Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Technologická příprava, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: NH, dřeviny, dřevařské stroje Sada číslo: ICT-52 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 19 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-52-19 Téma vzdělávacího materiálu: Okružovačky Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na rozdělení okružovaček Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Okružovačky-úvod Tyto stroje z materiálu zhotovují tyče válcového průřezu pomocí nožové hlavice otáčející se jedním směrem rovnoměrnou rychlostí. Tyto válce mohou být rovné nebo zakřivené. Vzájemný pohyb: materiál se do řezu vede posuvným zařízením materiál se do řezu vede ručně

3 Okružovačky-rozdělení
Podle polohy nožové hlavice: Horizontální Vertikální Zvláštní Podle nožové hlavice: S nedělenou hlavicí Se segmentní hlavicí

4 Okružovačky-konstrukce
Profil - hranol Frézovací jednotka Posouvací válce Profil - válec Obr.1

5 Okružovačky-konstrukce II
Profil – nepravidelný válcový tvar Frézovací jednotka Profil – pravidelný válcový tvar Obr.2

6 Okružovačky-konstrukce-schéma (univerzální okružovačka na válcové tyčky)
Odbírací kotouče Klínová řemenice Dutá hřídel Nožová hlava Obrobek-hranolek Podávací válce Elektromotor Obr.3

7 Okružovačky - konstrukce - schéma (univerzální okružovačka - vnější pohled)
Elektromotor Držák-podpěra tyčí Stojan Odsávání-kryt Seřizování válců Kryt vřeteníku Páka rychlosti posuvu Obr.4

8 Okružovačky - nástroj - schéma
Segmentová okružovací - frézovací hlava Možné profily zhotovené okružovačkou Obr.5 Obr.6

9 Okružovačky - konstrukce (univerzální okružovačka - popis)
Všechny pohyblivé části zakrytovány. Dutá -segmentová hlava/vřeteník je připevněn na duté hřídeli. Pohon posuvných válců je odvozen přes spojku od společné převodovky. Podávací válce jsou opatřeny zuby, které vylučují prokluzování obráběného materiálu. Odebírací válce jsou výměnné s příslušným poloměrem obráběné tyče. Všechny válce jsou odpruženy, aby pevně přiléhaly na obráběný materiál a eliminovalo se tímto chvění při obrábění.

10 Stabilní stroje - okružovačky kontrolní test
Jak zajistíme, že vyráběná tyč je plynule posouvána? K čemu slouží dutá hřídel? K čemu slouží segmentové nože? Čím ovlivňujeme kvalitu obrábění? Které výrobky zhotovujeme na okružovačkách? K čemu slouží převody?

11 Okružovačky - kontrolní test popis obrázků

12 Stabilní stroje - okružovačky kontrolní test - výsledky
Jak zajistíme, že vyráběná tyč je plynule posouvána? Roztečí podávacích kotoučů a správným průměrem odebíracích kotoučů. K čemu slouží dutá hřídel? Prochází jí obrobek při obrábění. K čemu slouží segmentové nože? K výrobě tyčí-válců velkých průměrů. Čím ovlivňujeme kvalitu obrábění? Materiálem, vlhkostí, nástrojem, rychlostí posuvu. Které výrobky zhotovujeme na okružovačkách? Válcové tyče a tyčky. K čemu slouží převody? K získání potřebné obvodové rychlosti nástroje.

13 Okružovačky - kontrolní test popis obrázků- výsledky
Odbírací kotouče Klínová řemenice Dutá hřídel Nožová hlava Obrobek-hranolek Podávací válce Elektromotor Obr.7

14 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
JANÍČEK, František. Stroje a zařízení pro tesaře a podlaháře pro 2. ročník SOU. Praha: SNTL, 1989, JANÍČEK, František. Výrobní zařízení pro učební obory zpracování dřeva na SOU. Praha: SNTL, 1989, JANÍČEK, František. Stroje a zařízení pro zpracování dřeva . Praha: SOBOTÁLES, ISBN Obr.3,4,7 HADÁMEK, Luděk. Obr. 1,2,5,6 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google