VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Linecké těsto Milena Ungerová, SŠŽ Sokolov
Advertisements

Účtování prodeje materiálu
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
KOLÁČE – SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
OCEŇOVÁNÍ ZÁSOB PŘI POŘÍZENÍ prosinec 2012VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková,
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výroba piva – varný proces
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝROBA KONZUMNÍHO CHLEBA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Kobliha – schéma pracovního postupu
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
OPOTŘEBENÍ A ODPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
VY_52_INOVACE_ZBP1_5664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Moučníky z listového těsta
WORD 2010 Karta Domů, skupina Písmo. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060203
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_32_INOVACE_11_ODV_633_Klu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
– SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z VAŘENÝCH ZRN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Kovářová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
DRUHY ZÁSOB – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek Štencel.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
SOU společného stravování Poděbrady Bc. Daniel Vančura Cukrářská technologie.
VÝROBA LÁMANKOVÉHO CHLEBA
VÝROBA TOUSTOVÉHO CHLEBA
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z HOTOVÝCH SMĚSÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY
Výrobky z kynutých těst
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
TĚSTO LISTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, listové, příprava, Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Výroba listového těsta
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Transkript prezentace:

VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA červen 2013 VY_32_INOVACE_OVY_090219 VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Úvod Padesát metrů dlouhé soustrojí výrobní linky zastupuje ruční výrobu listového těsta. Po uhnětení se válí, prokládá tukem, překládá, válí a znova překládá a válí, než vznikne až 90 tenoučkých vrstev. Pouhých 30 minut trvá, než se vstupní suroviny promění v listový výrobek s náplní, za tu dobu se hotové těsto i nakrájí, tvaruje a bohatě plní; náplň tvoří třetinu hmotnosti. Klíčovou roli při výrobě listového těsta hraje kvalitní tuk. K jeho výrobě se používají nejlepší suroviny, protože musí mít správné technologické vlastnosti, chuť a vůni. Tento tuk se prokládá těstem, které se nazývá vodánek.

Výroba těsta – vodánku Do míchačky těsta, která musí být chlazená, se ručně nadávkuje ocet, sůl a tuk. Potom se míchačka uzavře a automaticky se nadávkuje mouka a voda. Mícháme 2 minuty pomalu a 2 minuty rychle, musí být zapnuto chlazení. Po vymíchání je těsto hladké. Výsledná teplota těsta nesmí přesáhnout 22 °C. Těsto přechází do zásobníku.

Balení tuku do těsta Dopravník přiváží 10 kilogramové kostky tuku. Přes tukovou pumpu přichází margarín a ten je balen do těsta.

První vrstvení Po zabalení tuku do vodánku se takto upravené těsto poprvé válí. Pak přejíždí na pás, kde je vrstveno.

První válcování Po přeložení přijíždí těsto k válcování. Postupným válcováním dostáváme požadovanou výšku.

Druhé vrstvení Těsto je opět překládáním vrstveno.

Druhé válcování Po druhém přeložení se těsto opět válcuje, aby dostalo požadovanou konečnou výšku těstového lemu, který je podle druhů výrobků 0,5 – 1,5 cm.

Tvarování Kartáč na obrázku má za úkol odstraňovat přebytečné množství mouky. Tvarovací zařízení rozděluje těsto na požadovaný tvar.

Plnění každý těstový kus je plněn příslušnou nádivkou (např. tvaroh, mák, povidla nebo marmeláda). Plnění probíhá buďto pomocí plničky, nebo ručně sáčkem.

Dotvarování Na těchto fotkách je ukázka výroby listových šátečků, které se zavírají přeložením protilehlých rohů. Zamáčknutí uprostřed je velmi důležité, neboť při pečení dochází k otevření výrobku.

Dozdobení, pečení Šáteček se dozdobuje alginátem. Poté se ukládá na plech. Peče se v boxových pecích 12 minut při 250 °C. Pec se zapařuje.

Chladnutí, balení Dobře vychlazené výrobky se ukládají do přepravek a cukrují se. Vzhled a tvar výrobku: dobře tvarovaný, neotevřený, barva žluto- až zlatohnědá, s pravidelným listováním za řezu, chuť a vůně po použité náplni a tuku.

Poděkování potravinářské firmě BIDVest za umožnění zveřejnění těchto informací; Ing. Mileně Hlásné za nafocení snímků.