Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sportovní hry 02 Mgr. Radka Kvíčalová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sportovní hry 02 Mgr. Radka Kvíčalová."— Transkript prezentace:

1 Sportovní hry 02 Mgr. Radka Kvíčalová

2 První pomoc

3 PORANĚNÍ HRUDNÍKU Jsou závažná zvláště proto, že kromě hrudní stěny mohou postihnout i životně důležité orgány (plíce, srdce, velké velké cévy) Zavřená poranění hrudníku Patří sem zlomeniny žeber (1 žebro, sériové zlomeniny), zlomeniny sterna a vznik zavřeného pneumotoraxu. Charakteristické je paradoxní dýchání (vylomená část hrudní stěny se při vdechu a výdechu chová jinak než zbytek hrudníku – při vdechu se vtahuje a při výdechu vyklenuje).

4 PORANĚNÍ HRUDNÍKU Zavřený pneumotorax
Při poranění hrudníku, průdušek nebo plicního parenchymu dochází ke komunikaci DC s pohrudniční dutinou. Brání rozepěti plíce při vdechu. Postiženého uklidíme a volíme polohu v polosedě s podloženými zády. Při patrném nerovnoměrném vyklenování hrudníku – fixace hrudníku elastickým obinadlem. Při zástavě dýchání zahájíme KPR a rychle zajistíme RZP.

5 Zavřený pneumotorax úplný nebo částečný kolaps plíce

6 PORANĚNÍ HRUDNÍKU Otevřená poranění hrudníku
Uměle vytvořená komunikace mezi zevním prostředím a pohrudniční dutinou. Otevřený pneumotorax Vzniká následkem bodného, střelného a někdy i tupého poranění hrudní stěny.

7 PORANĚNÍ HRUDNÍKU Trvala komunikace dutiny hrudní se zevním prostředím – rána krvácí a uniká jí navenek vzduch. Každé nasátí vzduchu do pohrudniční dutiny zhoršuje stav – plíce kolabuje a vnikající vzduch přesunuje plíci a mediastinum na opačnou stranu. Postižený je dušný a cyanotický. V prvém okamžiku je důležité uzavřít otvor v dutině hrudní dlaní (postiženého či zachránce) Poloha v polosedě, RZP.

8 Otevřený pneumotorax vlání mediastina

9 PORANĚNÍ HRUDNÍKU Záklopkový (ventilový) pneumotorax
Bezprostředně ohrožuje život postiženého, jedná se o jednostrannou komunikaci zevního prostředí s pohrudniční dutinou. Vzduch se při vdechu dostává do pohrudniční dutiny, ale při výdechu se poranění uzavře – měkké tkáně brání zpětnému pohybu vzduchu. Stejnostranná plíce rychle kolabuje – při každém vdechu se zvětšuje přetlak a tlačí srdce a plíce na opačnou stranu.

10 PORANĚNÍ HRUDNÍKU Zhoršuje se ventilace a oběh, postižený je dušný a neklidný, cyanotický, má zvýšenou náplň krčních žil, dochází ke zmenšování dýchacích pohybů. Neprodyšně uzavřít otvor v dutině hrudní a co nejrychleji transport do nemocnice RZP. Hemothorax Hromadění krve v dutině hrudní následkem poranění mezižeberních cév, žeber a plic.

11 Záklopkový pneumotorax
přetlak v pohrudniční dutině přetlačení mediastina a stlačení srdce a velkých cév

12 ZÁVAŽNÁ PORANĚNÍ BŘICHA A RETROPERITONEA
Otevřená poranění Vznikají následkem bodných, sečných, řezných nebo střelných ran. Bývá poraněno současně více orgánů – může dojít k vyhřeznutí střev. Vyhřezlé útroby nikdy nevsunujeme zpět do břišní dutiny, ale poraněnou část zabalíme např. do čistého ručníku, prostěradla. Nepodáváme nic per os. Co nejrychlejší transport.

13 ZÁVAŽNÁ PORANĚNÍ BŘICHA A RETROPERITONEA
Zavřená poranění dutiny břišní Vznikají tupým mechanismem (pád, tlaková vlna, tupý předmět). Postižený si stěžuje na bolesti, může dojít k rozvoji šoku. Úlevová poloha je na zádech s podloženými končetinami. Nepodáváme nic per os. Rychlý transport RZP.

14 PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ
Poranění kloubů Zhmoždění kloubů (cotrusio) Podvrknutí (distorsio) Vymknutí (luxacio) Poranění kostí Fraktura - zlomenina – porušení kontinuity kosti. Jednoduché – pouze kost Komplikované – dochází i k poranění měkkých tkání, cév a nervů Zavřená zlomenina - není porušen kožní kryt Otevřená zlomenina - porušení, poranění kožního krytu

15 PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ
Charakteristické rysy poranění kostí a kloubů Změna tvaru, otok, bolest, porucha funkce Komplikace Krvácení do okolní tkáně nebo navenek z poraněných cév Porušení funkce nervů Značné krevní ztráty

16 PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ
První pomoc Dlaha musí zasahovat dva nejbližší klouby, vždy následuje odborná lékařská pomoc.

17 PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ
Zlomeniny kostí HK Zlomenina lopatky a klíční kosti, zavěsíme na šátkový obvaz. Zlomenina kosti pažní – použijeme dlahy (i improvizované) tak, že musí přesahovat rameno i loket, poté končetinu dáme na závěs a přivážeme k tělu, bez dlahy – závěs a připevnění k hrudníku. Zlomenina předloktí – přiložení dlahy přesahující zápěstí a loketní klub, poté závěs na šátek.

18 PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ
Luxace kloubů HK Nikdy nenapravujeme, transport postiženého vždy v poloze jakou HK zaujímá (od těla, při těle – závěs HK). Jde-li o zlomeninu s velkým tepenným krvácením – nejprve stavíme krvácení a imobilizace až po zastavení krvácení !!!!

19 PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ
Zlomeniny DK Může být zlomenina stehenní kosti, bérce, hlezna a nohy. Většinou je tato zlomenina spojena s krvácením či šokovým stavem.

20 PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ
Neupravujeme patologický tvar končetiny Otevřenou zlomeninu kryjeme sterilně a teprve pak imobilizace. Imobilizace stehenní kosti je velmi náročná, musí být dva zachránci a provizorní dlaha sahá od bederní krajiny po kotník.

21 PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ
Imobilizace bérce – dlaha přesahuje kolenní kloub a sahá ke špičce nohy. V nouzi lze končetiny svázat k sobě, kdy zdrav tvoří dlahu pro poraněnou končetinu. Odsun poraněného vždy v leže. Luxace DK Imobilizaci provádím tak, že nepohybujeme poraněnou končetinou a zraněného znehybníme obložením. Svázaní DK – u luxace kyčle, luxace kolena – dvě dlahy od kyčelního přes hlezenní kloub.


Stáhnout ppt "Sportovní hry 02 Mgr. Radka Kvíčalová."

Podobné prezentace


Reklamy Google