsou roztříštěné, je jich snad až příliš mnoho  nejsou provázané, nespolupracují  nedosahují synergického efektu  Doporučení  Páteřní systém  Informační systém pro poradce  Kompetenční přístup

Plošný průzkum Klasifikace zdrojů a nástrojů SegmentTyp zdrojePoč.Úplnost průzkumu v ČR Porozumění sobě Testy18 Průzkum zahrnuje většinu nástrojů Poznávání okolní reality Výzkum52 Průzkum zahrnuje většinu zdrojů Rozcestník16 Průzkum zahrnuje většinu zdrojů Články36 Průzkum zahrnuje většinu zdrojů Trh práce Povolání16 Průzkum je úplný Nabídka pracovních míst55 Průzkum je úplný Vzdělávání Školy23 Průzkum je úplný Kurzy53 Průzkum je úplný Vzdělavatelé25 Průzkum zahrnuje většinu zdrojů Firemní web54 Průzkum je namátkový E-learning12 Průzkum je namátkový Rozhodování Podpora rozhodování19 Průzkum je úplný Ucházení se o práci, studium Profesní životopis27 Průzkum je úplný Formalizace kompetencí Kvalifikace13 Průzkum je úplný Akreditace12 Průzkum zahrnuje většinu zdrojů  Celkový počet identifikovaných zdrojů a nástrojů: job serverů 53 serverů s kurzy

Cílený průzkum Poradenský nástroj Jednoznačný vztah k DV Dobrý nápad ale zatím nedotažený do konce Významný rozsah používání nástroje Okrajová podpora DV COMDI xx JOB-TIPx x IPSYSxx ISA xx Orienteexpress x x CD Průvodce volbou povolání NÚOV x NSPxx NSKxx Portál MPSV xx KTPx x DAT CZx x Průvodce světem povolání xx Budoucnost profesí x x Atlas školství x EDUCITYx x UNIVxx ISPV x Kam na školu – CD s nabídkou středních škol a vyučovaných oborů v ČR x Analýzy k uplatnění absolventů a dalších souvislostech o trhu práce realizované NÚOV X Karty povolání na úřadech práce X Jobs.cz xX Sprace.cz X Monster.cz xX  Detailní mapování funkcí, kvality a využívání  23 vybraných zdrojů a nástrojů

Doporučení 1: Páteřní informační systém Systém pro poradce Systém pro veřejnost...  Data ze státních projektů do jedné databáze  Otevřené rozhraní pro IS (včetně komerčních)  Profil uživatele – zabezpečené uložení osobních dat

Doporučení 2: Informační systém pro poradce  Postavme informační systém pro kariérové poradce, bez ohledu na to, kde pracují  Běžné funkce pro evidenci klientů (katalog klientů, poznámky ze sezení, plán a historie práce s klientem,...)  Profesionální diagnostické nástroje  Vzájemná komunikace poradců (registr poradců, diskusní skupiny, rozcestník pro poradce, případové studie)  Vzorové využití páteřního systému  Klasifikace povolání, volná místa, profesní kurzy,...  Bezpečná správa dat o klientech

Doporučení 3: Kompetenční přístup  Do páteřní databáze umíme vložit dost užitečných dat (povolání, profesní kurzy, volná místa,...)  Neumím je dobře provázat  Který kurz je vhodný pro která povolání?  Zvýší certifikát moje šance získat toto volné místo? ....  Doporučené řešení: Kompetence (dovednosti,....)  Potíže – vhodný rozsah databáze kompetencí; srozumitelnost pro uživatele  Ověřit použitelnost (modelová aplikace, ověření na vzorku uživatelů, mezinárodní spolupráce,...)  Zabudovat do páteřní databáze

Děkujeme za pozornost Úplná závěrečná zpráva z dílčího projektu je ke stažení na adrese: Děkujeme za pozornost Zuzana Freibergová, NVFJiří Skřivánek, OKsystem