Alternativa 50+, o.p.s. Dlouhodobě odbouráváme předsudky, podle kterých lidé po padesátce patří „do starého železa“ a neobstojí na trhu práce. Bojujeme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Objektivní faktory.
Zavedená společnost specializující se na služby v oblasti: Daňové poradenství Účetnictví Ekonomické poradenství Mzdy a personalistika
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
STRUKTURA OBYVATELSTVA
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Výzkum překážek a výzev v oblasti zaměstnávání osob 50+
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Podpora částečných úvazků?
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE VĚKU
Alternativa 50+, o.p.s. Dlouhodobě odbouráváme předsudky, podle kterých lidé po padesátce patří „do starého železa“ a neobstojí na trhu práce. Bojujeme.
TRH PRÁCE V ROCE 2015 Mgr. Jan Záruba Ing. Jiří Halbrštát KA Director
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Obyvatelstvo ČR
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Obyvatelstvo – věková struktura obyvatelstva
geografie/věková pyramida ČR
NEZAMĚSTNANOST.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Stáří jako sociální událost
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Zdravotnický asistent, první ročník Diskriminace na základě věku Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Ohrožené skupiny na trhu práce ageismus
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
( vzdělanostní struktura obyvatel )
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Trh práce a politika zaměstnanosti
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Pardubický kraj.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
1. Současný legislativní stav
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Alternativa 50+, o.p.s. Dlouhodobě odbouráváme předsudky, podle kterých lidé po padesátce patří „do starého železa“ a neobstojí na trhu práce. Bojujeme proti věkové diskriminaci u zaměstnavatelů i ve společnosti. Podílíme se na změnách zákonů a vládních opatření. Aktivně přispíváme k nastavování a zkvalitňování podmínek podporujících rovné příležitosti na pracovním trhu. http://alternativaplus.cz

Demografický vývoj Zdroj: ČSÚ, 2013 50+

Prognóza vývoje věkové struktury obyvatelstva Zdroj: ČSÚ, 2009

Podíl obyvatel ve věkové skupině 0 – 14 a 65+

Proces tzv. demografického stárnutí změna věkové pyramidy příčina: klesající porodnost a zvyšující se délka dožití „Demografická panika“ vs. snaha reagovat na proměnu společnosti → demografické stárnutí není potřeba vnímat jako něco negativního– je to ale proces vyžadující změnu vnímání pozice starších lidí a fungování pracovního trhu

Zaměstnanost v ČR z hlediska věku (ČSÚ): 1993 - 2003 dlouhodobý pokles míry zaměstnanosti v nejmladším produktivním věku růst míry zaměstnanosti osob ve věku 55 až 64 let. zaměstnanost v obou skupinách v ČR stále na nižší úrovni než v EU razantní zvýšení míry zaměstnanosti žen ve věku 55-59 let a zvýšení míry zaměstnanosti mužů v tomto věku podstatně častěji pracují mladší šedesátníci (60-64letí) v roce 1993 převyšoval počet pracujících ve věku 15-24 let počet pracujících 55-64letých 2,5x, o dvacet let později byl počet pracujících v nejstarší skupině produktivního věku 2,6x vyšší než počet pracujících v nejmladší desetileté skupině produktivního věku!

Zaměstnanost v ČR z hlediska věku (ČSÚ): 1993 - 2003 V EU28 pracovala v roce 2013 třetina mladých 15 - 24. Míra zaměstnanosti v ČR podprůměrná - 25,6 %. Nejnižší zaměstnanost mladých: na jihu kontinentu od Portugalska až po Rumunsko, nižší i na Slovensku a v Maďarsku. Vysoká míra zaměstnanosti mladých: v Německu, Rakousku, Nizozemsku, Spojeném království a ve všech severských státech. V Nizozemsku dokonce přesáhla 62 %. Ve věkové skupině 55-59letých a 60-64letých je míra zaměstnanosti nejvyšší v zemích, které se zároveň vyznačují i vysokou mírou zaměstnanosti mladých, v severských státech, Nizozemsku, Spojeném království a v Německu. Určitou výjimkou je Rakousko, kde vliv vysokého podílu pracujících mladých částečně kompenzuje nižší míra zaměstnanosti ve vyšším věku. V České republice je velmi nízká zaměstnanost mladých, míra zaměstnanosti mírně nadprůměrná ve skupině 55-64 let. Nadprůměrná je však pouze v kategorii mužů, zaměstnanost žen v tomto věku je stále pod unijním průměrem.

Průměrný věk pracujících v ČR

Míra zaměstnanosti podle věku (ČSÚ)

Míra zaměstnanosti 55 – 64 let v EU (2013, ČSÚ)

Čím vyšší vzdělání respondenti mají, tím déle se věnují profesnímu životu (50-64 let)

Autostereotypy 94 % respondentů vnímá ztrátu práce v předdůchodovém věku jako velký problém

Výzkum mezi lidmi 50+ Nezaměstnanost vnímána jako velký problém Diskriminace na základě věku jako nejčastější forma diskriminace Kombinace handicapu věku a zdravotních problémů Odchod do předčasného důchodu (úniková strategie) Problém sandwichové generace Pečující osoby (ženy) Problém částečné úvazky: nedostatek + špatné finanční ohodnocení Nedostatek pomoci od ÚP Praha vs. regiony

Nejčastější stereotypy Pozitivní Loajalita Zodpovědnost Zkušenost Spolehlivost Pečlivost Klidní Kontakty Srovnané hodnoty Zvládání stresových situací Nadhled

Nejčastější stereotypy Negativní Málo dynamičtí Neflexibilní Nevhodní do mladého kolektivu Špatně a pomalu se učí Nepřizpůsobiví Nevypadají dobře „Důchodci” zabírající místo mladším Zdravotní a/nebo psychické potíže Neumějí pracovat s PC Neumějí jazyky Péče o závislou osobu

Jak na to? Heterogenní skupina Je nutné se dívat na všechny jako na individuality a posuzovat je podle jejich schopností a dovedností. 50+ jako znevýhodněná skupina na trhu práce: společenské stereotypy, diskriminace při náboru nových zaměstnanců a zaměstnankyň, dlouhodobá nezaměstnanost, vliv na socio-ekonomickou situaci v důchodovém věku Etické aspekty postavení 50+ na trhu práce

Příklady ze zahraničí Francie: Generation Contract: (zaměstnávání starších osob 57+: mentoři mladších kolegů do 25 let + státní finanční podpora) – v České republice Generační tandem Rakousko: lidem v předdůchodovém věku může být zkrácen úvazek a zároveň jim je rozdíl do celého úvazku doplácen státem. Obdobně funguje v Bosch Siemens Jihlava: Pracovníci před důchodem mohou pobírat plnou mzdu, i když budou pracovat na poloviční úvazek. Program funguje od počátku tohoto roku 2015. Vstoupit do něj mohou lidé tři roky předtím, než jim vznikne nárok na starobní důchod. Týká se výrobních zaměstnanců i pracovníků nepřímých výrobních úseků. Příklady: program FiT pro ženy (Frauen in Handwerk und Technik); Anonymní CV jako prevence diskriminace při náboru

Starý nebereme! Starý nebereme: Jedním z největších problémů, s kterým se potýkají lidé po padesátce, je věková diskriminace a obava ze zaměstnávání starších pracov- níků ze strany zaměstnavatelů. Proto se Alternativa 50+ rozhodla na často absurdní požadavky na věk reagovat videem, které zpracovalo kreativní studio Družina. https://www.youtube.com/watch?v=vFyGgBLb7HQ Age management: https://www.youtube.com/watch?v=8SghjNdtPiA Postavení lidí po padesátce: https://www.youtube.com/watch?v=0rJtky5zanA

Alternativa 50+, o. p. s. Kancelář Sídlo Právní poradna WWW U Průhonu 1567/7a, Praha 7, 170 00 Kunětická 2, Praha 2, 120 00 IČO: 28249062 DIČ: CZ28249062 lsokacova@seznam.cz +420 777 615 889 skype: alternativa.plus číslo účtu: 2843056319/0800 Právní poradna poradna@alternativaplus.cz online formulář: http://alternativaplus.cz/pravni- poradna/ Úřední hodiny: úterý 10:00 – 16:00 (individuální návštěvy kterýkoliv jiný den po domluvě) WWW www.alternativaplus.cz

Prostor na dotazy Děkujeme Vám za Vaši pozornost Vaše dotazy, náměty, připomínky….