Debian Unixová distribuce. Historie První zmínka pochází z 16. srpna 1993. Zakladatelem je Ian Murdock, který v té době studoval na univerzitě. Je vytvářen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Advertisements

MIGRACE SYSTÉMU ALEPH A IMPLEMENTACE PRIMO V KNIHOVNĚ ANTONÍNA ŠVEHLY Setkání uživatelů Aleph, Brno Veronika Synková (ÚZEI KAŠ), Martin.
VN zdroj pro TILECAL vila Lanna
MSN vs. Skype MSN vs. Skype souboj IM. MSN vs. Skype MSN vs. Skype IM souboj Instant Messaging • zasílání textových, okamžitě zobrazovaných zpráv mezi.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Překlad Bath profilu 2.0 Martin Vojnar
Alternativa k MS Office leden Historie OpenSource Office Star Office –německá firma Star Division od roku 1994 OpenOffice –StarOffice přechod k.
Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE operační systémy
OS-PDA,kapesní PC,komunikátorů a smartphonů Vypracoval:Petr Rabada AT3.A Pátek
Operační systém Linux.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura systému Windows
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Co je Linux? Základní pojmy
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals. 1. Operating Systems Fundamentals 2 Srovnání desktopových OS a NOSs  workstation jednouživatelské jednoúlohové.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
alternativní operační systém
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Operační systém Android
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Internetový prohlížeč
Web 2.0 Štěpán Bechynský Microsoft. Web 2.0 aplikace.
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Operační systémy Název a adresa školy
Operační systém GNU Linux
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
GNU/Linux BRUNO PFOHL. Co je to Linux ?  Operační systém založený na Linuxovém jádru  Vychází z myšlenek unixového jádra a proto se občas můžete setkat.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
KDE – Lukáš Tinkl - KDE – desktop pro uživatele i vývojáře Lukáš Tinkl
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vývoj software pro Linuxové distribuce Installfest Praha,
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Srovnání operačních systémů
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
Linux UBUNTU Robert Mohos, 3IT.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy Emanuel Soule.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Instalace programů do Linuxu
Návod k použití 1 Odstraňte čáry a texty, které nepotřebujete. 2
Linux - instalace software
Transkript prezentace:

Debian Unixová distribuce

Historie První zmínka pochází z 16. srpna Zakladatelem je Ian Murdock, který v té době studoval na univerzitě. Je vytvářen velkou řadou dobrovolníků z celého světa. Projekt získává peníze na pokrytí nákladů z příspěvků a darů Název Debian je složeninou jeho dnes bývalé ženy Debry a jeho jména Ian „deb ien“

Debian se utvářel mezi 1994 a 1995 rokem V roce 1996 vyšla první stabilní verze Je to jedna z nejrozšířenějších linuxových distribucí na světě. Nepoužívá balíčkovací systém postavený na RPM (RPM Package Manager, dříve Red Hat Package Manager), ale má vlastní balíčkovací systém tzv. deb-balíčků, který je velmi propracovaný a umožňuje velmi jednoduše provádět správu balíčků z různých zdrojů. Nazývá se Advanced Packaging Tool (APT). Debian je pro svou stabilitu a jednoduchou údržbu velmi oblíbený zejména pro serverové instalace, naopak jeho podíl na desktopech v posledních letech poněkud poklesl, zejména po příchodu distribuce Ubuntu, která je ovšem na Debianu založena.

Verze Debianu Debian má tři hlavní větve: stable – stabilní, otestovaný a chyb zbavený, připravený pro nasazení i v kritických aplikacích. testing – testovací unstable – „nestabilní“, vývojářská větev, používaná převážně vývojáři, nadšenci a lidmi, kteří chtějí žít na ostří Kromě toho existují dvě další větve: oldstable – zastaralý software, který byl kdysi stable. experimental – experimentální větev

Vydání Vydání Debianu se označují jmény podle postaviček z filmu Toy story). 5.0 – lenny, 14. února – etch, 8. dubna – sarge, 6. červen – woody, 19. červenec – potato, 15. srpen – slink, 9. březen – hamm, 24. červenec – bo, 2. červen – rex, 12. prosinec – buzz, 17. červen 1996 Kromě toho: squeeze, bude další vydání po lenny unstable větev se pořád jmenuje Sid (to byl ten zlý chlapec, který ve filmu ničil hračky)

Porty na jiná jádra Přestože je dnes Debian znám především jako distribuce GNU/Linuxu, je vyvíjeno také několik variant Debianu s jádry jinými než Linux. Tyto variace si ovšem zachovávají uživatelské prostředí z projektu GNU Vydané porty, označené jako stabilní: Debian GNU/Linux – první oficiální Debian, používající jádro Linux Dosud nevydané, ve vývoji: Debian GNU/Hurd – s jádrem HURD Debian GNU/NetBSD Debian GNU/kFreeBSD Nepodporované přímo projektem Debian: Nexenta OS (Debian GNU/OpenSolaris) – v současné době je dostupná alfa verze; systém je sice založen na Debianu, ale jeho vývoj není kontrol

Systémy založené na Debianu Ubuntu Linux (a jeho deriváty: Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, Linux Mint a další) Knoppix Danix Kanotix Sidux