Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich"— Transkript prezentace:

1 Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich
Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření Ročník První Stručný obsah Mocenský boj mezi Přemyslovci oslabil pozici českých zemí v Evropě Způsob využití Výklad nové látky, opakování učiva Autor Dana Rambousková Kód VY_32_INOVACE_18_DRAM20 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

2 Jaromírova vláda Teprve na podzim 1004 se mohl Jaromír ujmout vlády. Od římskoněmeckého krále Jindřicha II. přijal Čechy v léno a v dalších letech podporoval Říši v bojích s Boleslavem Chrabrým.  Morava během Jaromírovy slabé vlády k Čechám nepatřila. Na jaře 1012 se zmocnil vlády v Čechách nejmladší z bratrů, Oldřich. Jaromír utekl zase k Jindřichovi II., ale ten ho uvěznil v Utrechtu. Tam Jaromír strávil téměř 21 let.

3 Kníže Oldřich Oldřich se narodil kolem roku 975 a zemřel 9.listopadu 1034.  Byl mladší než Boleslav Ryšavý a Jaromír a vlády v Čechách se zmocnil na jaře r Oldřich se stal českým knížetem v letech až 1033 a potom ještě v r Oldřich byl ženatý, jeho 1. manželství s Jutou bylo bezdětné, se 2.ženou Boženou měl syna Břetislava.

4 Samostatná práce žáků Znáte příběh o Oldřichovi a Boženě? Ve které literární památce je obsažen? Zjistěte podrobnější informace o knížatech Oldřichovi a Jaromírovi, polském králi Boleslavu Chrabrém i o německých panovnících Jindřichovi II. a Konrádovi II., abyste lépe porozuměli jejich jednáním.

5 Oldřichova vláda Oldřich sesadil svého bratra Jaromíra a odstranil Jaromírovy stoupence (2. vraždění Vršovců r. 1004). Opíral se o hradskou soustavu, získal daně a poplatky. Po smrti Boleslava Chrabrého (1025) polský stát upadal, a tak Oldřich získal od Poláků zpět Moravu . V zahraniční politice byl spojencem Říše, Jindřicha II. (do r.1024) a Konráda II., ale přesto si Oldřich v mnoha směrech počínal nezávisleji, než se líbilo římskoněmeckým panovníkům.

6 Samostatná práce žáků Byl bratrovražedný boj o moc problémem pouze Přemyslovců, nebo to byla možná cesta k trůnu i u jiných evropských feudálů? Zjistěte, kdo spravoval Moravu od rozpadu Velké Moravy až do počátku vlády Břetislava I.

7 Oldřich obviněn z úkladů proti Říši
Když v říjnu 1012 přijal Oldřich od německého krále Čechy v léno, zavázal se Jindřichovi také k poskytování vojenské pomoci. Ve sporech mezi německou říší a Boleslavem Chrabrým měl stát Oldřich na německé straně. Po smrti Boleslava Chrabrého (1025) se jeho synové přeli o trůn.  Nejstarší syn Měšek II. koncem roku 1031 uprchl k Oldřichovi do Čech. Oldřichovi způsobil problémy.

8 Oldřich opět knížetem V nastalé situaci se Oldřich nezachoval podle představ nového německého císaře Konráda II., a tak byl odsouzen k vyhnanství do Bavorska. Čechy zatím spravoval Oldřichův syn Břetislav. Na jaře 1034 byl v říši vězněný Oldřich náhle Konrádem omilostněn a mohl se vrátit do Čech. Ale o vládu se musel podělit s Jaromírem, kterého Konrád rovněž propustil z utrechtského vězení.  Hned po návratu do Čech dal Oldřich Jaromíra oslepit a uvěznit a Břetislava vyhnat ze země. Oldřich však 9. listopadu zemřel.

9 Konec sporů mezi bratry
Jaromír se dostal na český knížecí stolec celkem třikrát: poprvé krátce v r. 1003, podruhé v letech 1004 – 1012 a potřetí v letech 1033 – 1035. Podzim r – asi 60tiletý vykastrovaný  a oslepený Jaromír se vzdal vlády a moc v Čechách získal Oldřichův syn Břetislav I. zvaný český Achilles. Vyvedl zemi z krize. Roku 1032 byl založen Sázavský klášter.

10 Opakování Proč se v průběhu zhruba 30 let na českém stolci vystřídalo tolik panovníků? Jakou roli při stabilizaci poměrů v Čechách sehrál kníže Oldřich? Jak v té době zasahovali do českých poměrů římskoněmečtí císařové? Jak rozumíte pojmu český Achilles?

11 ZDROJE Beneš,Z.: Dějiny středověku, nakl. Práce 2001
Beneš,Z. – Petráň,J.: České dějiny 1, nakladatelství Práce 1997


Stáhnout ppt "Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich"

Podobné prezentace


Reklamy Google