Pesso-Boyden System Psychoterapy aneb „strukturou“ k uzdravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

EFT – na emoce zaměřená terapie
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Environmentální výchova pro základní školu
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
India fashion Simona Turecká. SÁRÍ SARI Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy  Druhá úroveň Třetí úroveň  Čtvrtá úroveň osnovy Pátá úroveň.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Vymezení a funkce volného času
„Test“ schopnosti imaginace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Obecná a vývojová psychologie dne
Metody sociální pedagogiky
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Pesso Boyen psychomotorická psychoterpie (PBSP)
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Humanistická psychoterapie Carl R
OSOBNOST.
Práce se vzpomínkami seniorů
Jak vzdělávat integrativní psychoterapeuty: Základní otázky a problémy Volně dle Řiháčka, Kostínkové, Roubala Kubánek Dlouhodobý výcvik v integrativní.
KBT z pohledu integrativního psychoterapeuta
4. ročník Dlouhodobého výcviku v integrativní psychoterapii
Interrupce jako trauma
Úvod, základní principy, historie, literatura…
PBSP PESSO BOYDEN SYSTEM PSYCHOMOTOR
Zdravá škola.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Zpracovala: Simona Hyková
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Kvantitativní, kvalitativní a smíšený výzkum
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Adaptace klinických doporučených postupů Radim Líčeník Ústav sociálního lékařství a zdravotní.
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Terapeutické komunity Metody sociální práce ETF/Jabok PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Etické aspekty KDP Kateřina Ivanová Lékařská fakulta UP 11Etické aspekty KDP.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
MUDr.Kateřina Kapounková
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Lekce 1 Úvod - základní pojmy a koncepce v geomorfologii
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Vzdělávací seminář Asociace turistických informačních center ČR 22. září 2011, Poděbrady.
Pohled rodinného terapeuta na poruchy příjmu potravy říjen 2012 PhDr. Blanka Pöslová Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie PARDUBICE
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
Mentální reprezentace
XI. TURISTICKÉ FÓRUM POLABÍ 22. dubna 2011, Poděbrady.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Humanistický a existencionální přístup Mgr. Věra Pucová.
Humanistická psychologie
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Biblioterapie jako pomocná ruka
Společenské aspekty bezpečnosti Téma 5
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Stres.
Rozložení nadpisu Podnadpis.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Pesso-Boyden System Psychoterapy aneb „strukturou“ k uzdravování 1 Pesso-Boyden System Psychoterapy aneb „strukturou“ k uzdravování Pesso-Boyden System Psychoterapy PhDr. Dagmar Svobodová 2009 - 2011

Struktura prezentace Teoretická část - koncept PBSP a jeho vývoj 2 Struktura prezentace Teoretická část - koncept PBSP a jeho vývoj psychoterapeutická metoda, role, skupina Praktická část cvičení na přípravu tzv. struktury negativní akomodace, kontrolovaný pohyb, na limity, ochranu těla, ideální rodiče

3 I.Teorie: co je PBSP? Pesso-Boyden systém psychomotor therapy- vznik (60.léta 20.stol.) Experienciální přístup (tanečníci) Filosofické kořeny (humanistické) Teoret.východiska (rozličná) Práce s tělem …neverbální cvičení, struktura

Historie vzniku PBSP- o autorech 4 Historie vzniku PBSP- o autorech -Původní profese obou taneční mistři -60. -psychologové-rozvoj metody- 70. -pořádání výcviků od 70.dosud-osobně -v Nizozemsku, Norsku, Dánsku, Belgii, Švýcarsku, Německu a USA, dnes i v ČR

Bazální potřeby a jejich naplňování 5 Bazální potřeby a jejich naplňování Jejich uspokojení základní bod vývoje : doslovně a symbolicky potřeba místa (place) potřeba výživy (nutrition) potřeba podpory (support) potřeba ochrany (protection) potřeba ohraničení (limits)

prožívat uspokojení – z práce z lásky dělání spravedlnost i Vrozené poslání a úkoly, 2 druhy paměti: optimistický přístup PBSP k životu : 6 prožívat uspokojení – z práce z lásky dělání spravedlnost i propojení s ostatními být šťastný mít význam (genet.zakot vené v naší výbavě) 2 druhy paměti v PBSP : Genetická (vrozená)- k přežití „human being“ „skladiště“ (storage) Individuální grafická obrazová- vlastní příběhy (story) „mind´s eyes“ –vede k „see and do“ genege

Terapeutická metoda 7 Stagnující těl.energie-AKCE-terapeutická PROTIAKCE- TVAR a PROTITVAR korektivní zkušenost minulosti-nová mapa, syntetická m. práce s individuem ve skupině skupina k dispozici při kontrolovaném hraní rolí (rituály přijímání a odkládání rolí..“vstupuji do role…“-BEZPEČNOST) cvičení jako příprava na strukturu role terapeuta (podílí se na tvoření scénáře příběhů z min.) režisér-scénář (minimalizace přenosových fenoménů) 4 vývojové úkoly : integrace polarit,rozvoj vědomí,rozvoj jedinečnosti a pilota.

PBSP složky struktury Klient (psychické konflikty, nenaplněné potřeby, traumatické zážitky, PTSD sy) „scéna pravdy“ – SOUČASNOST Terapeut svědkování tělových a emočních stavů (microtracking W) hlasy (z myšlenek klienta-zárodky postav) „historická scéna“ MINULOST ANTIDOTUM -„opravná scéna“-sféra možností“ Skupina vstupování do rolí, hraní rolí x psychodrama, fragmenty postav z min.,extenze… jindy objekty

Terapeutická scéna – přehled : SOUČASNOST scéna pravdy nová perspektiva + - stará mapa W(svědek) nová mapa historická scéna ideální rodiče antidotum(non-verbal) MINULOST

Další vývoje PBSP: „díry v rolích“ Genetický vnitřní model reakce na rodinu Připravenost vnímat a jednat rodinně, v rolích Soucit se zraněným rodičem Víra ve vyplnění prázdného místa sebou tzv.stem-self = podpora oslabeného rodiče- že ten pak jednou naplní jeho dětské potřeby… Spontánní připravenost dítěte pro „rodičování“ Cíl : naučit klienta jak se osvobodit od takové zátěže, otevřít možnost být více sebou, více spokojen v současném partnerství a rodině.

The roots of justice are in the body 1111 The roots of justice are in the body Albert Pesso, 11/2006, Univerzita Osnabrück http://www.youtube.com/watch?v=BkDNgyr23C A (hypertextový odkaz)

II. Praktická část Druhy cvičení a jejich význam: 1212 II. Praktická část Druhy cvičení a jejich význam: - relaxačně-reflexivní postoj - kontrolované přibližování - pozitivní a negativní akomodace - tři druhy pohybu - svědkování(adjektiva + - emočních stavů

Užitečné odkazy http://www.pbsp.com/ http://www.pbsp.cz/ http://www.diabasis.cz

SOUČASNÝ VÝVOJ PBSP terapie Nové elementy PBSP : - Větší důraz na svědkování -microtreking k lepšímu využití - sféry možností – posibility s. na scéně pravdy: „words make images: mind´s eye, mind´s body“ 1. Placeholdery jako většinou zástupné objekty za fragmenty historie, událostí, osob a jejich zachycení- umístění v prostoru struktury (polštářek ) Antidotum dává Pesso velmi rychle i bez skupiny, pak ve S propr 2. Bookmark´s, záložky jako fragmenty většinou negativní historie s jejichž pomocí tvoří historickou scénu-z knihy naší žité historie

2.Pokračování nových elementů PBSP : 3. Principles utváření principů ke změně historie- opravná scéna rituální akce obsahující léčivý prvek - nesou určitou kvalitu (reálného T, M, ale i jiných osob, zvířat, jevů, pojmů, id.osob) jejich přenesení z osoby, kam byly projikovány zpět k původním slouží k odstranění projekcí : terapeut nebo vybraný člen skupiny v roli přenašeče principů) Příklady principů ze struktur: napravovat nenapravitelné(justice, HinR) + p.hravého „fun“ koně radost), - princip reál.M projik. na šéfa Použití principů : když to dává smysl ,má léčivý efekt , k id.R)

3. Základní elementy PBSP v souč.podobě Pilot – “president Spojených států vědomí“schopnost vnímat a uvědomovat si sebe,své tělo,pocity Zákl.potřeby-místa,podpory,ochrany,výživy,limitu Terapeutický prostor-kontrakt,cv,-struktura Poz.svědka(terapeut)-W, hlasy V (zárodky postav,role) Mikrotrekování (W): co se děje v K? POJMENOVÁNÍ E „Fitting“ protitvar (aby to „sedlo“)-jak to potřebuje? Antidotum - léčivá protilátka (verb.), ve S s id.rodiči- neverb.-komplexně (scéna-movie),dává v S co nejdřív Ideální rodiče (pro basic needs),ideální partneři(HinR)