Sebezkušenost a sebereflexe

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
EFT – na emoce zaměřená terapie
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
PEČKY Václav Dřízhal ©2007 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ KOMUNIKACE,VYJEDNÁVÁNÍ.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Jak na to, aniž bychom se zničili
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Pozitivní hodnocení sebe
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
PODPORA VÝCHOVY ŽÁKŮ K OCHRANĚ PŘED RIZIKY A K BEZPEČNÉMU CHOVÁNÍ Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
PSYCHICKÉ STAVY.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Proč je důležité studovat Principy
a jeho využití u klientů po CMP
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Fotografie je ve skutečnosti zachycení světla Světla musí být pro správnou fotografii správné množství Úskalí: ▫ světelné podmínky během dne mění ▫ je.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Obecná psychologie II
Západočeská univerzita v Plzni Partner pro SOČ v Plzeňském kraji? Irena Vlachynská, Karel Jedlička Seminář pro autory SOČ, , Plzeň.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
ARTEFILETICKÁ FACILITACE A INTERVENCE RIZIKOVÝCH JEDINCŮ NA 2. STUPNÍCH ZÁKLADNÍCH ŠKOL Leona Běhounková 2007.
OSOBNOST.
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Psychologie štíhlé postavy
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Tříleté zkušenosti se zapojením do paliativní péče v rámci psychické podpory pacientů i rodinných příslušníků Mgr. Milena Malá, Zdravotní klaun, o. p.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Sebepoznání a sebereflexe
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Psychologické aspekty zdraví
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 8. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
DOBRODRUŽSTVÍ ZMĚNY A SEBEPOZNÁNÍ. 3 HLAVNÍ TÉMATA:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Učení, praktické aplikace principů učení
Sebepoznání a sebepojetí
MOTIVACE.
Pozornost, diagnostika pozornosti
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Stres.
Transkript prezentace:

Sebezkušenost a sebereflexe Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014 Tento projekt je spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky

Sebezkušenost a sebereflexe Vnímání detailů i celistvosti v tichu (bez verbální komunikace) „Představování“: a) beze slov b) říci své jméno Vnímat – co vidím, co se děje uvnitř mne fyzické i pocity Reflexe pocitů a diskuse Byly pro Vás některé pocity nové, překvap.

Sebezkušenost a sebereflexe Cíle semináře zprostředkovat a umožnit zkušenost z náhledu na proces sebepoznání a práci s emocemi, zprostředkovat a umožnit zkušenost z náhledu na práci s emocemi, uvědomění si svého prožívání ukázat význam a přínos sebepoznání nejen pro práci pedagoga, ale i význam a přínos do výbavy dovedností pro profesní život studentů

Sebezkušenost a sebereflexe Očekávání od semináře? Co Vás motivovalo k účasti na semináři? Jaké máte zkušenosti se sebepoznáním?

Sebepoznání Sebepoznání neboli introspekce je součástí kognitivní výzkumné metody v psychologii = metoda pozorování vlastních vnitřních prožitků a procesů probíhajících ve vědomí; neosvědčila se obzvláště při sledování rychlých duševních procesů. Druh introspekce - fenomenologie, spočívající v přezkoumání nezkreslené vnitřní  zkušenosti, zaměřuje se na smysluplné psychické celky…

Sebepoznání proces poznávání sebe sama v různých situacích, které nám umožňuje pochopit motivy a příčiny svého chování zdravé (správné) sebepojetí - informace získané od druhých lidí se shodují s našimi představami, o sobě samých (svých schopnostech, rolích, tělu apod.)

Možná zkreslení sebepoznání nekritičnost k sobě samému tendence vidět sebe sama v horším světle egoismus/narcismus pocit méněcennosti hypochondrie

Sebereflexe = odraz sebe sama = schopnost lidského vědomí obrátit se samo k sobě a pozorovat svou vlastní činnost. zahrnuje v sobě naše úvahy nad vlastním chováním a činy vede k analýze příčin našeho chování či jeho důsledků pomáhá odhalovat chyby v našem jednání a snažit se je napravovat

Sebepojetí má značný vliv na duševní zdraví či nemoc pozitivní sebepojetí je známkou duševně zdravého jedince negativní sebepojetí souvisí s maladaptací, depresí a dokonce se somatickým chováním

Sebepojetí = výchozí bod pro: Emoční stabilitu Vlastní rozvoj Být opravdový v práci s klientem/žákem Podpora sebeúcty žáků …

Přijmout sebe sama tak jak jsem Nezbytné východisko Být pravdivý Přijmout sebe sama tak jak jsem

Východiska, která neovlivním Jsem součástí vesmíru….. Cvičení: ABVUN, Místo ticha uvnitř nás Rodová historie Cvičení na dalším obrázku

Sebepoznání a sebereflexe Postavte se a nahlas se představte celým jménem v kontextu své původní rodiny Všímejte si vlastních pocitů při představování Reflexe pocitů a diskuse Byly pro mne některé pocity nové, překvapivé?

Život nemá zpátečku Wilfried Nelles

Život má vlastní pohyb a chce, abychom šli kupředu Osho: „Tiše sedě, nic nedělaje – tráva roste sama od sebe“, Herakleitos: - „Panta Rhei“ – vše plyne, - „Dvakrát nevstoupíš do téže řeky“

Život má vlastní pohyb a chce, abychom šli kupředu Stýskání po mládí Cosi se lidem nedostalo a čekají, že to odstanou od jiných Nedostatek lásky, péče, pozornosti od rodičů a chtějí to od partnerů

Život má vlastní pohyb a chce, abychom šli kupředu Jediná pomoc = poznání, že všechno je správné tak, jak to je, nebo bylo, že máme vše, co potřebujeme. Komplikace = naše vědomí - nedrží krok s pohybem života - chceme život zastavit, otočit… - vše marné STRES

Zkušenost s tichem

Život má vlastní pohyb a chce, abychom šli kupředu STRES = diskrepance mezi tím, co chci, cítím nebo si myslím, že musím dělat/být, a tím, co skutečně je. ÚČINNÁ TERAPIE = usmířit vědomí se skutečností.

Co nám může pomoct Všímat si, co nám tělo chce říct - přečíst si každý sám případovou studii - vnímat své pocity - kde je cítil v těle

Vývojové stupně vědomí a lidského života Prenatální – vědomí jednoty Dětství – skupinové vědomí Dospívání – vědomí JÁ Mladý dospělý (do 50 let) – vědomí propojenosti Zralý dospělý (50 – 75 let) – vědomí poslání Stáří (nad 75 let) – vědomí celistvosti Východ / smrt – kosmické vědomí

Doporučená literatura W. Nelles: - Život nemá zpátečku, Ježek, 2010 - Muži, ženy a láska - Obejmi svůj život M. Pörtner: Na osobu zaměřený přístup v práci s lidmi s mentálním postižením a s klienty vyžadujícími trvalou péči, Portál, 2009 D. Šiffelová: Rogersovská psychoterapie pro 21. století, Grada, 2010 P. Kopřiva a kol.: Respektovat a být respektován, Spirála 2008

Děkuji za pozornost.