Postavení Židů v protektorátním Československu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Osud Židů a Romů za protektorátu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Hitlerova diktatura v Německu
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Státní občanství a cizinecký režim
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Česká republika Demokratický stát.
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
Vědomostní soutěž 2. světová válka
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Život a smrt v okupované Evropě
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Holocaust českých Židů a Romů
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_702.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Protektorát Čechy a Morava
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vývoj české ústavnosti
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_10 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluHolocaust Anotace Prezentace vysvětluje pojem holocaust.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Holocaust slovenských židů. Situace po vzniku Slovenska 89 tisíc Židů na území Slovenska (4 % obyvatel) nacistický nátlak na řešení židovské otázky „definice.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Povodně 2002 Internetový portál Plzeňského kraje a Geografický informační systém kraje Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Základní pojmy právní – podzim 2016
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Válka u nás 1. část.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Veřejný ochránce práv.
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Transkript prezentace:

Postavení Židů v protektorátním Československu Politický rasismus a extrémismus v ČR a ve světě Anna Botková

Židé v protektorátu 15.3.1939 – na území protektorátu 118 310 Židů Definice podle vládního nařízení z 4.7.1939 (duben 1940): Žid ve smyslu tohoto nařízení jest: kdo pochází od nejméně tří podle rasy úplně židovských prarodičů. Za úplně židovského se považuje prarodič bez dalších předpokladů, jestliže přísluší nebo příslušel k židovské náboženské společnosti; za Žida se též považuje úplně židovský míšenec, pocházející od dvou židovských prarodičů; který dne 16. září 1935 náležel k židovské náboženské společnosti nebo po tomto dni do ní jest přijat, který dne 16. září 1935 byl v manželství se židem nebo s ním po tomto dni do manželství vstoupí, který pochází z manželství se židem uzavřeného po dni 17. září 1935, který pochází z nemanželského styku se židem a byl narozen jako nemanželský po dni 31. července 1936.

Židé v protektorátu

Omezené možnosti povolání Židé nesměli vykonávat funkce v soudnictví nebo veřejné správě Velmi omezen počet zaměstnaných Židů v oborech jako např.: Advokáti, notáři, soudci Lékaři, veterináři Učitelé veřejných škol, členy vědeckých ústavů Redaktoři periodických tiskopisů Zůstat mohl pouze určitý počet (cca 2%) zaměstnaných v těchto oborech, kteří zajišťovali služby židovským klientům (Tzn. učitelé na výhradně židovských školách, redaktoři tiskopisů určených pro židy a jako takové označených, apod.)

Omezené možnosti povolání

Označování Židů Označování občanských legitimací Označování Davidovou hvězdou Označování židovských obchodů Označování vkladních knížek Židů

Omezování vstupu na veřejná místa Omezení styku židovského a nežidovského obyvatelstva Zákaz vstupu do veřejných sadů, zahrad, lesů; do knihoven, muzeí, galerií; do určitých veřejných místností - restaurací, kaváren, hostinců, apod. Omezená nákupní doba a návštěvní doba na úřadech Zákaz prodlévání na vltavských březích

Omezování cestování Zákaz vycházet z bytu po osmé hodině večerní Zákaz měnit trvalé bydliště nebo se odtud přechodně vzdalovat Jízda dopravními prostředky 12.9.1940 – pouze v posledním vlečném vozu el. drah 21.10.1941 – zadní oddělení vozu – nastupovat museli poslední 1942 zákaz používání tramvají na kratší vzdálenosti Zákaz používat MHD v sobotu po 15 hodině, v neděli a o svátcích zákaz jezdit nájemnými auty nebo autodrožkami 1941 – povinnost odevzdat ŘP a doklady od vozidel

Omezování cestování

Nařízení týkající se majetku Nařízení Říšského protektora v Čechách a na Moravě o židovském majetku z 21. června 1939 Nesmí bez povolení nakládat se svým majetkem Vázaná bankovní konta Musí podat přehled o svých cennostech

Kdyby vás zajímalo víc… „Nemohl jsem na dnešek dlouho usnout a přemýšlel jsem a rovnal si v hlavě všechny ty zákazy, které se mne nějak, byť sebeméně, dotýkají. A protože je nedělní dopoledne, venku již druhý den sněží a teprve za několik hodin mám jet do Košíř, napíšu si sem ty zákazy, na které si vzpomenu, a až je napíšu, nechám pod nimi ještě hodně veliké místo pro ty, které se dostaví po dnešním dni. Nemám bohužel po ruce žádný pramen, podle kterého bych mohl postupovat, a tak jak seřazení, tak počet je víceméně náhodný. Jsou to tedy tyto zákazy:…“ Deníky Jiřího Ortena. Československý spisovatel: Praha 1958 Projekt Holocaust.cz Databáze obětí „konečného řešení židovské otázky“ Projekt Paměť národa Děkuji za pozornost

Zdroje KREJČOVÁ, Helena, a kol. Židé v protektorátu: Hlášení Židovské náboženské obce v roce 1942. 1. vyd. Praha : Maxdorf & Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 1997. ISBN 80-85270-67-6. S. 55 & 62. ORTEN, Jiří: Deníky Jiřího Ortena. 1958 Československý spisovatel Český rozhlas (http://www.radio.cz/cz/static/protektorat/konecne-reseni-zidovske-otazky) Holocaust.cz (http://www2.holocaust.cz/cz/resources/documents/laws) Institut Terezínské iniciativy (http://www.terezinstudies.cz/institute/index.html) Moderní dějiny – výukový portál (http://www.moderni-dejiny.cz/rubrika/48-ceskoslovensko-v-letech-1938-1945/) Paměť národa (http://www.pametnaroda.cz/page/index/title/what-is-memory-of-nations) Ústav pro studium totalitních režimů (http://www.ustrcr.cz/cs/protizidovska-opatreni-na-uzemi-protektoratu-cechy-a-morava#add4) Vládní nařízení ze 4.7.1939 – dostupné z portálu epravo.cz (http://www.epravo.cz/vyhledavani-aspi/?Id=8564&Section=1&IdPara=1&ParaC=2) Ukázky dobového tisku a dokumentů – originály uloženy v Národním archivu v Praze; digitalizováno Institutem Terezínské iniciativy s podporou nadačního fondu obětem holocaustu. Publikováno na portálu holocaust.cz (http://www2.holocaust.cz/cz/documents)