Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu
Advertisements

POUŠŤ Vyprahlá krajina.
SAVANY Mgr. Josef Koumar. SAVANY Mgr. Josef Koumar.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ CZ.1.07/1.1.10/
Registrační číslo projektu
AFRIKA Geografická poloha.
SEVERNÍ AFRIKA.
GEOBIOMY Geobiomy=typy krajiny Převládají 4 typy:
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Cizokrajné ekosystémy
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
POUŠTĚ.
PODNEBNÉ PÁSY.
Registrační číslo projektu
AFRIKA – rostliny a živočichové
Registrační číslo projektu
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI20 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Savany Anotace Prezentace zpracovává informace o savaně. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie zástupců fauny. Autor Mgr. Hana Korečková.
Tropické deštné lesy Tropický deštný les, též tropický deštný prales, je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Obvykle se uvádí jako dolní.
Monzunové lesy povodně a záplavy
Pouště Anotace Prezentace zpracovává informace o pouštích mírného i tropického pásu naší planety. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie.
Poušť.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podnebím a přírodními podmínkami.
Registrační číslo projektu
PROJEKT VEGETAČNÍ PÁSY SVĚTA ( BIOSFÉRA) savany
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Registrační číslo projektu
Biosféra.
SAVANY.
Tropický pás savana a poušť
Počítačová prezentace
Křížovka - Tropický deštný les
NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA. NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA.
Afrika – celkový přehled
Savany.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Tropický pás-savana.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Severní Afrika.
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
TROPICKÝ PÁS Mgr. Renata Šimková Přírodověda 5.tř.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_233_PR5 Předmět: Přírodověda.
VY_32_INOVACE_ Subtropické pásmo Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Subtropický podnebný pás
než začnete prohlížet prezentaci ...
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
VY_32_INOVACE_16_Z_SAVANY
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
POUŠTĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-15.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
VY_32_INOVACE_11_Z_HORKÉ POUŠTĚ
Jméno autora výukového materiálu
VY_32_INOVACE_
Zeměpis – podnebí Afriky
Rozšiřování pouští.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8..ročník 03_Přírodní oblasti světa – I.
Savany.
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
Dle kapitoly Afrika – „Pouště i pralesy“
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
SAVANY.
Pouště a polopouště.
Sahel – nejchudší část Afriky
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Pouště a savany Autor Mgr. Robert Jiran

ZEMĚPIS PRO 6. ROČNÍK Pouště a polopouště Učebnice FRAUS . Fraus str. 60 - 61 . Pouště a polopouště . Práce s atlasem . Sahara a další pouště . Fauna . Savana . Sahel . Opakování

POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ Poušť je neúrodná oblast, která trpí nedostatkem vody. Jedním z charakteristických rysů je nedostatek vegetace. Klasickým příkladem pouště je Sahara či Arabská poušť. Rozeznáváme čtyři základní druhy pouští: skalnatá poušť, kamenitá poušť, štěrková poušť , písečná poušť. Dále rozdělujeme pouště na horké (tropický pás) a chladné (mírný pás). V poušti naprší méně než 200mm srážek. Nejznámější pouště: Sahara, Kalahari, Gobi, Velká písečná poušť, Atacama, Arabská poušť - najděte na mapě Sahara je největší poušť světa; rozlohou 9 milionů km² zaujímá téměř stejnou plochu jako Čína nebo USA. Rozkládá se od severoafrického pobřeží Atlantského oceánu až k pobřeží Rudého moře na území 10 států (Egypt, Libye, Alžírsko, Tunisko, Maroko, Mauritánie, Niger, Čad, Mali a Súdán – najděte na mapě). Slovo oáza, které Egypťané užívali pro oblasti vegetace v Libyjské poušti západně od Nilu, má původní význam kotel. Oázy jsou ve skutečnosti téměř nepropustné prohlubně v terénu, bohaté na studny a prameny a od nepaměti příznivé pro zemědělství a vinařství.

Arabská poušť Sahara Kalahari

Písečná duna je písečný přesyp, který vzniká převážně v pouštních oblastech a nebo vlivem větrného odnosu částic v oblasti plážového pobřeží. Písečná duna je tvořena z drobných písečných zrnek, které jsou větrnou silou neustále přenášeny z jednoho místa na jiné. Nomádi jsou komunity lidí, jejichž způsob života preferuje spíše neustálé kočování z jednoho místa někam jinam spíše, než usedlý život na jednom místě. Fauna – fenek berberský, plazi a štíři, surikaty, hmyz a pavouci, velbloudi, netopýři

Savana Savana je označení pro travnaté oblasti tropických a subtropických oblastí. Během roku je zde vyhraněné období dešťů a období sucha (dvě roční období). V podobných klimatických podmínkách se vyskytují opadavé lesy. Monzun je vítr, který mění směr se změnou ročního období. V létě přináší vlhký vzduch z oceánu na pevninu, a v zimě suchý vzduch z pevniny do moře. Monzuny se objevují v celé Africe, Asii, ale nikde nehrají tak důležitou roli, jako na Indickém subkontinentu. V období od června do září sem přináší letní monzun vytrvalý déšť, tak životodárný pro rýži a jiné plodiny. Díky nim přežívá jedna desetina světové populace. Monzuny ohlašují, alespoň pro některé oblasti, příchod jednoho z nejmokřejších počasí na světě. Do východní Afriky, Indie a jihovýchodní Asie přinášejí nejmohutnější a nejpravidelnější deště na světě. Sahel je název krajinného typu v Africe na jižním okraji Sahary. Zahrnuje pás stepí a savan táhnoucích se napříč kontinentem od západu k východu, na území Mauritánie, Senegalu, Mali, Nigeru, Čadu, Súdánu a Etiopie (najděte v mapě) . Je zde suché podnebí, ročně naprší 100–500 mm a to v pravidelných až 3 měsíce trvajících obdobích dešťů. Suchomilná vegetace umožňuje pastevní chov dobytka. V důsledku katastrofálního sucha, které v posledních letech zasáhlo Sahel, se zhoršily životní podmínky v této oblasti.

Fauna lev, gepard, hyena, pakoně, antilopy, žirafa, buvol, zebra, slon, hroch, nosorožec, mravenci a termiti, v Austrálii žije klokan, koala, pes dingo nebo emu hnědý. Flóra blahovičník, akácie, baobab

OPAKOVÁNÍ Uveď tři typy pouští. Jmenuj tři nejznámější pouště světa. Vysvětli co je oáza. Fauna na poušti. Co je savana? Co je monzun? Fauna na savanách? 1. Skalnatá poušť, kamenitá poušť, štěrková poušť , písečná poušť. 2. Sahara, Kalahari, Gobi, Velká písečná poušť, Atacama, Arabská poušť. 3. Oáza je úrodné místo v poušti s vlastním zdrojem vody. 4. Plazi a štíři, hmyz a pavouci, velbloudi. 5. Je to označení pro travnaté oblasti tropických a subtropických oblastí. 6. Monzun je vítr, který mění směr se změnou ročního období. 7. lev, gepard, hyena, pakoně, antilopy, žirafa, buvol, zebra, slon, hroch, nosorožec, mravenci a termiti, v Austrálii žije klokan, koala, pes dingo nebo emu hnědý