Karel IV. Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Název: Manželky Karla IV.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Karel IV..
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_ 32_INOVACE_D.07.
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
Karel IV..
Karel IV. Lucemburkové. Karel IV. Lucemburkové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Doba železná na našem území.
Karel IV. * , Praha  , Praha Matka: Eliška Přemyslovna
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
český stát za lucemburků
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
DUM (digitální učební materiál)
Zikmund Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Identifikátor materiálu: EU
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_402_KAREL IV. Téma: ČECHY ZA VLÁDY KARLA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 2. část)
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Český stát za vlády Lucemburků
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Gotický sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Počátek řeckých civilizací.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.  POŘADOVÉ ČÍSLO: Š III/2/5 D  AUTOR: Mgr. Jan MICHŇÁK.
Vývoj člověka. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
Karel IV. Jolana Muchová Obsah: Obecné informaceKarel IV. BylJeho StavbyManželkyDětiKvíz.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
vypracovala Markéta Jurečková
VY_32_INOVACE_Lul_I_12 KAREL IV. Život
MANŽELKY KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Karel IV. JEHO ŽIVOT..
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život karla IV..
Život Karla IV..
Život Karla IV. Veronika Křibíková.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
ŽIVOT KARLA IV. Bára Ondráčková.
Život Karla IV. * ✝ Vypracoval: Svrček Matyáš
VY_ 32_ INOVACE _01_10_Karel IV.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Karel IV *14.května listopadu Karel IV *14.května listopadu 1378.
Transkript prezentace:

Karel IV. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: PaedDr. Dana Studničková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

Karel IV.

Římský císař, český, lombardský a arelatský král, hrabě lucemburský, markhrabě moravský.

Karel IV. byl syn Elišky Přemyslovny a krále Jana Lucemburského.

Karel IV. dosáhl jako první český panovník hodnosti římského císaře. Byl velmi vzdělaný a inteligentní, plynně hovořil pěti jazyky.

Karel IV. podporoval umění a architekturu Karel IV. podporoval umění a architekturu. Nechal postavit např: Karlův most, Katedrálu sv.Víta, Karlštejn.

Jako český král proslul Karel IV Jako český král proslul Karel IV. především založením univerzity v Praze

Karel IV. měl čtyři manželky: Blanka z Valois, Anna Falcká,  Anna Svídnická, Alžběta Pomořanská . K Alžbětě Pomořanské se vypráví pověst: ,,…Alžběta uměla meče lámat a kovy ohébat…“ (film Noc na Karlštejně)

Prvorozeným synem Karla IV. byl Václav IV Prvorozeným synem Karla IV. byl Václav IV. Ten později soupeřil o trůn se svým bratrem Zikmundem. Zikmund Václav IV.

Za vlády Karla IV. byla naše země centrem Evropy. Karel IV. zemřel v roce 1378. Byl pochován v katedrále svatého Víta. Za vlády Karla IV. byla naše země centrem Evropy. O Karlovi IV. se mluvilo jako o otci vlasti.

Kontrolní úkoly. Doplň chybějící slova ve větách : Karel IV. byl synem _______________ a ________________ . Jako první český panovník dosáhl hodnosti ________________. Podporoval ____________ a ______________. Proslavil se založením _____________ v Praze. Měl celkem _______ manželky, jeho syny byli ____________ a _____________. Karel IV. je nazýván ___________________ .

Proveď kontrolu : Karel IV. byl synem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Jako první český panovník dosáhl hodnosti římského císaře. Podporoval umění a architekturu. Proslavil se založením univerzity v Praze. Měl celkem čtyři manželky, jeho syny byli Václav IV. a Zikmund. Karel IV. je nazýván otcem vlasti .

Prameny, odkazy : MŰLLER,Oldřich.Dějepis pro 2.stupeň základní školy praktické.1.díl.1.vydání.Praha : Nakladatelství PARTA,s.r.o.,2008.ISBN 978–80–7320–112– 8. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/16/Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg/250px- Charles_I-ohn_Ocko_votive_picture-fragment.jpg http://img.ahaonline.cz/static/old_aha/big/07_07_08/18_karel_socha.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/91/Goldene-bulle_1c-480x475.jpg/170px-Goldene-bulle_1c- 480x475.jpg https://encrypted- tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTwi0eGA73eUfsKd_khGY8DSkEQMrK4pXYLouhjOVGSMjhSgVSO http://img.radio.cz/pictures/historie/eliska_premyslovna2.jpg https://encrypted- tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT_McRLEGqKyAHu0Y8MT9EBRoVwEV6g_5SMHInivvKjdlgoi46BQw https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Kaja4Gelnhausenkodex.jpg/170px-Kaja4Gelnhausenkodex.jpg http://www.digital- guide.cz/media/thumbs/digital_guide/pamatky_by_divine/Hradcany/Chram_sv_Vita/007_Chram_Sv_Vita_jpg_340x267_q85. jpg http://turistickyatlas.cz/galery/Karluv_most.jpg https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS- Vv9BRL6wtibgLNCkd5BNu27qkCUaeii3M4tp5oHhnpSkSoKRyLI_2CFj http://img.radio.cz/pictures/praha/univerzita_karlova8.jpg http://img.radio.cz/pictures/praha/univerzita_karlova1.jpg http://files.karel-iv2.webnode.cz/200000025-dc8f6de82f/al%C5%BEb%C4%9Bta%20pomo%C5%99ansk%C3%A1.jpg http://www.2zskolin.cz/panovnici/12/VIV.gif http://www.panovnici.estranky.cz/img/original/303/zikmund-lucembursky.jpg http://www.panovnici.estranky.cz/img/mid/560/filip-v.-dlouhy-jana-z-evreux-karel-iv.-slicny.jpg

jméno autora PaedDr. Dana Studničková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3311 číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník Dějepis / 7. ročník pořadové číslo DUM  16 datum  14.1.2014 název DUM  Karel IV. metodická poznámka k využití Materiál je přednostně určen žákům se speciálními vzdělávacími potřebami ( LMP ). Výuková prezentace určená pro frontální výuku - lze využít pro výklad učiva i pro opakování. V závěru prezentace kontrolní úkoly - žáci mohou pracovat samostatně nebo ve skupinkách, společná kontrola. Prezentaci je možné použít i jako předlohu pro zápis učiva do sešitu.