Zvládnu i náročné životní situace II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konflikt a agrese Mgr. Gabriela Mahrová.
Advertisements

Konflikty.
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
Člověk - tvor společenský Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská Aktivita.
Střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.
VYBRANÉ OTÁZKY Z PSYCHOLOGIE PRO PRACOVNÍKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH © SPURNÝ, 2012.
Konflikty a způsoby jejich řešení
Krajina a životní prostředí
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
KONFLIKT ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ.
Konflikty a jejich řešení
Samostatnost, výkonnost, konflikty a jejich řešení
Zdravotnický asistent, první ročník Konflikt Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Řešení konfliktů Proč si nerozumíme ? rozdílné zastoupení hodnot rozdílné hodnocení problému různá schopnost komunikace.
Náročné životní situace, konflikty
KONFLIKT Božena Genrtová.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Milana Reichlová. 1) co je konflikt 2) nesprávné chápání pojmu 3) konflikt je „ normální „ 4) druhy konfliktů 5) dvojí rovina konfliktu 6) typy chování.
Rodina neshody, konflikty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Náročné životní situace
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Moc soudní Pavel Šuranský.
Zvládnu i náročné životní situace I.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Mgr. Zuzana Kročáková. podmínky pro získání zápočtu  1. DOCHÁZKA  toleruji jednu absenci z libovolných důvodů, tato absence ale musí být nahrazena 
Trh Pavel Šuranský.
Jak se učím Pavel Šuranský.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
SOCIÁLNÍ ROLE ROLE Očekávaný způsob chování vázaný na určitý sociální status (VSS II, s. 943) Připsané Vnucené Získané.
Vyhodnocení existence využitelného projektu potřeba ekonomického chování => realizace průzkumu, zda existuje využitelný projekt – neřešit již vyřešené.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
VY_32_INOVACE_PSYPS11760ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
P REZENTAČNÍ TECHNIKY T EST – TYPY ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ Náplň: psychologický text (preference ze dvou výroků) o 30 položkách, záznamový arch, řešení.
Paměť, pozornost, zapomínání
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 6. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Konflikt Bc. Balonová Soňa.  Co znamená pojem konflikt ???  Zkus toto slovo nahradit jinými.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Náročné životní situace. Náročné životní situace (dále jen NŽS)  Jsou to takové podmínky v životě člověka, které na něj kladou zvýšené nároky jak po.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Konflikty a komunikace v mezilidských vztazích Iva Štětovská Katedra psychologie FF UK
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MOTIVACE Zora Syslová.
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.13
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náročné životní situace
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
Konflikt Sociální psychologie.
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Transkript prezentace:

Zvládnu i náročné životní situace II. Pavel Šuranský

Motto: „Kdo rozhodl spor bez vyslechnutí druhé strany, nebyl spravedlivý, i kdyby rozhodl správně.“ Seneca „Není třeba se bát těch, kteří se hádají, ale těch, kteří se vyhýbají.“ Marie Eschenbachová

Co je konflikt? Kdy k němu dochází? Mezi náročné životní situace, způsobující stres, patří konflikt… Co je konflikt? Kdy k němu dochází? KONFLIKT střet dvou protichůdných sil (osoby, skupiny, strany) jedna strana brání druhé naplňovat její potřeby, představy.

Jakým způsobem se projevuje konflikt? Konflikt se může projevovat: např. hádkami, fyzickým napadnutím,válkami vnitřní nejistotou, nerozhodností

Kdo z osob na obrázku prožívá konflikt? Druhy konfliktů: Interpersonální – konflikt mezi lidmi Intrapersonální – konflikt uvnitř jedince

Co přináší tento způsob chování? Určitě jste už zažili konfliktní situaci… Jakým způsobem jste se v ní chovali? Tři základní typy chování v konfliktní situaci: ÚTOK – agresivní, silový, soupeřivý styl. Jde o to zvítězit a prosadit si svou. Co přináší tento způsob chování? Narušené mezilidské vztahy.

Co přináší tento způsob chování? Tři základní typy chování v konfliktní situaci: 2. ÚNIK – popření konfliktu, snaha vyhnout se mu. Co přináší tento způsob chování? Problém se neřeší. Potlačené emoce i problémy opět „vyplavou“.

Co přináší tento způsob chování? Co je kompromis? Tři základní typy chování v konfliktní situaci: 3. ŘEŠENÍ – hovoření o problému, neobviňování, vyjednávání, snaha najít řešení, např. kompromis. Co přináší tento způsob chování? Co je kompromis? Dobré mezilidské vztahy. Vyřešení problému. Kompromis – každá strana částečně ustoupí.

Děkuji za pozornost.