Měření času. Sluneční hodiny používali již staří Řekové. Římané se s nimi seznámili poměrně pozdě, “teprve” roku 263 př. .n. l. Byla to válečná kořist.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

Měření na mapách.
Měření času (Učebnice strana 96 – 99)
Navigace Historie a současnost Ing. Michal Hruška
Jak se neztratit na moři?
Jak se neztratit na moři?
Čas Lukáš Král.
Čas Hana Krátká, Zuzana Macháčková Úvod
Čas Ing. Radek Pavela.
Čas, hodiny a měření času
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011
Stroj času Sojková Aneta.
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Pavel Dohnal Novinky ve vědě a technice
Čas a jeho měření.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Paulus Lukáš Co je to čas ?.
Fyzika Účinky síly.
Název materiálu: ČAS – výklad učiva.
VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
Dotykové displeje Petr Zeman.
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Měření času Fyzika Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová
Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem.
Tato prezentace byla vytvořena
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektronické měřicí přístroje
Sluneční hodiny Zajímavost
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ČAS Běží, běží a nemá nohy. LC.
Stroj času Linda Leová.
Zprovoznění návratové sondy na tokamaku Compass
Částicová stavba látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_Čas AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Měření času Projekt z fyziky.
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek.
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Struktura měřícího řetězce
Měření času Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření času
Čas Čas jako fyzikální veličina Převody jednotek času.
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakou fyzikální veličinou se budeme dnes zabývat?  Závodník uběhl 60.
ČAS Mgr. Alena Ščuková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Ščuková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Ing. Petr Hanáček ELEKTRONICKÉ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE.
Rohová, Krejčířová, Vančurová, Dorazilová Gymnázium Jakuba Škody, Přerov ˇ.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Andrea Kolářová
zpracovaný v rámci projektu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Elektrické měřící přístroje
Jednotky času.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Měření kmitočtu.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Ichtyosauři RYBOJEŠTĚŘI.
ČAS A MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

Měření času. Sluneční hodiny používali již staří Řekové. Římané se s nimi seznámili poměrně pozdě, “teprve” roku 263 př. .n. l. Byla to válečná kořist ze sicilského města Catania. Kořist se jim však nevyplatila: hodiny byly totiž sestrojeny pro jinou zeměpisnou šířku a tak ukazovaly špatně. To však v Římě zjistili až za 99 let!

Přesýpací hodiny jsou typem hodin, které využívají pohyb písku způsobený gravitací pro měření času. Přesýpací hodiny byly jednou z mála spolehlivých metod měření času na moři, takže se má obecně zato, že se používaly již v 11. století, kdy pomáhaly společně s magnetickým kompasem navigovat loď. Nicméně důkazy o existenci přesýpacích hodin pocházejí až ze 14.století, díky obrazu z roku 1328 malíře Ambrogia Lorenzettiho. Nejstarší psaná zmínka pochází ze stejného období. Od 15. století se již přesýpací hodiny používaly v nejrůznějších odvětvích, na moři, v kostele, v průmyslu či v gastronomii. Byly prvním spolehlivým, opakovaně použitelným a poměrně přesným měřidlem času.

Závaží a kyvadlo sice umožňují sestrojení hodinového stroje s relativně značnou přesností, nehodí se však pro kapesní nebo dokonce náramkové hodinky. Stavbu hodin malých rozměrů umožnilo nahrazení tíhy závaží silou spirálové pružiny - hodinového pera. Prvním kapesním hodinám poháněným pružinou se pro jejich velikost a tvar říkalo “norimberské vajíčko”. Sestrojil je kolem roku 1500 norimberský mistr hodinář Peter Henlein. Během následujících let vznikaly desítky dalších návrhů, ale hodiny stále ještě plně nevyhovovaly. Především rozdíly v teplotách způsobovaly, že hodiny ovládané perem měnily svoji rychlost. Teprve až v 18. století došlo, a to téměř najednou ve 3 místech (Anglii, Francii, Švýcarsku) k sestrojení skutečných chronometrů založených na principu pera a nepokoje. Nepokoj je tvořen setrvačníkovým kolečkem (setrvačkou), kterým střídavě na obě strany pohybuje slabá spirálová pružina (vlásek).

Orloj (z latinského horologium) jsou mechanické hodiny se zvláštním mechanismem, které kromě času ukazují i polohu některých nebeských těles na obloze.

V roce 1927 Američan kanadského původu Warren A V roce 1927 Američan kanadského původu Warren A. Marrison hledal v Bellových telefonních laboratořích vhodný kmitočtový standard. Přitom využil svých dřívějších zkušeností s piezoelektřinou a sestrojil velice přesné hodiny řízené kmitočtem křemíkového krystalu v elektrickém obvodu (podle tvaru krystalu a velikosti napětí od 32,768 kHz do 4,1 MHz). Tento typ hodin se však začal používat teprve za 2. světové války a to pouze na astronomické časové standardy. Do běžného života pronikly krystalem řízené hodiny a hodinky až kolem roku 1970, a to buď v klasické podobě s ručičkami nebo tzv. digitální, tj. s displejem z tekutých krystalů. Přesnost těchto hodin je řádově 2 ms za měsíc (nejpřesnější kyvadlové mají přesnost 2 ms za den). Digitální hodinky prošly rychlým a bouřlivým vývojem. Dnes nám mohou bez problémů poskytnout všechny údaje jako nejsložitější hodinky mechanické a ještě mnohem více. Záleží pouze na vložených financích

Atomové hodiny jsou velmi přesné hodiny Jejich přesnost je taková, že může dojít k odchylce maximálně jedné sekundy za 1 milion let. První atomové hodiny byly postaveny v roce 1949 v USA. První přesné atomové hodiny byly postaveny Louisem Essenem v roce 1955.