Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: prvouka pro 1.stupeň ZŠ Lucemburkové VY_03_INOVACE _32_04 Mgr. Hana Slabá Anotace: stručný popis výstupu Metodika: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Lucemburkové Lucemburkové byli druhou českou královskou dynastií , vládli v letech 1310–1437.

3 Zajímavosti o Janu Lucemburském
Ženil se ve 14 letech. Dne 7. února 1311 byl společně s Eliškou korunován českým králem. Jan Lucemburský měřil asi 170 cm, byl štíhlé svalnaté postavy, vynikající jezdec na koni a v bitvách a turnajích utrpěl také vážná zranění. V posledních letech života Jana postihla dědičná oční choroba, kvůli které v roce 1339 oslepl. Byl 2x ženatý, měl 10 dětí.

4 Zajímavosti o Karlu IV. Byl jedenáctý český král . Za jeho vlády se z Českého království stalo moderní centrum Evropy, Praha se stala sídelním městem panovníka Svaté říše římské, celá země zažívala hospodářský, umělecký a kulturní rozvoj. České království dovedl k vrcholu, který se pak už nikdy neopakoval. Měl 12 dětí, ne všechny se dožily dospělosti.

5 Karel IV. a jeho ženy Blanka z Valois Anna Falcká Anna Svídnická
Alžběta Pomořanská

6 Památky : Korunovační klenoty Kolej Karolinium Hrad Karlštejn
Chrám sv. Víta

7 Co už víme Václav IV. Zikmund Lucemburský
Věnoval se raději lovu zvěře. Spor s církví – prodávali odpustky- bohatli. Církev měla 3 papeže. V době jeho vlády mor. Neměl děti. Zemřel na epilepsii. Začala doba husitských válek. Výborný diplomat po otci. Husitské války – smrt Jana Husa . Měl dceru Alžbětu. Zemřel ve Znojmě. Vymírá rod Lucemburků po meči.

8 Zajímavosti o Václavu IV.
Král byl velkým milovníkem zvířat a nechal zřídit v nové královské zahradě rozsáhlý lvinec. Mimo lvů tam žily i další šelmy. V Královské oboře choval Václav IV. další zvířata, zejména jeleny, divoká prasata a zubry . Byl výborný společník moudrý a zdvořilý kníže. Vzdělaný, sečtělý a znal cizí jazyky.

9 Zajímavosti o Zikmundovi
Doba vlády 1419–1437 Korunovace : králem uherským 31. března 1387, římským 8. listopadu 1414, českým 28. července 1420 a římským císařem 31. května 1433 Narození 14. února 1368 Norimberk Úmrtí 9. prosince 1437 Znojmo Zikmundovi se skutečně od mládí říkalo „liška ryšavá“, ovšem jenom kvůli zrzavým vlasům, ne prohnanosti.

10 Vylušti rébus :

11 Zdroje : znak : Jan Lucemburský : Karel IV. : Ženy : Památky :

12 Zdroje : Václav IV. : Zikmund Lucemburský : Rébus : autor : Hana Slabá Powerpoint


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google