Vratislav II Petr Mrkvička.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Kristýna Brdková Tercie A
Přemysl Otakar I..
Vratislav II. I.Český král.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20.
Český stát v 11. – 12. st. poč. 11. století: krize (slabí panovníci, dynastické rozpory, zásahy Říše a sousedů) konsolidace za Břetislava I. ( )
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
ČESKÝ STÁT 11. – 12. STOLETÍ Přemyslovské Čechy.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Čechy za prvních Přemyslovců
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Bořivoj II..
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Dějiny významných států a národů v Evropě V
Dějepis Raný středověk 2.
Spytihněv II..
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
První přemyslovští králové
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Počátky Svaté říše římské
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Vznik Svaté říše římské
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Naši slavní předkové.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Enea Silvio Piccolomini - Historie česká DOLEJŠOVÁ LUCIE, VRTIŠKOVÁ ANETA.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovské Čechy Datum vytvoření
Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich
Počátky českého státu v stol.
Český stát za prvních Přemyslovců
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Název školy: Základní škola Městec Králové
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Habsburkové Do 17.Století
Název vzdělávacího materiálu
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
Název vzdělávacího materiálu
Pomocné vědy historické
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Na cestě za královskou korunou
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Vypracovala Lenka Lorencová 2.A
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Přemysl Otakar I. Jiří Škeřík 2.A.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
ČESKÉ KNÍŽECTVÍ V STOLETÍ
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Vratislav II Petr Mrkvička

ŽIVOT * okolo 1033 - † 14. 1. 1092 český kníže (1061 – 1085) první český a zároveň polský král (1085 – 1092) druhorozený syn Břetislava I. a jitky ze Svinibrodu měl 4 bratry třikrát se oženil a dohromady měl 9 potomků v polovině ledna 1092 se zranil při lovu a na následky zemřel pochován ve Vyšehradském kostele, jeho hrob ale neobjeven jeho vláda byla ve znamení růstu prestiže a moci českého státu

SPOR S BRATREM SPYTIHNĚV Vratislav se dostal do sporu se svým starším bratrem Spytihněvem II rozhodl se opustit Olomouc útočiště hledal u uherského krále Ondřeje I. tam se oženil podruhé s Ondřejovou dcerou Adlétou (rod Arpádovců) získal silného spojence a Spytihněv mu předal jeho olomoucký úděl po Spytihněvově smrti se stává r. 1061 Vratislav knížetem

ZAHRANIČNÍ POLITIKA významný spojenec císaře Jindřicha IV. Boleslav II. z Polska se pokoušel zaútočit na Čechy, to se mu ale nepovedlo německý král i papež chtěli získat Vratislava II. na svoji stranu při boji o investituru, on ale zůstal věrný Jindřichovi, kdežto Polsko a Uhry se přidali na stranu papeže od Jindřicha získal dočasný titul markraběte saského, později navráceno původním rodům, náhradou titul markraběte bavorské vých. marky - Rakousko

VRATISLAV KRÁLEM v dubnu 1085 se konal dvorský sjezd v Mohuči za věrné služby císařovi Jindřichovi II, od něj získal Vratislav II. královskou korunu ovšem byla nedědičně byl zbaven povinných poplatků a povinován účastí českých vládců s družinou při korunovačních cestách něm. panovníků do Říma uvolňovaly se postupně vazby mezi čes. a něm. panovníky u příležitosti korunovace vznikl Kodex vyšehradský korunován arcibiskupem Egilbertem zároveň král polský

„Mezitím Egilbert, arcibiskup trevírský, jsa poslušen císařova rozkazu, přijel do hlavního sídla Prahy a dne 15. června při slavné mši svaté pomazal Vratislava, oděného královskými odznaky, na krále a vložil korunu na hlavu jeho i na hlavu jeho manželky Svatavy, oblečené v královské roucho.“ - Kosmova kronika

VNITROPOLITICKÝ VÝVOJ obnovil moravské úděly spor s bratrem Jaromírem, který se stal biskupem – rozdělil českou diecézi na dvě části – Olomouckou a Mohučskou povolal zpět do Sázavského kláštera vyhnané mnichy postupně se do konfliktu připojil i Řím a Svatá říše římská Jaromír se stal císařovým kancléřem, císař nařídil r. 1085 sjednotit diecézi koncem 80. let 11. stol. Vratislav II. opět obnovil i olomoucké biskupství když Jaromír odjel protestovat do Říma, cestou umřel (1090)