IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ KRČNÍ PÁTEŘE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Advertisements

POLOHOVÁNÍ RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Léčebné polohy.
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
PŘILOŽENÍ POLNÍHO OBVAZU, TLAKOVÉHO OBVAZU A TURNIKETU
Transport a odsun.
FÁZE OBLOUKU.
MESIT – 8. květen MASÁŽE Jakub Mrva. Proč masáž? - patří mezi nejvhodnější metody regenerace sil po práci - pomáhá při nežádoucích stavech jako.
První pomoc Úrazy ve škole.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA
Obvodová nervová soustava
První pomoc při poranění elektrickým proudem
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
ZAJIŠTĚNÍ DÝCHACÍCH CEST
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
ZPRACOVAL: Zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Polytrauma J. Málek.
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Úrazy hlavy, krku, páteře a pánve
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
Demonstrace použití ZOLL AED Plus Přizpůsobeno ERC Guidelines 2005
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
Transport postiženého upravila Mgr. Zdeňka Kubíková 11/2007
VY_32_INOVACE_PPM11560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
První pomoc (PP) - zásady neodkladné resustitace
Zlomeniny, vyprošťování, třídění
Bezpečné nemocniční lůžko
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Popis svalů lidského těla
Doporu č ení Ministerstva zdravotnictví Č R Z důvodu umožnění studia jednotlivých rad je „listování“ manuální.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
TV 63 Výstup na žebřík a vytvoření prvního proudu Útok s automobilovou vysokozdvižnou plošinou Zpracoval: nprap. Ing. Marek Klívar Zpracováno:
Ruční manipulace s pacienty je součástí pracovní náplně většiny zdravotnických zaměstnanců. Odstraňování této fyzicky namáhavé práce je nutné zejména.
Lidské tělo - kostra.
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
Tento projekt je spolufinancován z
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
Závodní chůze: práce paží 1
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Znaky života člověka Průběh lidského života
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Bezpečná manipulace s pacientem Polohování imobilního pacienta
LIDSKÝ ORGANISMUS STAVBA TĚLA.
Popis mrtvoly.
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Poranění páteře a míchy
Prvouka – části lidského těla a kostra
Poranění páteře a míchy
Kurz základní resuscitace
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
VY_32_INOVACE_24_Stabilizovaná poloha
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ KRČNÍ PÁTEŘE Zpracoval: Zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň

IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ KRČNÍ PÁTEŘE ÚVODEM Collumna vertebralis krku a zad obklopuje a chrání nervy vystupující z míchy. Pokud je mícha přetnuta, svalová funkce a čití dané částí míchy pod přerušením přestanou fungovat. Vždy považujte zraněného, u kterého došlo k pádu nebo úderu do zad za podezřelého z poranění páteře. Pokud zraněný utrpěl závažné poranění hlavy lze u něj taktéž předpokládat poranění krčního úseku páteře.

ANATOMIE PÁTEŘE

FYZIOLOGIE PÁTEŘE

ROZEZNÁNÍ ZNÁMEK A SYMPTOMŮ PORANĚNÍ PÁTEŘE Bolest nebo napětí v oblasti krku nebo zad. Hlava a záda v nezvyklé poloze. Řezání nebo modřiny v oblasti krku či zad. Neschopnost pohybu částí těla (paralýza), obzvláště dolních končetin. Postrádání čití v určité části těla (dotkněte se zraněného paže a dolní končetiny a zeptejte se jej, zdali cítí vaši ruku). Ztráta kontroly nad močovým měchýřem a trávicím traktem. Slabá respirace.

MANIPULACE SE ZRANĚNÝM PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ PÁTEŘE Nepohybujte se zraněným při podezření na poranění krční páteře pokud to není nezbytně nutné k záchraně jeho života, jako je odtažení zraněného z hořící budovy nebo pryč od nepřátelské palby či umístění pacienta v bezdeší do polohy potřebné k vykonání resuscitace. Použijte přenosu čtyř zachránců, abyste zraněného přenesli na bezpečné místo (obr.1). Jeden voják (většinou záchranář) poklekne ke zraněného hlavě a umístí své ruce na obě strany hlavy zraněného. Tento nosič udržuje pohyby zraněného hlavy a krku na minimu, pokud je se zraněným pohybováno. Obr.1

POHYBOVÁNÍ SE ZRANĚNÝM PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ PÁTEŘE (pokud je to nezbytné) Druhý voják poklekne ke zraněného hrudníku a podsune své paže pod zraněného ramena a pas. Třetí voják poklekne vedle druhého vojáka a podsune své paže pod vojákovými kyčlemi a stehenními svaly. Čtvrtý voják poklekne vedle třetího vojáka a podsune své paže pod vojákovými podkoleními jamkami a kotníky.

POHYBOVÁNÍ SE ZRANĚNÝM PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ PÁTEŘE (pokud je to nezbytné) Na povel „ ZDVIHNOUT“, od vedoucího povstanou všichni vojáci souhlasně na svá kolena, udržujíce zraněného hlavu a páteř v přímém postavení. Pokud je dostupná zádová deska nebo může být použita improvizovaná ze dveří nebo prkna, pacient může být položen na tuto desku a zajištěn na ni. Zraněný poté může být zvednut a odnesen do bezpečného místa. Na povel „OTOČIT“ od vedoucího, vojáci opatrně otočí zraněného směrem k jejich hrudníkům, zatímco vedoucí opatrně otáčí zraněného hlavou, udržujíce páteř v rovině.

Zraněný je poté odnesen mimo nebezpečí. POHYBOVÁNÍ SE ZRANĚNÝM PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ PÁTEŘE (pokud je to nezbytné) Na povel „ZDVIHNOUT“ od vedoucího skupiny, vojáci souhlasně povstanou, udržujíce přímé postavení hlavy a páteře. Zraněný je poté odnesen mimo nebezpečí. Pokud je dosaženo bezpečné polohy, vojáci opatrně položí zraněného na rovný povrch v obráceném pořadí jako bylo při zdvihání a plně imobilizují zraněného tak, jak je popsáno v následujících bodech.

IMOBOLIZACE ZRANĚNÉHO PÁTEŘE Nepokoušejte se narovnat zraněného krk nebo záda, pokud jsou v abnormální poloze. Povězte zraněnému, aby zůstal v klidu a vyvaroval se nadbytečných pohybů. Pošlete někoho pro lékařskou pomoc. Pokud zraněný leží na břiše, nedopusťte aby se hýbal, dokud nepřijede lékařská pomoc. Pokud zraněný leží na zádech použijte vycpání, které vám pomohou znehybnit jeho záda, krk a hlavu tak, jak bude popsáno níže.

IMOBOLIZACE ZRANĚNÉHO PÁTEŘE Srolujte nebo přeložte přikrývku či podobné materiály k přizpůsobení normálnímu anatomickému tvaru zakřivení zad. Opatrně podsuňte vycpávky pod zakřivení zraněného zad. Podsuňte srolované oblečení pod zraněného krk, což vám pomůže podpořit a znehybnit jeho krční páteř. Umístěte omotané kameny, polena, nebo naplněné boty na obě strany zraněného hlavy, abyste zabránily nežádoucím pohybům.

IMOBOLIZACE ZRANĚNÉHO PÁTEŘE POUŽITÍ POLNÍ OBUVI Odstraňte zraněného obuv. Neodstraňujte zraněného obuv, pokud jste v ohrožení chemického útoku. Naplňte boty téměř až po okraj pískem nebo malými kameny. Umístěte materiál (pruhy oblečení, ponožky, atd.) navrch písku nebo malých kamínků, aby nedošlo k jejich vypadnutí. Utáhněte vrchol každé z bot, abyste zabránily obsahu ve vypadnutí. Umístěte obuv kolem zraněného hlavy tak, aby nedocházelo k otáčení hlavy.

IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ PÁTEŘE ZÁVĚREM Zraněný, u kterého máme podezření na poranění páteře by měl být evakuován zdravotnickým personálem co nejdříve jak jen to je možné. Pokud jste nuceni pohybovat se zraněným, abyste mu zachránily život, omezte pohyby jeho zad a krční páteře na minimum.

OTÁZKY?