Prosper Golf Resort Čeladná | 27.6.2012 Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Advertisements

Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická bilance Moravskoslezského kraje tvorba, výstupy, užití
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Diskuse k aktualizaci státní energetické koncepce Budoucnost energetiky ČR 18. a 19. března 2003 Poděbrady Dopady aktualizace SEK na teplárenství a kogeneraci.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Teplárna Otrokovice a.s.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Ing. Jakub Dostál Energetika.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
ESZS Regulace TE.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Vytápění Dálkové vytápění
Operační program životní prostředí
E1 Regulace TE.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Seminář k tématice: Nevyjmenované zdroje a odpojování od CZT
Transkript prezentace:

Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing. Tomáš Duda CityPlan spol. s r.o.

Evropský normativní rámec hodnocení faktoru primární energie 2005: prEN metodika výpočtu kritéria „faktor primární energie“ V roce 2007 byl uvedený návrh normy přijat jako současně platná norma EN , která se v podstatě neliší od původního návrhu

Důvody hodnocení Růst obtížnosti získávání primární energie → růst cen užitné energie Snižující se spolehlivost dodávek energie (tlak na růst soběstačnosti regionů) 2030: dovoz primární energie do Evropy asi 70 % z celkem spotřebované energie (riziko bezpečnosti a spolehlivosti) Tuzemské zdroje primární energie nepostačují pro krytí potřeby energie - zásoby uhlí budou vyčerpány, zásoby ropy a zemního plynu jsou vzhledem k rozsahu spotřeby zanedbatelné Celková vlastní spotřeba energie: v r činil dovoz energie do ČR 45 %; v r se předpokládá dovoz 60 %

Užitek z hodnocení Efektivnější hospodaření energií, zlepšení ekonomiky a životního prostředí – Posouzení shody energetických parametrů a cílů s normami – Optimalizace systémů změnou vstupních parametrů – Hodnocení úsporných opatření existujícího systému změnou způsobu provozu nebo výměnou jeho částí

Definice základních pojmů Energie dodaná Q C – energie na výstupu z vyšetřovaného systému dodaná spotřebiteli Energie primární Q P – energie, která neprošla žádným transformačním procesem (obnovitelná nebo neobnovitelná) Faktor primární energie – veškerá primární energie dělená dodanou energií F pe = Q P / Q C Faktor neobnovitelné primární energie – primární neobnovitelná energie dělená dodanou energií (F npe )

Přístup k výpočtu F pe a F npe představují spotřebu primární energie celého zásobovacího řetězce od těžby přes dopravu až po poslední energetickou transformaci (elektrárna, teplárna, kotel, …) Pro výpočet byl použit výpočtový program GEMIS Pro možnost porovnání dalších parametrů (ekonomických a environmentálních) jsou výpočty vztaženy k 1 MWh vyrobené elektřiny a tepla Je zahrnuta i nepřímá energie na výrobu materiálů

GEMIS Globální Emisní Model Integrovaných Systémů (Global Emission Model of Integrated Systems) Lineární bilanční model Procesy: – Energetika – Doprava – Zpracovatelský průmysl – Zemědělství

GEMIS modeluje procesní řetězce skládáním jako LEGO F pe F npe

GEMIS výsledky Kvantitativní data Kvalitativní data Environmentální aspekty Náklady Škodlivé látky Skleníkové plyny interní externí Bilance paliva, materiály, přepravní výkony Spotřeba zdrojů (prvotních i druhotných) rizika odpady mikroekologieplocha tuhé látky, Pevné odpady popeloviny, produkty odsíření ostatní odpady Kapalné odpady Prostorové nároky Poznámka: u všech kvantitativních aspektů jsou vyhodnocovány podíly globální lokální Zaměstnanost Skleníko vé plyny Kvalita ovzduší Náklady z hlediska investora Náklady z hlediska společnosti Čerpání zdrojů F pe a F npe Rozlišení kde k dopadům dochází Odpady

Vstupy a výstupy procesů (např. uhlí, plyn, elektřina, teplo) Např. těžba uhlí, výroba tepla, výroba elektřiny, rozvod elektřiny, rozvod plynu, nákladní doprava Např. porovnání různých způsobů výroby elektřiny a tepla

zobrazení všech hlavních i pomocných procesů, které jsou nutné pro zajištění funkce pomocné suroviny T-transport pomocná energie byprodukty

Dlouhý řetězec - peníze opouštějí region a i ČR

Krátký řetězec – peníze za teplo a elektřinu zůstávají v regionu

Nejkratší řetězec mají prvotní teplo a prvotní elektřina, vstupy se nemusí kupovat

komentář k procesu česky … … a anglicky

základní informace kdo kdy

předcházející proces palivo doprava paliva výkon využití zaměstnanost účinnost ztráty vyrobená elektřina kogenerací nahrazený proces Technické údaje

Faktor neobnovitelné energie výroby elektřiny

Faktor neobnovitelné energie výroby tepla kogenerací

Faktor neobnovitelné energie mono-výroby tepla

Závěr Nejnižší faktory neobnovitelné primární energie mají technologie využívající: – degazační, koksárenské a vysokopecní plyny, – biomasu, – a solární energii. Kogenerační technologie mají nižší faktor primární energie než oddělená výroba tepla či elektřiny Největší faktor primární energie má teplo z elektřiny