Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_ZLOMENINY Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Dostupné na portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

2 Anotace: Prezentace je určena pro žáky 5. třídy.
Prezentace je zaměřena jako podpůrná pro osvojení očekávaného výstupu (poskytne první pomoc) z kapitoly první pomoc. Seznámí žáky s druhy zlomenin a postupy laické první pomoci. Prezentace je doplněna odkazy na videa (celkový čas 2min.50sec.) s první pomocí při zlomeninách. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

3 Zlomenina je, když dojde ke zlomení nebo prasknutí kosti.
Obr.1 Uzavřenou zlomeninu můžeš poznat podle: deformace končetiny nenormální polohy nebo pohybu končetiny otoku končetiny krevního výronu bolestivosti můžeš slyšet, jak se kosti o sebe třou Obr.2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

4 OTEVŘENÁ(kost vyčuhuje z těla ven)
ZLOMENINA MŮŽE BÝT OTEVŘENÁ(kost vyčuhuje z těla ven) nebo UZAVŘENÁ (kost neprorazí tkání ven z těla). Sám se nikdy nepokoušej zlomeninu rovnat. Obr.3 Obr.4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

5 Pokud se stane člověku zlomenina, může se u něho rozvinout ŠOK.
V tomto případě postupuj podle zásad 5T. Závažné je, když dojde k poranění hrudníku a zlomené žebro propíchne plíci nebo prorazí díru hrudníkem ven. Poranění hrudníku Závažné jsou i zlomeniny páteře. Může dojít k poranění míchy a člověk může i zemřít nebo ztratit schopnost ovládat své tělo. Obr.5 Poranění páteře (video1min.14sec.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

6 První pomoc: Základním pravidlem je dokonalé znehybnění zlomené kosti.
Zraněnému se tak uleví od bolesti. Při ošetřování otevřené zlomeniny je třeba dbát na sterilitu přikládáme proto vždy na ránu sterilní krycí obvaz. Znehybnit musíme kloub vždy NAD a POD zlomeninou. Ošetřovat můžeme i improvizovaně - svázáním dolních končetin k sobě, fixace přikrývkou, přiložením obalené hůlky nebo větve, pomocí oděvu apod. SÁM SE NIKDY NEPOKOUŠEJ ZLOMENINU ROVNAT. Znehybnění dolních končetin (video) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

7 Fixace ruky závěsem do šátku.
Obr.6 Obr.7 Příklad zpevnění prstů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

8 Obr.5 NÝVLTOVÁ, Radka. vlastní foto [online]. [cit. 24.4.2012]
Citace: Obr.1 NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: | Obr.2 NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3,5 NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: | Obr.4 NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5 NÝVLTOVÁ, Radka. vlastní foto [online]. [cit ] Obr.6 NÝVLTOVÁ, Radka. vlastní foto [online]. [cit ] |Zdroje: 1.KOORDINÁTOR KAROLÍNA BRYCZOVÁ VASKOVÁ. ŠVP ZV Svobodná základní škola,o.p.s.. Jablonec nad Nisou: -, 2007, ISBN - 2.ZBOŘIL, Tomáš. Rychlý přehled postupů a doporučení [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.


Stáhnout ppt "Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s"

Podobné prezentace


Reklamy Google