Využití BIO v elektronické identifikaci Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux Konference ISSS 2004 Hradec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Elektronický podpis.
Elektronizace agend nejen ve státní správě
Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Základní registry veřejné správy
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Projekt ELIŠKA Centrální registr řidičů
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Kiosky a informační portál MPSV
REALIZACE PŘEVODU NA CENTRÁLNÍ SYSTÉM správních evidencí MV Zrušení okresních počítačů Nové funkcionality Nový přístup externích subjektů Čištění dat Školení.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Realizační tým ICZ duben 2005
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Digitalizace a archivace dokumentů státní sociální podpory
MPSV - elektronizace v oblasti sociálních služeb
Využití bezvýznamového elektronického identifikátoru občana v ISVS
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
Business Consulting Services Internet ve státní správě a samosprávě 2003 © 2003 IBM Corporation Elektronické daňové podání Pavel Rozsypal IBM Česká republika,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Elektronická podatelna KrÚ Vysočina Schéma el. podatelny El. podatelna z pohledu občana El. podatelna z pohledu úřadu Integrace se SSL KrÚ Vysočina Problémy!!!
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Technické řešení PostSignum QCA
IS RŽP komunikace s okolím, komunikace centrální a lokální agendy
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku Odbor koncepce a koordinace ISVS Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Elektronický (digitální) podpis
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Využití BIO v elektronické identifikaci Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux Konference ISSS 2004 Hradec Králové – ALDIS –

Ministerstvo informatiky připravuje materiál pro vládu ČR k zavedení bezvýznamového identifikátoru občana (BIO) v ISVS. Zavedení BIO předpokládá i návrh nové Státní informační a komunikační politiky s termínem roku Předpokládá se možnost využití bezvýznamového identifikátoru klienta MPSV, který je již v současné době využíván pro identifikaci občanů při zasílání elektronických formulářů v resortech MPSV a MF. Nutno řešit v souvislosti se systémem registrů veřejné správy a rovněž zajistit předpoklady pro nové způsoby elektronické identifikace a dálkové komunikace s využíváním čipových karet, elektronického podpisu a informačních kiosků. Využití BIO v elektronické identifikaci

Důvody pro zavedení elektronických formulářů: Rozšíření služby klientům –Možnost stažení a vytištění žádosti (úspora cesty na úřad) –Částečné vyplnění žádosti (včetně kontrol správnosti) –Úplná elektronická komunikace (vyplnění a odeslání) Naplnění zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu Odzkoušení nové technologie Uvedení systému do plného provozu od umožnila až novela § 11 Zákona o elektronickém podpisu. Využití BIO v e lektronické identifikaci

Problémem je přesná identifikace klienta: MPSV má uzavřenu smlouvu s I.CA o přidělování identifikátoru klienta MPSV žadateli (pokud souhlasí); poté se provede on-line přidělení identifikátoru (buď již existujícího, nebo přidělení nového) Novelizovaný §11 ZoEP s platností od zní: V oblasti orgánů veřejné moci je možné používat pouze zaručené elektronické podpisy a kvalifikované certifikáty vydávané akreditovanými poskytovateli certifikačních služeb. To platí i pro výkon veřejné moci vůči fyzickým a právnickým osobám. Pokud je zaručený elektronický podpis založený na kvalifikovaném certifikátu užíván v oblasti orgánů veřejné moci, musí kvalifikovaný certifikát obsahovat takové údaje, aby osoba byla jednoznačně identifikovatelná. Využití BIO v elektronické identifikaci

Systém zaregistrován u ÚOOÚ: přílohou smlouvy mezi žadatelem a I.CA je souhlas žadatele se zpracováním jeho údajů v IS MPSV (protože do okamžiku podání žádosti není žadatel klientem MPSV a tudíž MPSV není oprávněno zpracovávat jeho údaje). Příloha je předávána MPSV v pravidelných intervalech. Obdobný systém s využitím identifikátoru klienta MPSV začalo používat i Ministerstvo financí pro elektronické předávání svých formulářů (dohoda s MPSV a I. CA). V plánu MPSV je také využití informačních kiosků pro plný přístup k elektronickým formulářům, včetně možnosti přístupu na Internet. Využití BIO v elektronické identifikaci

Architektura a technologie: Vícevrstvá architektura klient–web–iAS–Oracle 9i (J2EE-Java, servlety) Klient IE 5.0+, Acrobat Reader, instal. kvalifikovaný certifikát (PC / ČK) http(s)://forms.mpsv.cz – dynamicky generované formuláře –obsahují JavaScripts pro řízení logiky a kontrolu vyplňování převod vyplněných dat do XML formátu (včetně popisu a prohlášení) –> kontrolní HTML náhled –> PDF formát –XML = podepisovaná data ! Podepisování – výběr certifikátu s IK MPSV, Active-X komponenta Servlet na iAS – převezme žádost, zašifruje veřejným klíčem KM a pošle KM dešifruje, ověří podpis (vč. CRL), může vytisknout v PFD, archivuje a dál zpracuje (oznámení o přiznání dávky, výzva,..., výplata) Využití BIO v elektronické identifikaci

Technická stránka řešení: Servlet na iAS - vyřizuje XML dotazy z I.CA: –žadatel nalezen/založen –nebo chyba (= algoritmus selhal na konflikt v datech – dotaz I.CA se opakuje, dokud se konflikt interaktivně nevyřeší) Bezpečnost: –privátní spoj, https –přístup k iAS jen z přesně vymezených stanic I.CA –iAS přistupuje jen k serveru DB KRK –XML dotaz i XML odpověď podepsané privátními klíči aplikace MPSV a I.CA Využití BIO v elektronické identifikaci XML dotaz s osobními daty žadatele odpověď doplněná o výsledek (a IK) I.CA iAS DB KRK MPSV

Celkové schéma

Počet elektronických x papírových podání v IS SSP MPSV elektronickypapírově % 2002 (od 1.7.) , (do 11.11) , Za celý rok 2003 bylo přijato 90 elektronických podání. Využití BIO v elektronické identifikaci

Proč pro BIO využít bezvýznamový identifikátor klienta MPSV? (1) -Identifikátor klienta MPSV je již přidělen cca ¾ populace ČR -zavedení bude z toho důvodu vyžadovat nižší náklady -má stejnou délku jako rodné číslo, je ověřen algoritmus výpočtu i způsob přidělování -lze bezprostředně zapracovat do připravovaných materiálů k výměně dat ve VS a vytváření jejich základních registrů Využití BIO v elektronické identifikaci

Proč pro BIO využít bezvýznamový identifikátor klienta MPSV? (2) -lze využít již vytvořených vazeb IS SSP na další ISVS -kromě urychlení přidělení BIO občanům přispěje přímo i ke sjednocení IS SSP, evidence obyvatel a evidence pojištěnců -je již využíván ve více resortech jako součást kvalifikovaného certifikátu vydávaného I. CA pro jednotnou identifikaci občanů vůči orgánům veřejné moci dle zákona o elektronickém podpisu -identifikuje občany v oblasti nejdůležitější pro zajištění požadavků EU (migrace obyvatel a mobilita pracovních sil). Využití BIO v elektronické identifikaci

Děkuji za pozornost. Mgr. Karel Lux Využití BIO v elektronické identifikaci